Promoció cadena Repassem el quart de segle del festival amb 25 vídeos memorables

25 anys de Sónar a TV3

Fem un recorregut pel festival de música electrònica Sónar a través de 25 vídeos emesos durant l'últim quart de segle. Música, tecnologia, creativitat, moda i festa es troben cada juny a Barcelona
TEMA:
Sónar
El festival de música avançada celebra el 25è aniversari

El festival de música avançada celebra el 25è aniversari

Tota una generació ha estat marcada pel Sónar. El festival de música avançada celebra el 25è aniversari havent esdevingut un referent del gènere a nivell mundial. Fa 25 anys que l'estiu a Barcelona s'espera a esclatar amb tota la seva esplendor al dijous del Sónar. La tradició així ho mana. Xancletes, ulleres de sol i taps a les orelles. Des de la primera edició, el 1994, TV3 ha estat testimoni del naixement, evolució i consolidació del Sónar com a un punt de trobada artístic, cultural i tecnològic. Ho comprovem amb aquests 25 vídeos, alguns dels quals hem recuperat de l'arxiu i hem digitalitzat:

 

1994 - Què és el tecno?

El 2, 3, 4 i 5 de juny del 1994 tenia lloc el primer Sónar. Com si es tractés d'una enciclopèdia musical, aquest monogràfic de l'"Sputnik" -amb l'ajuda del director del festival, Ricard Robles- explicava en què consisteix la música tecno. Marcava les diferències entre el trance, l'ambient i el hardcore, amb un recorregut a través de fragments de videoclips dels grups més representatius d'aquestes noves tendències de la música tecno avançada.

 

1995 - 2 escenaris al CCCB i una carpa al Poble Espanyol

Aquest monogràfic incunable de l'"Sputnik" ens explicava com seria la 2a edició del Sónar. El presentador Santi Faro avançava que hi sentiríem músiques avançades, que anaven des del tecno més discotequer fins a la música electroacústica, i que descobriríem el futur de les xarxes telemàtiques. Enric Palau, un dels directors del festival, parlava de "xarxes com internet". Sergi Caballero, un altre director, ens explicava que es creava Sonarmatica, on es podríen veure treballs en CD-ROM, conceptes que ja sonen a vintage. 

 

1996 - El Sónar al "Telenotícies"

L'informatiu de TV3 cobria la 3a edició del Sónar. Després de duplicar el nombre de visitants entre la primera i la segona edició del festival, la tercera ronda del Sónar amplia espais a la ciutat de Barcelona i presenta un cartell protagonitzat per Richie Hawtin, Bandulu, Ken Ishii i Spring Heel Jack, entre d'altres.

 

1997 - Primer any a la Mar Bella

Barcelona era considerada la capital mundial del tecno. La 4a edició del Sónar congregava 24.000 assistents. El Festival Internacional de Música Avançada i Arts Multimedia Sónar tenia el 1997 com a eix la música tecno i les tecnologies d'avantguarda aplicades a l'art: 31 concerts, 54 DJ, projeccions audiovisuals, conferències, compactes i vídeos a la carta, i instal·lacions multimèdia.

 

1998 - "Sputnik" en directe des del CCCB

Vam fer un programa en directe des del plató de l'"Sputnik" instal·lat al CCCB on, del 18 al 20 de juny, es va celebrar la 5a edició del Festival Sónar. Presentat per Bruno Sokolowicz, Tània Sarrias i Santi Faro.

 

1999 - El festival europeu més important del gènere

El "Telenotícies" informava de quasi 100 actuacions, durant tres dies, en tres escenaris diferents: el Centre de Cultura Contemporània, el MACBA i el pavelló de la Mar Bella. El 1999 ja era considerat el festival més important d'Europa de música avançada i art multimèdia. Acollia concerts, exposicions, conferències i projeccions i, segons un dels seus directors, Enric Palau, "es tracta de no adormir-se en cap moment i oferir sempre una oferta excitant on la gent va molt a descobrir".

 

2000 - La indústria que es genera al voltant del Sónar

El "TN" oferia aquest reportatge sobre diverses empreses i indústries culturals que exposen els seus treballs en el Festival Sónar.

 

2001 - Adeu Mar Bella, hola Fira 2 de Montjuïc

La 8a edició del Festival de Música Avançada i Art Multimèdia va canviar el recinte de la Mar Bella per una altra ubicació: el pavelló de Montjuïc 2, a l'Hospitalet de Llobregat. N'informàvem al "Telenotícies": durant 3 dies hi va haver actuacions al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, al MACBA i al Convent del Àngels, amb sessions continuades de música electrònica. Tot plegat va fer que es clausurés amb rècord d'assistència, gairebé unes 80.000 persones. 

 

 

2002 - Entenent com és un concert o sessió de DJ

88.000 assistents ja confiaven en la 9a edició del Sónar, que oferia una diversa oferta musical: rock, pop o funk amb el cognom electrònic. Fins i tot el periodista de la BBC John Peel explicava al "TN" què era per a ell la música avançada.

 

2003 - 10 anys de Sónar

"Sputnik" dedicava un reportatge als deu anys d'història del Festival de Música Avançada i Art Multimèdia de l'estat espanyol. Una visió del Sónar des de la internacionalitat, l'homenatge als clàssics de la història d'aquest tipus de música, la variant artística i experimental del Sónar de dia, la vessant festiva del Sónar de nit, el perfil d'un cartell amb només música electrònica i l'assimilació del festival per part del públic general, entre d'altres.

 

2004 -  Gang Starr i la Mala Rodríguez 

La crònica del "Telenotícies" se centrava en les actuacions de Gang Starr i la Mala Rodríguez. El periodista Genís Cormand explicava que el mític cantant Guru sempre recorda que el hip-hop és com una mena de CNN alternativa. L'andalusa Mala Rodríguez també ofereria el seu hip-hop aflamencat.

 

2005 - Caçadors de noves tendències al Sónar

El programa "Loops!" acompanyava dos "coolhunters" a la 12a edició del festival. Són professionals que perceben propostes atrevides, modernes i arriscades d'entre la gent del carrer per llançar-les posteriorment com a moda.

 

2006 - El Japó és el país convidat

Prop de 20 artistes japonesos van actuar a la 13a edició del festival. Un d'ells va ser Toshio Iwai, on va fer ús del nou instrument de música, "tenori-on". Toshio Iwai explicava a "Loops!" que no és músic, sinó que és un artista multimèdia. Explicava que ell fa ús de la tecnologia per controlar els sons que vol fer.

 

2007 - Around the world

Un equip de TVC va seguir el Sónar per diferents ciutats del món, des de Buenos Aires fins a Tòquio, per elaborar "Sónar around the world", un documental estrenat al programa "Sputnik" del 33 i que també es va poder veure dins de la programació del Sónar 2007, al CCCB. La música avançada viatja pel globus terraqüi.

 

2008 - Madness fa ballar el Sónar

L'ska de la banda londinenca Madness va portar un públic diferent a la segona jornada del Sónar de nit, en què també es va poder escoltar Jaime Cullum amb Darren Emerson i de The Pinker Tones. Ho explicàvem a l'informatiu.

 

2009 - "Sputnik" mira el Sónar des de Londres

L'especial "Sónar 2009: territori polar" va ser una mirada personal sobre la 16a edició del festival. Des de Londres, el programa entrevistava dues de les estrelles del Sónar 2009: les joves cantants de pop Little Boots i La Roux.

 

2010 - Els millors concerts

Una compilació de les actuacions més destacades del festival: Kid Koala, Jónsi, Roxy Music, LCD Soundsystem, Air i Delorean. Orelles a punt!

 

2011 - Viure l'experiència del Sónar

Els espectadors no només busquen música al Sónar. El certamen és una experiència que pot incloure des de música, conferències, exposicións i art multimèdia. Diumenge és el torn dels més petits amb el Sónar Kids. Ho vèiem en aquesta informació del "Telenotícies".

 

2012 - New Order inauguren el Sónar de nit

L'emblemàtica banda de Manchester va oferir un concert en què va repassar els èxits de la banda i va recuperar temes dels mítics Joy Division, l'embrió de New Order.

 

2013 - 20 anys: adeu CCCB, hola Montjuïc

Edició històrica, la del 20è aniversari, amb un cartell de luxe i el canvi d'ubicació a Montjuïc per al Sónar de dia. Es va batre el rècord de públic, amb més de 120.000 persones, la meitat procedents de l'estranger. Així és com vam viure a l'"Ànima" un dia de festival pel nou espai de la Fira de Barcelona.

 

2014 - L'impacte econòmic

Les dades econòmiques del Sónar constaten la seva envergadura: deixa a Catalunya 38,55 milions d'euros. Un 52% dels assistents són de fora d'Espanya, de 98 països diferents. Es creen 2.474 llocs de treball. Ho repassàvem en aquesta peça del "Telenotícies".

 

2015 - Debat sobre el Sónar al "2324"

El Sónar va començar sent musical i s'ha convertit en artístic, cultural i tecnològic. A l'espai informatiu "2324" ho vam analitzar amb els directors del festival, Enric Palau i Ricard Robles, juntament amb el periodista de TV3 Genís Cormand.

 

2016 - Arrenca el festival Sónar

El Sónar+D és el laboratori creatiu i tecnològic del festival que el 2016 es va inaugurar amb una conferència del músic i productor musical Brian Eno.

 

2017 - Estrena de l'escenari XS al Sónar de dia

Les sonoritats més urbanes van trobar el seu espai al nou escenari XS, pensat per a artistes emergents, i on es va poder escoltar el trap de Yung Beff i el dancehall de Bad Gyal. "Tria33" li feia aquesta entrevista a Alba Farel·lo.


2018 - El Sónar repassa les seves imatges més icòniques en un exposició

El Sónar escalfa motors de cara a l'especial edició d'aquest any, la número 25. El Centre d'Art Tecla Sala de l'Hospitalet de Llobregat acull una exposició en què el festival recull una setantena d'objectes pertanyents a les seves campanyes d'imatge. És gratuïta i estarà oberta fins al 23 de juny.

 

I si encara t'has quedat amb ganes de posar-te nostàlgic amb els inicis del Sónar, aquest "Sputnik, òrbita 90" dona pistes per entendre com es va gestar el fenomen de la música electrònica, amb els casos d'Orbital i The Chemical Brothers.

ARXIVAT A:
Sónar

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS