Dia mundial dels ocells

12 curiositats que has de saber per fer-te passar per un expert ornitòleg

Saps quan va arribar la primera cotorra a Catalunya? O on fan el niu les orenetes? O que no tots els ocells canten? El 6 d'octubre se celebra el Dia Mundial dels Ocells, una data perfecta per conèixer millor els animals amb plomes.

Anna Garcia Lozano

Si de veritat vols aprendre coses sobre els ocells has de reservar una tarda de sofà i veure els 13 capítols de "Tocats de l'ala", el programa de TV3 per conèixer els ocells que viuen a Catalunya i les seves particularitats. Gavians, gavines, mussols, òlibes, orenetes, falciots... Tots van passar pel programa i, de tots, en tens molta informació al web. Però si no tens gaire temps i vols saber quatre coses per fer creure a tothom que ets un expert ornitòleg sense saber-ne gaire, en aquest article recopilem algunes curiositats que s'han explicat en diferents programes de TV3 i que et seran molt útils per penjar-te uns prismàtics al coll amb el Dia Mundial dels Ocells, que se celebra el 6 d'octubre.
 

1. Barcelona, ciutat de cotorres
Sabies que la primera parella de cotorres d'Espanya es va detectar a Barcelona l'any 1975? Provenien de l'Argentina i van proliferar tant que la població va anar agafant unes dimensions escandaloses. El novembre del 2015, el "TN migdia" es feia ressò del primer cens de cotorres a Espanya. Aleshores a Espanya ja n'hi havia 20.000 exemplars. 

 

2. Un voltor és capaç de recórrer 1.500 quilòmetres en 10 setmanes
Quants quilòmetres pot recórrer un ocell cada dia? És difícil de dir, però sí que sabem que el Modesto, un voltor negre molt viatger, en 10 setmanes en va recórrer 1.500. Va sortir de la reserva de Boumort un 20 de febrer, i va tornar l'1 de maig. Pel camí va anar fins als Alps suïssos i va tornar creuant França i visitant les colònies de voltor negre per tornar a marxar fins arribar a Portugal i tornar a Boumort. No és habitual que els voltors adults recorrin distàncies tan llargues, i el cas del Modesto encara sobta més perquè va ser operat de cataractes i porta lents de contacte. El maig de l''any 2017, el "TN comarques" va explicar el seu periple.

 

3. Els ocells poden ser un bon aliat per acabar amb les plagues
El cargol poma és una plaga al delta de l'Ebre que ara sembla que es comença a controlar gràcies al cranc blau, una altra espècie forània. Però la lluita contra aquesta espècie invasora la va començar l'any 2015 el capó reial, un ocell de casa. Agustí Forné es va desplaçar fins a la zona per explicar-ho a "Els matins". 


4. Les orenetes no només fan nius a les teulades 
Fa uns mesos vam veure, a Arbeca, a les Garrigues, que un grup d'orenetes van començar a fer nius a les piles de terra que hi havia en una gravera. El "TN comarques" del 23 de març explicava que, per protegir-les, les màquines havien hagut de parar de treballar.

 

5. El ratpenat no és un ocell
Els ratpenats no són ocells, encara que molts ho pensin. De fet, són mamífers, i dels més abundants al món. Segons explicava Jaume Sañé a "Natura sàvia", hi ha més de 1.100 espècies de ratpenats, i un de cada cinc mamífers que hi ha al món és un ratpenat.

 

6. Els ocells no canten
No, no tots els ocells canten. N'hi ha que xiulen, refilen, xerrotegen, escatainen, cloquegen, claquen, garrulen, parrupen, escotxeguen, esgaripen o ululen. Sabries quin ocell fa cada cosa? Al "Quèquicom" "Què diuen els ocells" Jaume Vilalta mostrava tots els sorolls que fan els ocells.

 

7. Els ocells també van d'hotel
El falcó pelegrí va viure a Barcelona fins l'any 1973, en què van matar l'última parella que hi quedava. Anys després, un equip de científics es va proposar que aquest animal protegit tornés a la ciutat. I aquest 2019 se n'ha detectat un niu al capdamunt de l'hotel Hesperia, a l'Hospitalet de Llobregat, a més de 100 metres d'altura. El "TN vespre" els va fer una visita.

 

8. Els ocells també tenen bigotis
L'any 2017 es va descobrir que la preservació de l'estany d'Ivars i Vila-sana havia permès recuperar una espècie en perill d'extinció a Catalunya: la mallerenga de bigotis. El "TN comarques" explicava que els ornitòlegs calculaven que només n'hi havia 75 a tot el país.

 

9. Els ocells no fumen, però fan servir cigarretes
Un grup investigadors d'una Universitat de Mèxic ha descobert que alguns ocells fan servir les burilles de les cigarretes per construir els seus nius. Ho explica el fet que estan fabricades amb diversos productes químics, la majoria dolents per a la salut i, segons sembla, els ocells ho han descobert i les utilitzen per netejar els nius de puces. Així ho va explicar l'"InfoK".

 

10. Els ocells també necessiten fisioterapeutes
El Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent aplica tècniques de fisioteràpia a rapinyaires que han tingut accidents, amb molt bons resultats. El "TN comarques" ens va permetre veure com millorava la salut d'una àliga gràcies al làser que se li aplicava en una pota.

 

11. El misteri de la coordinació dels estols
Com s'organitzen els ocells per volar en bandades i sincronitzar perfectament els seus moviments? Per als científics encara és un misteri no resolt, i això que s'han posat en marxa diversos estudis físics, i també matemàtics, per esbrinar-ho. Sembla clar que l'agrupació proporciona seguretat al grup davant els atacs i alguns diuen que el fet d'anar junts els aporta beneficis tèrmics. Sigui com sigui, l'espectacle de milers d'ocells coordinant ràpides maniobres sense errors és realment espectacular. Un dels més espectaculars es va veure a principis de 2019 a prop de Beerxeba, al sud d'Israel. 

 

12. Els ànecs també passen pel jutjat
Sabíem alguns casos de galls denunciats per cantar massa d'hora. Però fa uns dies l'"Infok" ha explicat que dos ànecs d'una granja del sud-oest de França també han anat a judici. El motiu? Clacaven massa fort. 

Anar al contingut