20 de març: Dia internacional de la felicitat

11 frases per celebrar el Dia de la felicitat (i no amargar-te l'existència)

Existeix la clau de la felicitat? Se suposa que sí, però com que sabem que trobar-la no és tasca fàcil, hem buscat a l'arxiu de TV3 a la carta i hem rescatat el programa que ens pot donar la solució: l'"Amb filosofia" dedicat a l'estat d'ànim més desitjat

Anna Garcia / Judith Arnalot

Tothom en parla i la busca, però no és fàcil definir-la i, encara menys, trobar-la i fer-la perdurar. La felicitat és un concepte massa abstracte, d'interpretació lliure, i de mal explicar, per què no dir-ho. La cosa ve de lluny, existien i existeixen teories de tota mena i per a tots els gustos sobre aquest estat d'ànim tan preuat. Però les preguntes que ens fem continuen sent les mateixes: Hi ha secret de la felicitat? Què ens cal per ser feliços? Els diners fan la felicitat? 

 

Hem llençat una enquesta a Twitter per saber-ne la vostra opinió:

 

És un tema de conversa recurrent. El programa "Amb filosofia" tancava precisament la segona temporada mirant de trobar-hi resposta. Coincidint amb el Dia internacional de la felicitat, que se celebra el 20 de març, aprofitem per recuperar algunes de les reflexions que apareixen al programa de Xavier Antich, Tomàs Alcoberro, Emília Olivé, Txvetan Todorov, Sami Nair, Tortell Poltrona, Amador Vega i Jean-Claude Carrière.

"El problema de la felicitat és no tenir-la"

"Lluitar per la nostra felicitat és crear les condicions perquè els altres també ho siguin".

Xavier Antich, filòsof

 

"Hauria de ser un costum ser feliç, però no ens ho podem permetre. Segurament no hem arribat a aquell moment d'I·lustració que ens permetria ser feliços".

"Una felicitat que fos absolutament individual seria absurda. Si jo fos l'únic home feliç en un món desgraciat inevitablement seria desgraciat".

Tomàs Alcoberro, doctor en Filosofia

 

"Aristòtil considera que un home feliç és un home que té amics. Els amics suposen per a nosaltres una oportunitat de creixement personal."

"No penso que la felicitat sigui un dret, penso més aviat en termes clàssics: com una conquesta quotidiana fruit de l'exercici de la raó, del seny, de saber aplicar en cada moment allò que la raó demana. I avui tenim una noció de la felicitat més subjectiva, m'atreviria a qualificar-la d'hedonista."

Emília Olivé, doctora en Filosofia

 

"La felicitat és una cosa eminentment fràgil. Rousseau parlava de felicitat dèbil. Per què la felicitat és dèbil? Perquè els altres, que tenen les claus de la nostra felicitat, els que ens envolten, poden ser colpejats per la malaltia, la mort, la desgràcia, poden senzillament, deixar-nos d'estimar, deixar-nos de reconèixer, allunyar-se de nosaltres."

Txvetan Todorov, lingüista, filòsof i historiador

 

"Es pot experimentar la felicitat si un entén que la felicitat és, entre moltes altres coses, un camí".

Sami Naïr, filòsof i politòleg

 

"La felicitat és l'harmonia d'estar content amb tu mateix i amb els que t'envolten."

Tortell Poltrona, pallasso

 

"És totalment lícit pensar que la filosofia pot dur a la felicitat, sempre que no tingui un sentit utilitari."

Amador Vega, doctor en Filosofia

 

"Per a un dramaturg, la felicitat és l'enemic número u. La felicitat no es pot descriure; res més avorrit que uns personatges feliços. Si no hi ha una desgràcia, un accident, un infortuni, una traïció o una decepció no hi ha història possible."

Jean-Claude Carrière
Guionista cinematogràfic i escriptor

 

Si fos tan senzill com fer una recepta de cuina o resoldre un problema matemàtic, potser perdria la gràcia. Mentrestant, continuem filosofant i celebrant el Dia mundial de la felicitat!

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut