Demà, a les 22.30

Vèncer el càncer de mama, a "Quèquicom"

Demà dimecres 12 de desembre, quatre dies abans que TV3 emeti "La marató", que aquest any està dedicada al càncer, "Quèquicom" reemetrà el reportatge "Vèncer el càncer de mama", que s'acostarà a aquesta malaltia, que afecta una de cada nou dones catalanes. Abans però, a les 22.30, el programa començarà amb el reportatge "El caganer", que busca l'origen d'aquesta figureta tan característica del pessebre català. En aquest episodi també s'explicaran altres aspectes, potser no tan coneguts, relacionats amb aquesta necessitat fisiològica.
Actualitzat

"El caganer"

Al llarg de la vida, una persona es passa uns 50 dies assegut a la tassa del vàter. Cada persona produeix entre cent grams i un quilo d'excrements al dia. Si s'arriba a vell, s'abandona aquest món havent deixat entre 4 i 5 tones de femta, fins i tot els qui pateixen restrenyiment crònic. Per a aquest sector, un 15% de la població, hi ha un dispositiu ideat per una empresa catalana que tracta el restrenyiment.

Es diu que en aquest país s'és molt escatològic. Hi ha el caganer, el tió que caga regals i, a escala industrial, l'empresa Roca produeix més de 30 milions d'unitats de porcellana l'any i és una de les més importants del món en fabricació d'inodors. Aquest programa explica la tecnologia hidràulica que fa funcionar els lavabo, uns aparells que han evolucionat en pro de la comoditat fins a les sofisticades tasses de vàter actuals que eixuguen i assequen. Però el reportatge també explicarà la importància de posar atenció al que es diposita dins la tassa del vàter, perquè és un indicador molt notable de la qualitat de la digestió. Una referència per classificar els excrements és l'escala de Bristol.

El programa també explicarà com la genòmica detectivesca pot aconseguir reduir els excrements de gos al carrer.

"Vèncer el càncer de mama"

El càncer de mama és el més freqüent en dones i es calcula que afecta una de cada nou catalanes. "Quèquicom" entra en un quiròfan de Can Ruti on fan una mastectomia i la posterior reconstrucció immediata del pit fent servir greix de l'abdomen. El programa coneix una pacient que tot just ha acabat la quimioteràpia i participa en un assaig clínic per veure si baixant pes i fent esport redueix el risc de recaiguda del càncer de mama. El reportatge també s'acosta a una dona a qui van extirpar un pit i que, tot i així, ha estat model d'una exposició fotogràfica.

 

Aquest capítol de "Quèquicom" també explica les estratègies del càncer per camuflar-se i les dels científics per frenar-lo amb la participació del Dr. Joan Francesc Julián, cirurgià oncològic i investigador de l'Hospital Germans Trias i Pujol; el Dr. Antoni Agudo, cap de la Unitat de Nutrició i Càncer de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i de l'assaig Clínic PREDICOP (Prevention of Breast Cancer Recurrence Through Weight Control, Diet, and Physical Activity Intervention); la Dra. Paula Jakszyn del grup de recerca de la Unitat de Nutrició, Medi Ambient i Càncer de l'ICO-IDIBELL, i el Dr. Joan Josep Grau de Castro del Servei d'Oncologia Mèdica del Barnaclínic. 

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a les 22.30.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33