Frame Pau Casals
Demà, TV3 i el 33 commemoren el 50è aniversari de la cèlebre intervenció de Pau Casals a l'ONU
Demà, a les 22.55

TV3 i el 33 commemoren el 50è aniversari de la cèlebre intervenció de Pau Casals a l'ONU amb una programació especial

La programació especial dedicada a commemorar el 50è aniversari del discurs de Pau Casals a l'ONU començarà demà. "El documental", al 33, emetrà, a les 22.55, "Pau Casals, l'home que va fer sentir el silenci", un documental que repassa la vida del músic i compositor i que compta amb el testimoni exclusiu de la seva vídua, Marta Casals Istomin.

La programació especial continuarà diumenge 24 d'octubre. A les 15.40, TV3 emetrà la pel·lícula basada en fets reals "Pau, la força d'un silenci". I a la nit, a partir de les 21.55, al 33 s'emetran dos documentals dedicats al mestre: "Casals, una batuta per la pau" i el documental inèdit "Pablo Casals en Puerto Rico".

El 24 d'octubre se celebra el 50è aniversari de l'estrena de l'"Himne a les Nacions Unides", compost per Pau Casals amb lletra del poeta Wystan Hugh Auden, a la seu de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). A continuació, Casals va rebre la Medalla de la Pau, en reconeixement a la seva trajectòria personal i el seu compromís amb la justícia i la pau al món, i va oferir un discurs que ja ha passat a la història.

Per commemorar aquest fet, TV3 i el 33 dedicaran una programació especial que començarà demà ."El documental", a les 22.45, recupera "Pau Casals, l'home que va fer sentir el silenci", un documental escrit i dirigit per Jaume Boix, coproduït per TV3 i RBA Continguts i fet amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals, la participació directa de la vídua del mestre, Marta Casals Istomin, i que compta amb els testimonis de grans músics.

Diumenge 24 d'octubre, la programació especial continuarà amb l'emissió a TV3, a les 15.40, de la pel·lícula "Pau, la força d'un silenci", una producció de Minoria Absoluta en coproducció amb TV3 i ETB, protagonitzada per Joan Pera i Nao Albet. I a partir de les 21.55, el 33 emetrà "Casals, una batuta per la pau", documental que ressalta la destacada implicació del músic en la lluita per la pau, i "Pablo Casals en Puerto Rico", un documental de l'any 1956 produït per l'aleshores Departamento de Instrucción Pública de Puerto Rico, que s'emetrà en la versió original en format, imatge, so i idioma, pel testimoni excepcional de la primera visita de Pau Casals a Puerto Rico que representa.

"Pau Casals, l'home que va fer sentir el silenci" (dijous, a les 22.55, al 33)

Pau Casals va viure convençut que la música podia portar a un món millor, més fraternal i just. Un món nou que la realitat del segle més violent de la història va negar-li un cop i un altre. La lluita entre aquest ideal esperançat i aquesta realitat dolorosa va ser la seva vida i en ella se centra el documental dirigit per Jaume Boix.

Casals va fer sonar la música més sublim i la va fer callar allà on la pau, la justícia i la llibertat no eren respectades. La música no podia elevar els esperits mentre la gent patia, era humiliada o moria. Però, ¿podia potser donar una llum d'esperança, l'esperança que un món millor és possible?

Pau Casals va ser un músic importantíssim, que ocupa un lloc molt destacat a la història de la música. Però també va ser un símbol perquè va encarnar com ningú i abans que tots la figura de l'artista compromès. Ho va fer fins al punt de sacrificar el seu art, de fer callar la música durant anys i fer sentir un silenci que va ser eloqüent com un clam de llibertat.

"Pau, la força d'un silenci" (diumenge, a les 15.40, a TV3)

A mitjans dels anys 40, Pau Casals és considerat el millor músic del moment. Viu exiliat a Prada de Conflent, des d'on intenta ajudar les famílies republicanes amb necessitats, i on sovint ha de protegir-se de la Gestapo, que controla la zona. Un cop acabada la guerra, Casals té l'esperança que la victòria aliada suposarà també la fi de la dictadura franquista a Espanya. Però els seus desitjos no es compleixen i, en conseqüència, el mestre decideix no tornar a tocar en públic mentre Franco continuï al poder i les potències occidentals no es decideixin a forçar la seva caiguda. Mentrestant, malviu de donar classes a alumnes de violoncel. Un d'aquests alumnes, un noi francès anomenat Pierre, se sent especialment afectat pel fet que un mestre com Pau Casals no ofereixi el seu talent al món. El jove intentarà convèncer el músic que es repensi la seva protesta, argumentant que un concert seu tindria tant ressò que li serviria encara més per cridar l'atenció sobre la injusta situació del seu país.

Enmig d'aquest panorama, l'any 1950 coincideix la circumstància que es commemora el 200 aniversari de la mort de Bach. Com que Casals és la màxima autoritat en Bach, als precs de Pierre s'hi afegeix la insistència d'un destacat grup de músics, amics i deixebles del mestre, com ara el famós violinista Alexander Schneider, que aconseguiran fer-lo canviar d'opinió. L'argument definitiu que farà que Casals torni a tocar és la idea, atrevida i estrafolària, de fer venir els millors músics del món a Prada per fer-hi el concert d'homenatge a Bach. Un esdeveniment que serà un gran èxit mundial. Aquest serà, també, el primer pas perquè Casals reprengui l'activitat pública i, en poc temps, es converteixi en un abanderat de la causa de la llibertat a tot el món.

"Casals, una batuta per la pau" (diumenge, a les 21.55, al 33)

El novembre del 2000, coincidint amb la celebració de l'Any Internacional de la Cultura de la Pau, campanya promoguda per la Unesco, el programa "Tarasca" va estrenar "Casals, una batuta per la pau", produït per Òrbita.

Ara, el 33 recupera aquest documental que vol ser un homenatge a una de les grans figures d'aquest segle. A través d'un repàs de la seva trajectòria vital i professional, el documental ressalta la seva implicació destacada en la lluita per la pau.

El projecte va néixer l'any 1998, amb motiu de la celebració del 25è aniversari de la mort del mestre Pau Casals i va comptar amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Cultura, el Departament de Presidència, l'Ajuntament del Vendrell, el Consell Comarcal del Baix Penedès, la Diputació de Tarragona i la Fundació Pau Casals.

"Pablo Casals en Puerto Rico" (diumenge, a les 23.00, al 33)

Documental de l'any 1956 produït per l'aleshores Departamento de Instrucción Pública de Puerto Rico, amb la direcció de Jack Delano.

Emissió respectant la versió original en format, imatge, so i idioma, entenent que és un testimoni excepcional de la primera visita de Pau Casals a Puerto Rico l'any 1956.

En aquest documental, de 42 minuts de durada i de gran valor històric i testimonial, s'observa la devoció amb què es va rebre el mestre Casals a Puerto Rico, com ell explica la vinculació personal i familiar amb aquest país, la passió per la música i la seva catalanitat. Però Pau Casals també parla de la pèrdua de valors de la societat de l'època quan tot just feia 10 anys del final de la Segona Guerra Mundial. És un Pau Casals distès, còmode, reflexiu, molt natural.

Un documental que connecta molt directament amb el pensament i la manera de ser d'aquest gran músic i compositor.

tv3.cat/eldocumental
twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut