Visitant el rodatge de "Nit i dia"

"Nit i dia" és la nova sèrie de Televisió de Catalunya produïda per Mediapro. Un "thriller" realista que narra la vida quotidiana d'una jove metge forense i el conflicte entre la seva voluntat de portar una vida normal i el contacte diari amb la realitat més crua.

L'Institut de Medicina Legal s'obre per primera vegada per ser plató de rodatge d'una sèrie de televisió. Entre metges forenses que hi treballen a la vida real s'hi colen Clara Segura, David Verdaguer i Alba Pujol, que ho són en la ficció de "Nit i dia". Això ha implicat rodar fora d'hores, de nit fins i tot, per no destorbar els professionals que hi treballen, però necessari per aquesta aposta pel màxim realisme d'aquest "thriller" que arribarà a TV3 durant el primer trimestre de l'any.

El rodatge, que compta amb tres unitats, es va iniciar el 26 d'octubre i es preveu que s'acabi el 5 de febrer. Una sèrie que només utilitza escenaris reals, cap decorat. Entre les localitzacions hi ha l'esmentat Institut de Medicina Legal, la Ciutat de la Justícia, diverses localitzacions de Barcelona i la seva àrea metropolitana, com Rubí o Caldes de Montbui.

"Nit i dia" és la nova sèrie de TV3 creada per Lluís Arcarazo i Jordi Galceran, i escrita amb la col·laboració d'Oriol Paulo i Jordi Casanovas. La direcció és de Manuel Huerga i Oriol Paulo, que compten amb un repartiment on hi ha Clara Segura, Pablo Derqui, Marc Martínez, Miquel Fernández, Mario Gas, Vicky Peña, Rosa Gámiz, Carme Sansa, David Verdaguer i Mireia Vilapuig, entre d'altres.

La sèrie arrenca el dia que la forense Sara Grau (Clara Segura), casada amb un alt executiu d'una multinacional (Pablo Derqui), inicia un tractament de fecundació assistida. El mateix dia que, en una autòpsia, creu reconèixer el cadàver sense identificar d'un desconegut amb qui va tenir una breu relació extramatrimonial. I també el dia que apareix el cadàver d'una anciana assassinada; una nova víctima del que sembla que és un assassí en sèrie. A partir d'aquí es desencadenen una sèrie de fets que capgiren la vida de la protagonista i de tots els personatges que l'envolten.

El més fàcil és pensar en un CSI català. Lluís Arcarazo, un dels creadors de la sèrie juntament amb Jordi Galceran, ho nega ràpidament: "És l'antítesi de ‘CSI'. Aquí no importen tant els processos com l'impacte que té en la vida dels protagonistes." I afegeix: " ‘CSI' és molt espectacular però un cop hi treballes de veritat deixa de ser-ho." Durant el rodatge han comptat amb Carles Martí, metge forense, que ha actuat com a assessor i subdirector de la sèrie per guiar-los perquè tots els procediments fossin el màxim de propers i acurats respecte a la realitat d'aquesta feina.

Tampoc volen que tot se centri en aquest assassí en sèrie que forma part de la trama principal de la sèrie. "El més important de ‘Nit i dia' no és saber qui és l'assassí", remarca Arcarazo. La sèrie constarà de 13 capítols de 50 minuts. A més de la trama principal cada episodi tindrà un cas que començarà i acabarà. Es tractaran temes com el tràfic de dones (el cas d'una dona que fa de mula), la síndrome de Münchhausen, maltractaments, agressions sexuals o intents de suïcidi, entre d'altres.

"Es com fer una pel·lícula de tretze hores. Ara el que tira són les sèries", comenta Manuel Huerga, un dels directors de la sèrie al costat d'Oriol Paulo. "‘CSI' a la catalana? Jo dic que no. Comptem amb molt bons assessors que ens comenten que a ‘CSI' tendeixen massa a l'espectacularitat. Aquí fem les coses com cal", remarca. "‘Nit i dia' mostra la part fosca que té tothom, no només els assassins en sèrie. A la societat hi ha molts sociòpates de guant blanc", explica. "Tots tenim una nit i un dia. No tots som el que semblem ser. Tothom té una part de la seva vida que prefereix no explicar. La sèrie parla de la moral i de la doble moral", afegeix. Dirigida a un públic adult ampli "com el que mira ‘Breaking bad' o ‘True detective'", el tema del "serial killer" es tractarà "sense escabrositat ni morbositat però mostrant la maldat de l'assassí." Insisteix que "no és només la persecució d'un psicòpata. Hi ha moltes trames que tenen el seu suspens, el seu misteri." Tampoc és un "thriller" amb persecucions i trets: és d'un "sadisme més sofisticat".

El títol de la sèrie diu molt del que vol ser. "Nit i dia" és, sobretot, una història de personatges que viuen a cavall entre el costat més fosc de la vida i el desig de portar una existència normal. També és un retrat de Barcelona, amb les seves llums i les seves ombres. Com tots els personatges d'aquesta sèrie.

Clara Segura es posa a la pell de la patòloga forense Sara Grau. "La mort s'amaga. El dolor no s'explica. És molt brutal la feina que es fa en aquest lloc", explica Clara Segura. "Tant de bo tot es pogués fer en escenaris reals. En un plató no seria el mateix", afegeix. Periodistes i una part del càsting s'han reunit en una petita aula. A través d'un vidre es veuen dues taules d'autòpsies. "La Sara és contradictòria. Està perduda però no ho sembla. És ordenada en la seva feina, però en la seva vida personal dubta de tot i es deixa anar per impulsos, cosa que no es veu gaire en personatges femenins."

Clara Segura torna a la televisió després de força temps de no fer cap sèrie: "A la televisió li tinc respecte, però amb aquest material..." El guió és una peça fonamental. "No t'has d'inventar els personatges, només has de llegir i deixar-los créixer", diu Alba Pujol. El seu personatge és Fàtima Comín, una jove patòloga forense sense experiència que comença a treballar al costat de Sara Grau. Seva serà la primera visió que introduirà l'espectador en el món forense. Inexperta, se la veurà madurar en el transcurs dels capítols. "És molt interessant la xarxa que es teixeix entre els personatges. Hi ha un punt on tot es mescla i tothom té algun secret", explica Alba Pujol, a qui veure el documental "Forenses" del "Sense ficció" li va servir per preparar el seu personatge.

David Verdaguer interpreta Pol Ambrós, un tècnic d'autòpsies. "Les mans de la metge forense", com el defineix ell mateix. En una sèrie claustrofòbica, Verdaguer considera el Pol "més llum que foscor". De la sèrie, Verdaguer en destaca que dóna "més valor a la realitat que no pas a l'estètica".

Oriol Vila i Anna Alarcón interpreten una parella dels Mossos d'Esquadra, els encarregats de la investigació de l'assassí en sèrie. Són Toni Guillén i Sònia Silva, "dos cervells que es complementen i que es passegen per la sèrie mirant de descobrir l'assassí". Tenen el referent de la primera temporada de "True detective", en el sentit que els seus personatges estan "obsessionats amb el cas i van en un tempo cansat, estressat." Dos policies que representen el bé però investiguen la foscor. De nou "Nit i dia", clarobscurs.

Mario Gas és el protagonista de l'escena que es roda en un despatx ple d'informes i paperassa de casos pendents. Ell interpreta Fermí Cases, el jutge d'instrucció que porta el cas del "serial killer", l'home contacte amb l'equip forense i professional de prestigi que opta per un important càrrec a la judicatura. En el rodatge d'avui és entrevistat per TV3 per parlar del cas de l'assassí i rep una trucada de mòbil que el pertorba... "Com tots, té el seu ‘però'. El ‘però' és molt important en aquesta sèrie", assenyala Mario Gas. En el càsting va sentir: "Arcarazo, Huerga i Segura" i va pensar: "Tant de bo surti això".

Carlota Olcina interpreta Clara Salgado, una dona que intenta obrir-se camí en un món d'homes. "Es manega en un món de taurons. I farà el que sigui i el que faci falta."

Susanna Jiménez, cap de Coproduccions i Ficció, explica que no és que TV3 estigués buscant concretament una sèrie d'aquest gènere. "Ens arriba una proposta interessant per part d'uns autors de pes. Ens va costar veure com ho faríem i ens feia respecte, però era una proposta molt atractiva", explica. "Ens havien arribat altres propostes abans però mai com aquesta. No fer-ho hauria estat un error. És una sèrie tan rica... És parla molt de l'assassí però tots els personatges tenen moltes capes i estan molt ben definits. Fan un mosaic tan ric que és impressionant", afegeix. Jiménez també destaca el "càsting impressionant" que s'ha aconseguit. Mentre l'anaven veient vam pensar que la sèrie seria "la bomba", comenta. "Esperem que ho sigui."

tv3.cat

Anar al contingut