El moment de trobar altres adolescents que passen pel mateix procés, amb històries semblants, és sempre un descobriment feliç que trenca la soledat

TV3 i Catalunya Ràdio visibilitzen la realitat LGTBIQ+ durant la seva programació, amb motiu del Dia de l'Orgull  

El 28 de juny és del Dia de l'Orgull LGTBIQ+. I, per aquest motiu, durant els pròxims dies, la programació de TV3 i Catalunya Ràdio dedicarà continguts que faran més visible la realitat LGTBIQ+. 

La programació especial a TV3 

Aquest diumenge, 26 de juny, a les 22.05, TV3 estrenarà "Adolescents amb orgull" al programa "30 minuts", dirigit i presentat per Carles Solà, una producció aliena en què es veu com cinc nois i noies britànics viuen, en plena adolescència, el repte personal de descobrir-se al món com a persones homosexuals o transgènere. El reportatge segueix, durant sis mesos, les seves inquietuds, les pors, les alegries i l'orgull d'un moment tan crític.     

A continuació, a les 23.00, es recuperarà el documental "Retorn a Stonewall, on va néixer l'Orgull Gai", que recull el testimoni dels activistes d'aquella època, que expliquen com era la seva vida abans dels fets de Stonewall, les nits de rebel·lió davant del bar, l'estructuració d'una organització política i la primera marxa per commemorar aquella repressió. 

Dilluns, vigília del dia de l'Orgull, "Els matins", amb Lídia Heredia, entrevistarà tres activistes de col·lectius LGTBIQ+, Laura Pi, Hugo Marlo i Domènec Marmi, per parlar sobre la seva concepció d'abordar la sexualitat. I a la tarda, "Tot es mou", amb Helena Garcia Melero, conversarà amb la Llum i la Clàudia, del programa "Eufòria", i amb l'actor Enric Majó per parlar de com es viu la sexualitat ara i fa uns anys. 

El dimarts 28, en el dia de l'alliberament LGBTIQ+, "Planta baixa", amb Xavi Rossinyol, tractarà de la intersexualitat, amb l'obra de teatre "Hermafrodita a cavall o la rebel·lió del desig", en què l'actriu Laura Vila Kremer explica en primera persona com és l'experiència de vida d'una persona intersexual. També parlarà amb una activista sobre la violència i la pressió social que viuen aquestes persones que, segons l'ONU, representen un 1,7% de la població mundial. Amb Alba Riera, el programa analitzarà un fenomen en auge,  les drag queens que fan activisme en català, parlarà d'alguns dels nous referents de l'escena i en convidarà una a plató, Alex Marteen. A la tarda, al "Tot es mou", l'exministre Màxim Huerta explicarà com va afrontar el fet de ser homosexual. 

A la nit, a les 22.05, "Sense ficció", dirigit i presentat per Montse Armengou, estrenarà "Benvinguts a Txetxènia", una producció aliena multipremiada en festivals internacionals, que se situa a la república de Txetxènia, on ser homosexual o transgènere pot suposar la detenció, la tortura o la mort a mans de la policia. Una organització clandestina pels drets LGTBI+ ho arrisca tot per ajudar els perseguits a fugir del país.  

Tot seguit, a les 00.05, es recuperarà "La generació silenciosa", dirigit per Ferran Navarro-Beltrán. Aquest documental és un retrat divers de les persones LGTBIQ+ més grans de 60 anys, que narren en primera persona fets que han marcat la seva vida: l'educació religiosa, la repressió franquista, l'arribada de la democràcia, l'aparició de les primeres associacions LGTBIQ+, la sida o el matrimoni homosexual. 

Durant els pròxims dies, els telenotícies també visibilitzaran la realitat LGTBIQ+ amb reportatges que tractaran sobre el sexili, de casos de persones que han hagut d'emigrar dels seus països per la seva condició afectiva o sexual; l'orgull rural, amb el creixement de les iniciatives que reivindiquen la visibilització del món LGTBIQ+ en àmbits pocs poblats i, sobretot, fora de les ciutats; el chemsex i les addiccions, de com el sexe amb drogues pot derivar cap a una addicció i el tractament específic que cal fer en aquests casos; l'LGTBI-fòbia, amb dades actualitzades i context a aquest fenomen; els Dracs de Barcelona, un equip de futbol amateur majoritàriament format per gais, que són líders a la seva Lliga i que fan bandera de la seva condició sexual, i el cas d'un noi trans que juga en un equip de bàsquet masculí. 

A més, demà, divendres, i dissabte, els informatius seguiran les manifestacions per reivindicar l'orgull, convocades per la plataforma 28J Autònom, la Crida LGBTI i el Pride BCN. 

 

La programació especial a Catalunya Ràdio 

De la mateixa manera que l'any passat, Catalunya Ràdio emetrà continguts especials durant tota la setmana per tractar algunes de les principals qüestions que afecten aquest col·lectiu. Tot plegat, de manera complementària al podcast especialitzat "Ja m'entens", dirigit i presentat per David Àvila, que cada dimarts es pot escoltar per la web i l'app de l'emissora. 

"El suplement" d'aquest dissabte, 25 de juny, a les 11.00, comptarà amb la visita de la Llum d'"Eufòria". Parlarà amb Roger Escapa del programa, del col·lectiu LGTBI+ i del Pride Barcelona d'aquest mateix cap de setmana. 

El "Micròfon autònom" de la Marta Carreras a "El matí de Catalunya Ràdio" estarà dedicat al col·lectiu LGTBI. De dilluns, 27 de juny, a dijous, dia 30, al voltant de les 10.30, el programa dirigit i presentat per Laura Rosel tractarà diversos temes: el canvi de sexe, el moviment queer, l'asexualitat i la necessitat d'amagar l'orientació sexual per qüestions religioses. 

El "Popap" d'aquest dilluns, 27 de juny, tindrà com a convidats Mariola Cubells i David Àvila, director i presentador de "Ja m'entens", que repassaran amb Mariola Dinarès els continguts audiovisuals, sèries i programes que vetllen pels drets del col·lectiu LGTBIQ+. 

La secció "Mapa d'amics" de "La nit dels ignorants 3.0", conduïda per Aina Grau, tindrà el testimoni d'una entitat LGTBIQ+. Serà dins de l'edició de la nit del dimarts, 28 de juny, al dimecres 29 del programa presentat i dirigit per Xavier Solà. 

A partir del cas del futbolista australià Josh Cavallo, que fa uns mesos va explicar públicament que és homosexual, el programa "Tot costa" de dimecres analitzarà amb un especialista el fet que el futbol sigui un esport històricament masculinitzat i que costi tant que hi hagi casos com el de Josh Cavallo al futbol mundial.  

"Les dones i els dies" del dissabte 2 de juliol, a les 00.05, realitzat i presentat per Montse Virgili, parlarà del procés de transició en menors i adolescents. 

I el programa "Solidaris", realitzat i dirigit per Mercè Folch, recuperarà a les xarxes socials el programa de temàtica LGTBIQ+ que va emetre al gener, titulat "La llei trans catalana: visibilitat, drets i reparació". 

Anar al contingut