"ViVIM" la història de TV3 a través d'una experiència immersiva 360º
"ViVIM" la història de TV3 a través d'una experiència immersiva 360º

"ViVIM" la història de TV3 a través d'una experiència immersiva 360º

El projecte ViVIM és una iniciativa d'àmbit català, finançada per ACCIÓ, en què participa la CCMA que proposa un pilot on poder gaudir d'una experiència virtual única: viatjar de forma immersiva en el temps amb un ascensor virtual que transportarà els usuaris als moments més emblemàtics de la història de TV3, des dels seus inicis.

L'ascensor virtual, accessible via web, viatja de forma vertical i immersiva a gran velocitat i s'atura a cada planta, que és un any de la història de TV3. En lloc de portes hi ha televisors on poder gaudir de programes i moments importants del passat de la cadena. Els aparells de televisió s'han dissenyat de forma que responguin al model que s'utilitzava en cada època. La navegació es fa a través d'un comandament disponible a la pantalla de fàcil utilització.

L'experiència permet reviure des de la mateixa posada en marxa de la cadena, el 1983, a la primera retransmissió d'un partit del Barça, als fets que van marcar l'actualitat cada any en tots els àmbits, des del polític, cultural, internacional, a l'esportiu, social...; les caretes, separadors i elements de continuïtat que inclouen els famosos molinets de TV3; programes emblemàtics com "Digui, digui", "Filiprim", "Tres senyores i un senyor", "Actual", "Veterinaris"... Tot un compendi que només podia ser fet per professionals entregats i il·lusionats amb un projecte en què, més enllà de l'avenç tecnològic, el que pretenen és fer un projecte amb un contingut que interessés a l'espectador de qualsevol edat.

 

El projecte ViVIM

El projecte ViVIM (Visió per Computador per Vídeo Immersiu Multiplataforma) proposa un nou format audiovisual basat en formats immersius que aposta pel consum tant en dispositius de realitat virtual, com en tauletes o en el televisor tradicional.

El projecte s'enfoca a la producció de vídeo immersiu. Per fer-ho, cal adaptar la tecnologia i el llenguatge cinematogràfic perquè tingui en compte les possibilitats de les pantalles immersives. Així mateix, el projecte tracta de possibilitar experiències interactives i socials entre usuaris remots a dintre d'entorns virtuals. Es vol potenciar l'impacte del projecte perquè tingui una incidència en l'ecosistema dels creadors, distribuïdors i consumidors de contingut.

El projecte és finançat per ACCIÓ, l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa, dins del pla d'actuacions de la Comunitat Ris3CAT Media impulsada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i el seu consorci està format per i2Cat, que coordina el projecte, el Centre de Visió per Computador (CVC) de la UAB, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Vysion i Eurecat

La participació de TV3 consisteix en l'aportació dels requeriments tècnics i artístics, així com la definició de les eines que permetran potenciar la creació, distribució i consum de continguts audiovisuals immersius i interactius. Alhora TV3 també col·labora en la coordinació, el desplegament i l'execució dels pilots del projecte, oberts al consum públic, que ajuden a analitzar i mesurar els resultats amb l'objectiu de maximitzar l'impacte en el sector audiovisual.

 

L'experiència audiovisual

Com altres estudis que també porta a terme la BBC R&D sobre continguts immersius, la tecnologia aportada pel projecte ViVIM ha de permetre la creació d'experiències audiovisuals més:

  • Personalitzades – coneixent i entenent els requeriments dels individus i recreant l'experiència audiovisual a mida.
  • Adaptatives – el contingut es pot gaudir en diferents pantalles o dispositius,

adaptant-se a cadascuna i oferint la millor experiència.

  • Dinàmiques – responent a les necessitats de l'audiència en termes de durada,

profunditat d'interès, ubicació, preferències i estil de vida i edat.

  • Interactives – els usuaris poden interactuar intensament amb el contingut,

recollint o aportant nova informació.

  • Immersives - continguts presentats en entorns que ofereixen a l'audiència

una experiència millorada tant en realitat virtual com en cinema 360º.

 

L'experiència immersiva està disponible a través d'aquest enllaç: ccma.cat/projectes-recerca/vivim/

Un cop l'usuari hagi viatjat per l'ascensor se li proposa que doni la seva opinió per poder millorar futures experiències.

El projecte ViVIM està previst que duri fins al desembre de l'any 2022, així que l'experiència de l'ascensor estarà operativa fins a aquesta data.

ccma.cat/projectes-recerca/vivim/

Anar al contingut