Imatge del documental "Restaurant la dignitat"
DIMECRES, A LES 23.10

Un viatge fascinant a tres grans metròpolis d'Àsia, a "Restaurant la dignitat"

Demà, a les 23.10, el 33 estrena "Restaurant la dignitat", un documental de Jordi Llompart sobre las recents iniciatives de rehabilitació cultural, social i econòmica realitzades en els centres urbans de Kabul, Lahore i Delhi, totes destinades a millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans, deteriorada per anys de guerra, pobresa i greus desequilibris econòmics i socials.

"Restaurant la dignitat" és un viatge a Kabul, Lahore i Delhi, tres grans metròpolis de l'Àsia, connectades per un passat històric comú, durant l'imperi mogol, abans de l'era colonial. El documental s'endinsa en els centres urbans històrics de cadascuna d'elles, on s'han posat en marxa diferents iniciatives transformadores de signe cultural, social i econòmic, de gran impacte per als seus habitants.

En molts casos, es tracta de grans projectes de restauració de monuments emblemàtics i també de projectes de rehabilitació urbana que han aconseguit portar aigua corrent, desaigües, electricitat i altres serveis fonamentals a les cases. Així com també de projectes d'atenció sanitària bàsica i tractament clínic i hospitalari, de projectes educatius que faciliten la immersió laboral, sobretot dels joves i les dones, i de projectes de rehabilitació d'espais verds en parcs urbans amb el propòsit de millorar la qualitat mediambiental i fomentar les relacions socials.

La posada en marxa, individualment o concertadament, de cadascun d'aquests projectes comporta un progrés socioeconòmic i una millora de la qualitat de vida dels ciutadans, que experimenten una evident millora de les seves condicions de vida i noten que es restaura la seva dignitat. La dignitat, el dret de qualsevol persona de ser valorada i respectada, gaudint dels serveis, els drets i les oportunitats per llaurar-se el futur, dona sentit a aquestes iniciatives i al contingut de tot el documental.

En aquest viatge, no només captiva la bellesa dels imponents monuments històrics rescatats de l'oblit sinó també el testimoni d'arquitectes, enginyers, mestres, metges i gent corrent que protagonitzen aquesta transformació.

Kabul

A Kabul, quaranta anys de guerra, i ara una pau relativa i inestable, han deixat enormes ferides en el teixit social que es guareixen amb la implementació de projectes d'obra pública i privada que faciliten feina i retribució econòmica a milers de desocupats. Un exemple és el projecte de rehabilitació de la fàbrica de Machine Khana.

La recuperació de la dignitat de les persones passa també pel foment de l'educació dels joves i de les dones, amb la implementació de tallers de reinserció laboral, o per fomentar el respecte a la llibertat i la convivència en espais urbans saludables, com als parcs de Bagh e-Babur i Chihilsitoon.

Mentre ONGs internacionals han creat a Kabul un hospital amb serveis mèdics d'última generació, també s'han restaurat monuments de gran valor històric i s'ha rehabilitat el centre antic de la ciutat per dotar-lo d'una nova xarxa de sanejament, d'electricitat i d'equipaments essencials destruïts per la guerra

Lahore

A Lahore, capital de la província pakistanesa del Punjab, en altres temps capital pròspera i opulenta de l'imperi mogol, hi ha signes visibles d'una decadència que la va deixar al límit del col·lapse econòmic i social al segle XX.

La ciutat és avui una metròpolis de prop d'onze milions d'habitants que compta amb un patrimoni cultural tan desconegut a Occident com impressionant, amb brillants joies del passat com els jardins de Shalimar, el fort dels reis mogols o les mesquites de Badshahi i Wazir Khan.

Recentment hi ha hagut iniciatives de rehabilitació de la ciutat emmurallada, amb una singular arquitectura de múltiples influències artístiques, i de restauració del conjunt de palaus i jardins dels dignataris mogols. Aquests projectes han aconseguit rescatar-la de l'abandó i la misèria i rellançar-la com una capital monumental turística en auge, ara també atractiva per als negocis.

Delhi

A Delhi, una megametròpolis de 23 milions d'habitants, la història remet a un passat llunyà construït per un sense fi de generacions d'immigrants i de cultures superposades. Tot i això, tal com va passar a Kabul i Lahore, la seva personalitat contemporània es va forjar sobretot durant el període de l'imperi mogol, el qual va deixar en herència un patrimoni cultural indoislàmic fascinant que recentment és objecte de grans projectes de restauració.

Aquestes actuacions han fet que el públic tornés a sentir-se atret pel seu patrimoni cultural i urbà. Destaca la rehabilitació del conjunt de monuments i jardins de Humayun i de Sunder Nursery, que ha comportat també la rehabilitació integral de tot un barri, el Nizamuddin Basti, famós centre de pelegrinatge islàmic i un dels nuclis urbans més antics i animats que es conserven a l'Índia.

Fitxa tècnica

Director i guionista: Jordi Llompart
Director de fotografia: Sergio de Uña
Editor: Sergi Martí
Música principal: Roger Subirana
Narrador versió anglesa: Alex Warner
Productor: Francesc Xavier Echeverria
Productor executiu: Jordi Llompart
So a rodatge: Manuel García Gil
Mesclador de so BS: Mario Lorenzo
Consultor de guió: Peter Sotirakis
Consultora d'imatge: Ariadna Arnés
Consultors de producció: Ajmal Maiwandi, Salman Beg i Ratish Nanda
Equip de producció Kabul: Sharifa Hekmat, Qais Sharaf i Khadim Hussein Rohani
Equip de producció Lahore: Maryam Rabi, Wajahat Ali i Kashiff Essa
Equip de producció Delhi: Kavita Kanojia, Jyotsna Lall i Archana Saad Akhtar
Fotografia aèria Kabul: Baqir Yaqubi i Reza Sahel
Fotografia aèria Lahore: Abdullah Sultan
Fotografia aèria Delhi: Narendra Swan

"Restaurant la dignitat" és una producció de Gen Image Media.

tv3.cat/33
Anar al contingut