"Valents com lleons", toxoplasmosi i homes valents, a "Quèquicom"

Aquest dimarts, a les 22.08, al 33, "Quèquicom" investiga la relació entre la valentia i la toxoplasmosi, una malaltia que ha passat un 20% de la població catalana. Té res a veure aquest protozou amb les grans gestes?

La toxoplasmosi és una malaltia produïda per un protozou capaç d'infectar pràcticament qualsevol animal de sang calenta, però que només es reprodueix sexualment en l'intestí dels gats i altres felins. Segons les estadístiques, al voltant d'un 20% de la població catalana ha passat aquesta malaltia sense adonar-se'n, ja que els símptomes són molt similars als d'una grip, i s'agafa bàsicament a partir del consum de carn crua infectada. Per mitjà d'una anàlisi de sang es pot saber si algú ha passat la toxoplasmosi perquè en conserva anticossos durant tota la vida. Recentment, unes descobertes apunten al fet que el toxoplasma sobreviu enquistat als músculs i/o al cervell de les persones infectades i, en el cas dels homes, n'augmenta el nivell de testosterona. Com que la testosterona és l'hormona masculina que es relaciona amb la valentia, el programa "Quèquicom", amb col·laboració d'APA Laboratoris Clínics, fa un estudi prospectiu per analitzar la prevalença de toxoplasmosi en un conjunt d'homes valents que practiquen activitats de risc, pertanyents al grup d'alpinistes del Centre de Tecnificació d'Alpinisme de Catalunya (CTAC). La prevalença de toxoplasmosi hauria de ser més alta entre aquest col·lectiu que entre la població general.

Hi intervenen l'aventurer Albert Bosch, el veterinari de la UAB Albert Lloret, el biòleg evolutiu txec Jaroslav Flegr i el responsable de microbiologia d'APA Laboratoris Clínics Jesús Viguera.

tv3.cat/quequicom

facebook.com/quequicom

@quequicom33

Anar al contingut