Anna Muria, una entrevista totalment inèdita, a "Inèdits".
Anna Muria, una entrevista totalment inèdita, a "Inèdits".
Demà, a les 00.20

Una entrevista íntegrament inèdita, Anna Murià, a "Inèdits"

Demà, dissabte 13 de juliol, a les 00.20, el 33 emetrà un nou episodi d'"Inèdits", el programa d'entrevistes presentat per la periodista Peté Soler, que dedica aquesta temporada als escriptors i poetes que, al llarg dels anys 80 i 90, van poder ser entrevistats per les càmeres de TV3. En aquesta ocasió, s'emetrà una entrevista totalment inèdita a l'escriptora barcelonina Anna Muria.

Amb 95 anys, Anna Murià mantenia una memòria prodigiosa, i era capaç de fer un recorregut molt precís per la seva llarga vida, tal com es pot veure en l'entrevista.

Un recorregut que partia de la seva condició de dona republicana, avançada al seu temps, i compromesa amb el seu país. Murià, —que es considera la primera catalana que va exercir el periodisme, durant la Guerra Civil— subratllava les paraules i es feia entendre, amb l'estil d'una bona cronista, que no deixa cap pregunta sense resposta.

L'entrevista es va enregistrar  l'1 de novembre del 1999, pel programa "Avisa'ns quan arribi el 2000", dirigit per Albert Vinyoli i Jordi Bertran. Es va fer al centre geriàtric de Terrassa, on Murià va passar els darrers anys de la seva vida. De l'entrevista original, de més de 30 minuts, només se'n van emetre 6 minuts.

Aquestes van ser algunes de les frases més destacades:
"No canviaria la meva vida per cap altra", deia contundent, abans de llegir el primer poema que li va escriure, l'any 1939, el seu company, el poeta Agustí Bartra.

"El meu pare era un home d'esquerres, escrivia i jo l'imitava. La meva mare era la típica mestressa de casa, però volia que la dona canviés i va fer el possible perquè jo ho fes."

"Ens adonàvem que érem més avançades que la majoria de les dones."

"Vaig veure de seguida que Agustí Bartra havia de ser l'home de la meva vida... Primer de tot perquè era poeta."

"El repte per a l'any 2000 que comença és millorar tot el que s'ha fet malament el segle XX."

L'entrevista acaba amb la lectura del primer poema que li va dedicar el seu company, el poeta Agustí Bartra, el novembre del 1939.

El programa
Els dotze capítols d'aquesta primera temporada d'"Inèdits" pertanyen a entrevistes enregistrades durant les dècades dels 80 i dels 90, que s'emetran senceres a partir de les cintes originals de càmera. Perquè els arxius de Televisió de Catalunya, ara que ja fa 35 anys que TV3 va començar les emissions, atresoren milers d'hores de gravacions, entre les quals hi ha documents històrics que formen part de l'arxiu identitari de la cultura, en el sentit més ampli. Ara el programa ha volgut treure a la llum algunes d'aquestes gravacions fetes a personatges de rellevància cultural per posar-les a disposició de l'espectador i també dels estudiosos. Es tracta d'imatges originals de càmera, documents audiovisuals que només es van poder emetre parcialment; en molts casos, tan sols algun minut als informatius.

A partir d'aquesta setmana "Inèdits" s'emet cada dissabte, a les 00.15, al 33.

 

Podeu veure el tràiler en aquest enllaç.

 

Fitxa tècnica
Direcció:
Josep Mulet / Peté Soler
Guió: Peté Soler
Realització: Josep Mulet
Producció: Sesse Espona i Montse Feliu
Documentació: Àngels Serres
Coordinació de continguts: Jordi Serra
Ambientació: Noemí Olivar, Pablo López Buñuel i Marià Talló
Producció executiva: Laura Cuadrado / Cristian Trepat

tv3.cat/33
tv3.cat/inèdits

Anar al contingut