Diumenge, 15 de juliol, a les 22.05

"Una mesquita al costat de casa", a "30 minuts"

Diumenge, 15 de juliol, a les 22.05, "30 minuts" emetrà la producció pròpia "Una mesquita al costat de casa", que se centra en les grans dificultats que ha tingut la instal·lació d'un oratori musulmà a Barcelona amb una gran oposició veïnal i amb la participació de grups d'extrema dreta.

Sorolloses cassolades, baralles, agressions, militants de l'extrema dreta, policia secreta, mediadors, denúncies judicials, nits en què els furgons policials ocupaven el carrer... Tot, només per l'obertura d'un oratori musulmà.

Un equip de "30 minuts" ha anat seguint des de l'estiu passat una intensa protesta veïnal en un carrer poc conegut del barri de la Prosperitat, a Barcelona. Segurament, ha estat el conflicte més forassenyat contra una mesquita que hi ha hagut a Catalunya, però no ha estat l'únic. Des de mitjans dels 90, sovint, quan una comunitat musulmana busca un nou espai, els veïns es revolten. I la pressió veïnal ha aconseguit en moltes ocasions que l'oratori no s'obri, o que ho faci en un lloc alternatiu.

Els musulmans del barri de la Prosperitat han tingut el suport de l'Ajuntament i d'una plataforma d'entitats del barri, i per fi han pogut obrir el seu centre. Tots ells tenen veu en aquest "30 minuts". També hi participen els veïns contraris a l'oratori i altres actors que els han donat suport a peu de carrer i han contribuït a embolicar el conflicte: el partit d'extrema dreta Plataforma per Catalunya i l'ultradretà Democracia Nacional.

Potser per les citacions judicials a membres de Democracia Nacional o per les multes imposades a alguns veïns, l'ambient s'ha tranquil·litzat. Però la polèmica serveix per posar sobre la taula l'oposició social a la presència musulmana, les pors –raonables o no–, la islamofòbia i les solucions mai perfectes per encaixar el dret fonamental a practicar la religió amb el dret dels veïns a viure tranquils.

A "30 minuts" s'analitzarà també l'experiència de dues comunitats més que van viure conflictes veïnals similars: els oratoris de Rocafonda i Cerdanyola, a Mataró, que van pactar desplaçar-se a un polígon industrial, i el de Singuerlín, a Santa Coloma de Gramenet, que va ser traslladat provisionalment a un mòdul prefabricat a Can Zam, i allà continua.

Un reportatge de: Esther Llauradó i Jordi Zorrilla
Imatge: David Bou
Producció: Sandra Rierola
Muntatge: Carles Señalada

tv3.cat/30minuts

facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts

Anar al contingut