Anar a la navegació principal
Llibres singulars

"La tierra errante", de Cixin Liu

Nascut a Yangquan l'any 1962, Cixin Liu va cursar estudis universitaris sobre la conservació de l'aigua i l'energia elèctrica i va treballar com a informàtic

Nascut a Yangquan l'any 1962, Cixin Liu va cursar estudis universitaris sobre la conservació de l'aigua i l'energia elèctrica i va treballar com a informàtic en una planta de generació d'electricitat.
Però el seu moment estel·lar arriba l'any 2007, quan publica el llibre "El problema dels tres cossos" que es va convertir en un autèntic èxit de vendes arreu i que encetava la trilogia "El record del passat de la terra", formada a més per "El bosc fosc" i "El final de la mort". Es va convertir en el primer autor asiàtic en guanyar el Premi Hugo a la millor novel·la i també ha guanyat 9 vegades el Galaxy i, a hores d'ara és l'autor més popular i prolífic de la Xina.Les seves històries se centren en el paper de la Xina en un món futur i en els papers de la geopolítica actual i futura. Ara, el segell Nova, la branca dedicada a la ciència ficció de RandomHouse Mondadori acaba de publica "La tierra errante", la primera recopilació de relats de l'autor xinès. Són 10 històries insòlites, cinc d'elles guardonades amb el Galaxy i una, la que hi dona títol, que ha fet el salt al cinema convertint-se en la primera pel·lícula xinesa de gran pressupost, capaç de polvoritzar les taquilles i d'arribar arreu del món gràcies a la plataforma Netflix.Tothom que l'ha llegit coincideix en que la seva visió del món permet recuperar les èpoques daurades de la ciència ficció i, de fet, les històries que explica gaudeixen d'un atractiu singular. D'una banda el ritme, un ritme assossegat, quasi lent, que defuig de manera volguda la successió constant d'efectes i de sorpreses, una mena de pluja lenta i suau que, malgrat tot, gràcies a la solidesa i a la persistència, t'acaben deixant xop de dalt a baix. I Xixin Liu és això mateix, una pluja finíssima, plena d'una saviesa que no molesta, que no resulta gens pedant. De l'altra una aportació intensa de possibilitats tècnics que, d'entrada sembles excessives i aclaparadores i que, per contra s'acaben adaptant a la història i fent-la seva amb la mateixa placidesa que regna arreu, aconseguint que el conjunt sigui sempre una barreja ben estructurada de tècnica i de sorpresa. De fet, la peça que obre el recull en podria ser una magnífica mostra pràctica. davant l'alarma que causa la possibilitat segura que el sol esclati i destrueixi la terra, decideixen posar-hi 12.000 grans motors que l'arrenquin de la seva òrbita i que la condueixin cap a un nou sistema, en un perillós viatge que ha de durar diverses generacions i que ha de comportar uns devastadors canvis climàtics, és a dir la salvació d'alguns contr la destrucció de tots.
Cixin Liu demostra un mestratge i un domini absolut, precís i contundent de tots els recursos narratius que té a l'abast. Històries sòlides, profundes, imaginatives, intenses i molt ben treballades des de tots els angles possibles que el converteixen en un autor imprescindible per a tothom que necessiti sorpreses literàries d'alt voltatge i que vulgui fer volar la imaginació més enllà dels límits imaginables.
Anar al contingut

Jordi Cervera

Vaig néixer a Reus, un fet que, segons expliquen algunes veus (totes reusenques) ja és un mèrit; vaig començar molt aviat a llegir i anys més tard a treballar de periodista i a escriure per plaer, és a dir, per vici. A hores d'ara no tinc gaire clar si he après a fer mínimament bé cap de les tres coses i per aquest motiu tampoc no puc garantir que aquestes pàgines arribin en algun moment a ser sòlides i unitàries. Però ja se sap, les tombarelles mentals, encara que siguin al ciberespai, ja el tenen aquest perill afegit. Sort!

Cerca posts del blog
Últims posts