Carles Sabater: 25 anys després, seguim bojos per tu
Seguim bojos per tu

Carles Sabater, 25 anys de la mort del cantant de Sau

Carles Sabater feia l'últim concert amb Sau el 12 de febrer del 1999 a Vilafranca del Penedès. Pocs minuts després d'abandonar l'escenari, el cantant va perdre el coneixement i va morir. Ara que fa 25 anys, recordem el polifacètic artista i la seva participació en diferents programes de TV3.

Anna Garcia Lozano

Carles Sabater va morir el 13 de febrer de 1999, ara fa 25 anys. El cantant va perdre el coneixement després del primer concert de la gira "Dotze" a Vilafranca del Penedès. Era una gira on el grup presentava el seu darrer disc i celebrava el dotzè aniversari de la seva formació. Així ho va explicar el "Telenotícies".

 

Carles Sabater encara era una cara poc coneguda quan va participar en els muntatges "Una jornada particular" i "Cyrano de Bergerac" de Josep Maria Flotats. Tot i que la seva carrera artística va començar fent d'actor, tot va canviar l'any 1986 quan es va trobar amb el músic i guitarrista Pep Sala i amb Joan Capdevila, que feia de mànager. Així va arrencar el grup Sau, tal com explicava el "Telenotícies" quan va repassar la seva trajectòria el 13 de febrer de 1999.

A TV3, Carles Sabater va participar en diverses produccions i es va acabar convertint en un dels actors imprescindibles a la cadena. L'any 1986 TV3 enregistrava el seu primer dramàtic de producció pròpia. Era "La Rambla de les Floristes", de Josep Maria de Sagarra. La protagonista era Rosa Maria Sardà i un Carles Sabater molt jove ja hi participava fent el paper de nuvi.

 
▶️ "La rambla de les floristes", vídeo sencer.

 

El 1990, s'estrenava la sèrie "Sóc com sóc" protagonitzada per Albert Closas. Carles Sabater era un dels protagonistes. Ell era Enric de la Serra i Campos.

▶️ "Sóc com soc", tota la sèrie a la carta

 

A "Això és massa", el màgic Andreu entrevistava el grup Sau el 31 d'octubre de 1992. Els presentava com "dos dels personatges més seguits i admirats de la joventut catalana" i explicava que era "el primer grup català contractat per una multinacional". L'entrevista arrencava amb la pregunta: "El seu va ser un amor a primera vista?"

"Ens vam conèixer a Vic. Al cap de tres dies em va trucar i em va dir: 'Què, formem un grup?'".

Carles Sabater explicava com es van conèixer amb Pep Sala i com va sorgir Sau.

 

 

Un any més tard, l'octubre de 1993 TV3 estrenava "I ara què, Xènia?", una sèrie musical dirigida per Ricard Reguant, amb guió de Joaquim Oristrell, protagonitzada per Àngels Gonyalons. Carles Sabater hi participava, al costat de Mercè Bruquetas, Carles Lloret, Pep Munné, Montserrat Salvador, Àngels Aymar i Roger Pera. En cada capítol, la sèrie escenificava un clàssic dels grans musicals de Broadway. Aquest era el primer capítol.

▶️ "I ara què, Xènia?", tota la sèrie a la carta

 

Entre els mesos de gener i febrer de 1994 TV3 emetia la gran producció "Arnau". Carles Sabater n'era un dels protagonistes. Al making of de la sèrie  ens parlava del seu personatge.

"Jo soc l'Ermengol i soc un comediant mentider".

Carles Sabater, sobre el seu personatge a "Arnau"

 

▶️ "Arnau", tota la sèrie a la carta


Dos anys més tard, l'octubre de 1996, TV3 estrenava "Sitges", una sèrie que seguia un grup de joves que, durant la seva adolescència, havien estat amics. Carles Sabater era Pere Soler, un fotògraf que tenia un garden amb la seva germana, la Vinyet. El seu personatge va ser un dels més estimats i els fans van quedar en xoc quan van veure com moria en un accident de trànsit. Era al capítol 30.

▶️ "Sitges", tota la sèrie a la carta

 

El 21 de novembre de l'any 1996 Carles Sabater era el protagonista del programa "L'illa del tresor" de Joan Barril i Joan Ollé. En aquell programa, Sabater cantava tres cançons: "Oleo de mujer con sombrero", de Silvio Rodríguez; "La primera", de Joan Manuel Serrat, i "Madeleine", de Jacques Brel. També llegia un poema de Jaime Gil de Biedma i repassava les coses que més li agradaven a la vida.  

"Els ulls de la persona que estimo; un diumenge clar, però amb una mica de núvols; l'olor de la terra mullada després d'haver plogut; un bon plat d'arròs bullit; la meva àvia, la meva família; un bon poema; moltes hores que hem passat junts; despertar-me cada dia al matí... són les coses que més m'agraden"

Carles Sabater, a "L'illa del tresor"

 

 

"Aquesta nit ens visita la parella més popular del pop-rock català. Fa tant de temps que estan junts que pràcticament són com el Paco Morán i el Joan Pera", deia Andreu Buenafuente. Sau visitava el  "Sense títol s/n" el 12 de juny de 1998 coincidint amb la presentació del disc "Amb la lluna a l'esquena".

"Costa fer lletres de cançons, però si les pots fer entre dues persones el nivell d'exigència és més gran"

Carles Sabater, al "Sense títol s/n"

 

 

L'any 2015, coincicint amb els 15 anys de la mort del cantant i actor Carles Sabater, Pep Sala va ser un dels convidats d'"Els matins".  Amb ell vam recordar la seva figura i vam parlar del que va suposar la seva mort.

"En Carles era un crac, era un professional increïble, un cantant i un actor molt perfeccionista. Era un pencaire excepcional".

Pep Sala defineix Carles Sabater com un artista

25 anys després de la mort de Sabater, la directora de cinema Laura Jou, que en va ser parella durant més d'una dècada, relatava alguns dels seus moments més íntims en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio". Jou està preparada per explicar, en un documental, coses que no s'han explicat mai i que serviran per segellar la memòria de Sabater.

"Es van dir coses del Carles que no eren certes. Es va fer apologia de les drogues i de coses que no tenien res a veure amb ell".

 

 

ARXIVAT A:
Carles Sabater
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut