Dimarts, a les 22.05

TV3 oferirà l'entrega de la segona edició dels Premis El Temps de les Arts, amb IB3, À Punt TV, RTV Andorra i Alguer Catalan TV

Catalunya Ràdio emetrà l'acte de lliurament dels guardons a través de catradio.cat 

Dimarts, 29 de novembre, a les 22.05, TV3 oferirà l'acte de lliurament de la segona edició dels Premis El Temps de les Arts, que s'emetrà conjuntament a les televisions públiques de parla catalana, coincidint amb el centenari del naixement de l'escriptor Joan Fuster i els 750 anys del Consolat de Mar.  

En una iniciativa pionera del portal digital cultural El Temps de les Arts, la cerimònia es podrà veure de manera conjunta als canals de televisió TV3, IB3, À Punt TV, TV Andorra i Alguer Catalan TVLa gala també es podrà sentir, a partir de les 22.00, a la web de Catalunya Ràdio, i a les 23.00, s'emetrà a iCat. 

La segona edició dels Premis El Temps de les Arts arriba per donar continuïtat al certamen, que va néixer l'any passat amb l'objectiu de promoure la cultura catalana i reconèixer la creativitat i la innovació que hi ha en els àmbits de les arts visuals, el patrimoni, l'arquitectura, les arts escèniquesla música popular i clàssica, i el cinema experimental. Aquests són els sectors que segueix El Temps de les Arts, el portal digital de divulgació cultural que publica els esdeveniments culturals i artístics més importants als territoris de parla catalana i difon la programació de les principals ciutats culturals del món. El Temps de les Arts convoca els guardons amb la col·laboració de la Federació Llull (formada per Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural) i de la Xarxa d'Universitats Vives.  

La primera edició dels premis va tenir com a escenari les ciutats de Perpinyà, l'Alguer, València, Mallorca, Barcelona i Andorra i, per primera vegada a la història, les televisions i les ràdios públiques d'aquests sis territoris es van unir per fer una emissió conjunta. Amb aquest viatge per tota la geografia de parla catalana es van posar en contacte les diferents disciplines artístiques davant dels espectadors de la Catalunya del Nord, d'Andorra, del Principat, del País Valencià, de les Illes Balears i de l'Alguer 

Aquest any, coincidint amb el centenari del naixement de Joan Fuster, l'escriptor de Sueca serà el fil conductor de la cerimònia de lliurament dels premis, en un nou viatge audiovisual dirigit per Lluís Danés, que es farà a la Llotja de Barcelona. En aquest escenari, la gala de lliurament destacarà els 750 anys d'història del Consolat del Mar, que rebrà un homenatge al costat de la Llotja i la Cambra de Comerç. Es posarà èmfasi en el Llibre del Consolat de Mar com a primer codi de comerç internacional i base de l'actual legislació marítima, eines fonamentals per resoldre els conflictes i les relacions entre persones i institucions.  

Des d'aquesta seu, atàvica i reflex de la història i la solidesa de la cultura catalana, hi haurà un doble escenari. D'una banda, els músics, que faran de base en col·laboració amb diversos artistes per a cadascuna de les cançons. De l'altra, imatges de cultura d'arrel, figures del bestiari popular, gegants, capgrossos, dracs i bèsties mig en penombra, mig embolicats. A la Sala de Contractació de la Llotja, l'espai on es farà l'entrega dels guardons, el terra estarà parcialment cobert de sorra, en referència al territori que trepitja tothom qui parla en català. 

Per la Llotja, passaran els premiats, els membres del jurat de la revista El Temps de les Arts, i també hi haurà les intervencions d'artistes destacats d'arreu dels territoris de parla catalana com Lluís Llach, Miquel Gil, Mar Grimalt, Roger Mas, Maxime Cayuela, Gemma Humet, Alidé Sans, Franca Masu, Kik Bartumeu, les coreografies de Laura Marsal i l'artista de circ reconeguda internacionalment Íngrid Esperanza. Entre premi i premi, hi haurà una actuació musical, acompanyada de vegades per dansa tradicional, contemporània, artistes de circ i elements del bestiari. El grup base de música estarà format per Xavi Lloses, a la direcció musical, juntament amb el Quartet Brossa, els músics Pau Puig i Núria Andorrà, i el tenor José Manuel Guinot.  

Aquest espectacle visual serà un homenatge a la cultura catalana, tradicional i contemporània, a Joan Fuster en el seu centenari i a la Llotja de Barcelona, que com a escenari serà testimoni de tota la cerimònia. 

 
La segona edició dels premis d'una cultura compartida 

Els Premis Els Temps de les Arts reconeixen la creativitat i la innovació de persones, projectes i iniciatives, tant públiques com privades, relacionades amb les arts visuals contemporànies dels territoris de parla catalana, superant fronteres estatals i autonòmiques. 

Dels prop de 400 projectes inscritsa la segona edició, n'hi ha 101 d'arts visuals, 46 de música clàssica, 46 de música popular, 79 d'arts escèniques, 41 d'arquitectura, 33 de patrimoni i 26 de cinema experimental, la categoria nova que s'hi ha afegit aquest any. Per cada modalitat hi haurà un guanyador, que rebrà una obra de l'artista Perejaume i una dotació econòmica de 3.000 euros, i també es reconeixeran dos accèssits. El jurat està format per 32 professionals qualificats en cada especialitat de diversos punts del territori. 

Aquests guardons van néixer per iniciativa del portal cultural El Temps de les Arts en una època de canvis, en què la cultura i les arts es fan més visibles com a pilars de la societat, patrimoni comú, font de referents i de cohesió social. 

Anar al contingut