TV3 i Catalunya Ràdio tornen a viure Sant Jordi a peu de carrer
TV3 i Catalunya Ràdio tornen a viure Sant Jordi a peu de carrer

TV3 i Catalunya Ràdio tornen a viure Sant Jordi a peu de carrer

Després de donar el tret de sortida a la celebració de Sant Jordi amb la imatge dels escriptors que l'últim any han rebut premis literaris, TV3 i Catalunya Ràdio preparen una diada especial que, sota el lema #ObrimSantJordi, copsarà com torna Sant Jordi de ple al carrer amb llibres, roses i ciutadans passejant entre parada i parada.

I amb el hashtag #ImpulsemCultura, es cobrirà una diada que recupera els escenaris que els mitjans de la CCMA instal·len en llocs estratègics de la ciutat per a les emissions en directe de la jornada.

TV3 situarà un set a la plaça de Catalunya amb la Rambla, des d'on s'emetran els diferents informatius i programes en directe.

En una edició especial amb motiu de la diada, els programes "Planta baixa", amb Ricard Ustrell, i "Tot es mou", amb Helena Garcia Melero, es traslladaran a l'escenari de la plaça Catalunya per fer-se ressò de com es viu aquest Sant Jordi.

Catalunya Ràdio emetrà durant tot el dia, de les 9.00 a les 20.00, una programació especial des d'un escenari ubicat al passeig de Gràcia de Barcelona, cantonada amb Consell de Cent. També hi haurà disponible una cabina perquè qui ho vulgui pugui participar en la campanya "Donants de veu" de Catalunya Ràdio i la UOC, per fomentar el català a la xarxa.

iCat, serà a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona entre les 12.00 i les 21.00, amb connexions i programes especials des d'un escenari propi.

El canal Super3, emetrà programes, sèries i pel·lícules centrades en aquesta tradició. Un any més la "Superbiblioteca" del web del Super3 serà el punt de trobada dels amants dels llibres.

Després de la imatge dels escriptors que l'últim any han rebut premis literaris, que aquest any s'ha fet a la façana de la Casa Milà, TV3 i Catalunya Ràdio preparen una diada molt especial, amb la instal·lació de dos escenaris al carrer, connexions amb les delegacions de Lleida, Girona i Tarragona, i un desplegament per mostrar com Sant Jordi torna al carrer.

SANT JORDI A TV3

"Planta baixa" per Sant Jordi

El dia de Sant Jordi, de 12.00 a 14.30, "Planta baixa" es traslladarà a la plaça de Catalunya. El programa, presentat i dirigit per Ricard Ustrell, es convertirà en una gran celebració amb la música en directe de Blaumut, Suu, La Ludwig Band i El Pony Pisador.

Els reporters faran connexions en directe per veure com evoluciona la diada en cinc ciutats diferents de Catalunya: Barcelona, Vila-seca, Tàrrega, Mataró i Calonge. I per l'escenari de Barcelona hi passaran alguns dels col·laboradors habituals, entre els quals, l'escriptora Sílvia Soler, que presenta el llibre "L'alegria de viure", i la periodista Agnès Marquès, que s'estrena en la literatura amb la novel·la "Ningú sap que soc aquí".

A més, hi seran els col·laboradors Santi Villas, Fel Faixedas, Cristina Sánchez Miret, Eloi Vila, Àngel Llàcer, Llucia Ramis, Jordi Graupera i Víctor Amela.

Roses, llibres i música, els protagonistes de "Tot es mou"

De les 17.40 a les 19.55, un "Tot es mou" especial viurà Sant Jordi des de l'escenari de TV3, a la plaça Catalunya. Hi passaran diversos artistes, com la trompetista i cantant de jazz Andrea Motis, els participants del talent show de TV3 "Eufòria" i les gallegues Tanxugueiras.

A més a més, Helena Garcia Melero i Jordi Gil conversaran amb diversos escriptors i el programa serà present en diferents punts de Catalunya per veure com se segueix la diada de Sant Jordi a tot el país.

I els vianants que s'apropin al centre de Barcelona podran seguir, en directe, com la pastissera Mònica Jubells fa un pastís de tres metres d'alçada.

Especial Sant Jordi als telenotícies

La programació dels Serveis Informatius dedicada a Sant Jordi va començar diumenge amb el reportatge del "TN cap de setmana", dedicat al plaer de llegir. A partir de dilluns, durant tota la setmana, les diverses edicions del telenotícies ofereixen reportatges sobre temes literaris elaborats per la secció de Cultura, i dimecres centren l'atenció en la foto de Sant Jordi, amb els guanyadors dels principals premis literaris del país. 

El "TN comarques", que durant tota la setmana dedica reportatges a novetats publicades per autors locals, la vigília de Sant Jordi farà una cobertura especial des de Calonge, que aquest any s'ha convertit en una vila de llibres amb l'obertura de diverses llibreries noves. A més, mostrarà llibreries singulars a la secció setmanal de "Cultura Km 0", que cada divendres acosta els espectadors a iniciatives culturals d'arreu del país. 

El "TN cap de setmana" seguirà la diada amb tota la intensitat i des de tots els vessants. Cristina Riba obrirà els informatius del migdia i el vespre des del set instal·lat a la plaça de Catalunya i Ramon Pellicer serà al plató de Sant Joan Despí.

Durant els telenotícies, hi haurà connexions en directe i cròniques amb periodistes desplegats per una desena de punts del país, tant a les capitals de comarca com a poblacions com Manresa, Tortosa o Puigcerdà, per veure com es desenvolupa aquesta jornada tan especial. També hi haurà entrevistes literàries, amb el Premi Sant Jordi d'aquest any, Sergi Belbel, i amb l'autor dels llibres més venuts. I no hi faltarà el seguiment del vessant polític de la diada. 

A més, durant tot el dia, el canal 3/24 serà una finestra oberta amb connexions permanents amb tot el país, amb entrevistes a escriptors, editors, llibreters, floristes i als lectors, que gaudiran d'un Sant Jordi que torna a la normalitat després de la pandèmia.

SANT JORDI A CATALUNYA RÀDIO

Dissabte, 23 d'abril, de les 09.00 a les 20.00, Catalunya Ràdio es lliurarà a la Diada de Sant Jordi tot portant a terme una programació especial a peu de carrer, en un escenari al passeig de Gràcia de Barcelona cantonada amb Consell de Cent.

La programació especial de Catalunya Ràdio per Sant Jordi començarà la vigília, el divendres 22, amb la presència d'"El matí de Catalunya Ràdio", de 09.00 a 13.00, a l'interior de l'Espai Abacus del carrer Còrcega de Barcelona. Una llibreria ideal per parlar de publicacions i de la prèvia de Sant Jordi.

L'endemà, ja al passeig de Gràcia amb Consell de Cent, de 09.00 a 14.00, hi haurà una edició especial d' "El suplement", copresentada per Roger Escapa i la directora i conductora d'"El matí de Catalunya Ràdio", Laura Rosel. Hi col·laboraran altres realitzadors de l'emissora, entre ells, Pau Guillamet, que serà a l'escenari del passeig de Gràcia de 13.15 a 13.45. Una franja en què cada dissabte presenta el programa "Kids XS". La matinal de ràdio inclourà entrevistes a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. També hi participaran els autors literaris Eva Baltasar, Manel Alías, Carles Porta, Laura Gost, Natza Farré, Jair Domínguez, Jordi Borràs, Lluís Gavaldà, Marta Vives, Joan Anton Català, Tomàs Molina, Toni Cruanyes, Empar Moliner, Álvaro Soler, Gerard López i Mariola Dinarès. Les actuacions musicals aniran a càrrec de Joan Dausà, Gemma Humet, Sara Roy i les Tanxugueiras

De 14.00 a 15.00, Neus Bonet i Maria Guixà també seran al passeig de Gràcia, cantonada amb Consell de Cent, per presentar el "Catalunya migdia", per seguir tota l'actualitat del dia amb connexions a la capital catalana i arreu del país. Durant el programa, les periodistes de Catalunya Ràdio Sílvia Cóppulo, Xantal Llavina, Montse Virgili, Paula Molés i Mercè Folch conversaran amb Neus Bonet per fer les seves recomanacions literàries.

I de 15.00 a 16.00, edició especial del "Ciutat Maragda", amb David Guzman. Els convidats d'aquest Sant Jordi seran Josep Pedrals (poeta i rapsoda), Blanca Llum Vidal (poeta), Blanca Pujals (editora a Viena Editorial), Jaume C. Pons Alorda (escriptor, traductor i professor d'escriptura creativa). I també hi haurà els col·laboradors habituals Borja Bagunyà, Xènia Dyakonova, Anna Ballboa i Jordi Puntí. Entre tots donaran veu i vida a personatges de la literatura, bé expressant –des del punt de vista de cada personatge- el que representa la diada de Sant Jordi o bé recitant en directe diferents fragments de llibres clàssics i moderns.

De 16.00 a 19.00 serà el moment d'una edició especial de "La tarda de Catalunya Ràdio", amb Òscar Fernández i Elisenda Carod. L'Edgar Fornós, el Pau Torres i el Fran Domènech aniran a cercar per tot l'entorn les sensacions dels autors i dels assistents. També hi haurà dues actuacions musicals, de La Ludwig Band i de The Tyets. L'Òscar Broc i el Toni Garcia Ramon parlaran de gastronomia a la secció "La teca". Els membres del jurat d'"Eufòria" Elena Gadel i Marc Clotet i l'exconcursant Llum faran un càsting de cantants. I la clausura, amb "L'última i marxem!", serà molt especial, ja que hi coincidiran bona part dels col·laboradors: Biel Duran, Estel Solé, Xavi FernándezAnna-Priscila Magriñà i Tomàs Fuentes.

Finalment, de 19.00 a 20.00, tancarà la programació especial des del passeig de Gràcia el "Catalunya nit" amb Kilian Sebrià. El programa recollirà l'última hora del dia i farà balanç de tot el que hagi donat de si aquest Sant Jordi tan especial.

El projecte "Donants de veu", impulsat per Catalunya Ràdio i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), serà un altre dels atractius a l'espai del passeig de Gràcia amb Consell de Cent. Tothom qui ho vulgui, podrà participar en la gravació de diferents fragments de textos d'autors i autores catalans per contribuir a l'ús del català en els assistents virtuals de veu, altaveus intel·ligents i altres nous formats digitals de lectura en àudio. 

iCat AMB SANT JORDI

A les 10, "Kids KS" emetrà un especial en què parlarà de "Pantera magazine", la revistar per a nens i nenes que salvaran el planeta.

De 12.00 a 21.00, iCat, centrarà la programació en el Sant Jordi Musical que tindrà lloc a l'Antiga Fàbrica Damm.

Entre les 12.00 i les 16.00, Aran Mazuque conduirà l'especial iCat weekend de Sant Jordi amb connexions al Sant Jordi Musical de l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona. Des d'allà, Josep Martín entrevistarà els músics que signaran llibres i discos i, a més, connectarà amb els concerts en directe que es faran en els diferents escenaris del recinte.

De 16.00 a 19.00, des de l'escenari de la Sala de Bàscules, edició especial d'"Els experts", el programa despertador d'iCat, per commemorar els 2.000 programes amb un especial en horari de tarda en directe i davant el públic de la Sala de Bàscules de l'Antiga Fàbrica Estrella Damm.

Albert Miralles, Laia Vida i Roger Seró, acompanyats de la resta de l'equip, celebraran aquestes dues mil edicions del programa davant dels oients, que podran participar regalant cançons per antena.

I de 19.00 a 21.00, Miqui Puig entrarà en acció amb una "live edition" del seu programa "Pista de fusta", que oferirà una sessió especial de dues hores en directe, també des de l'Antiga Fàbrica Estrella Damm i amb públic de la Sala de Bàscules, quarter general d'iCat aquest Sant Jordi.

A les 21.00, cançons d'amor festives i tendres amb "Casa Babylon", que celebrarà el dia dels enamorats i les enamorades amb una selecció fantàstica de cançons d'artistes de casa que canten a l'amor apassionat i lliure. Perquè l'amor és una font inesgotable d'inspiració. Per escoltar i ballar en vertical i horitzontal.

EL SUPER3 CELEBRA SANT JORDI AMB UNA PROGRAMACIÓ ESPECIAL

El mateix dia de Sant Jordi, el dissabte 23 d'abril, el canal Super3 ha programat una franja especial d'animació, amb la pel·lícula "La llegenda de Sant Jordi", protagonitzada per en Rovelló, i amb capítols de les sèries "Les tres bessones", "Suckers" i "Sweeters" relacionats amb Sant Jordi. A més, els programes del canal han preparat també continguts dedicats a Sant Jordi i, un any més, la "Superbiblioteca" del web del Super3 serà el punt de trobada dels amants dels llibres.

L'informatiu del canal Super3, "InfoK", oferirà el dijous 21 una edició especial dedicada a la festa de Sant Jordi. El programa prepararà una versió molt particular de la llegenda de Sant Jordi amb tres influencers: DavidItsMe, Queralt Pei Hong i Albert Gadel.

El món del còmic també serà un dels protagonistes del programa, amb un "Piriscopi" sobre la seva història i una entrevista amb un dibuixant de còmics.

Aquest "InfoK" especial també parlarà d'un dels amors més importants que existeixen, l'autoestima, amb el psicòleg Roger Ballescà. A més, un grup de nens i nenes repassaran els diferents tipus de roses que hi ha. El programa també analitzarà com han canviat els petons al llarg de la història a través d'obres d'art.

I al llarg de tot l'especial, apareixeran píndoles on els nens explicaran què és l'últim que han fet per amor: als pares, al seu animal de companyia, avis, germans...

El mateix dia de Sant Jordi, el programa "MIC" emetrà el capítol especial "El drac sense foc i la princesa valenta". Sant Jordi és un dels dies preferits del Mic i els seus amics. Per celebrar-ho, el programa de titelles per als més petits omple les seves aventures de contes i llibres. Els personatges juguen a fer una biblioteca, miren contes, escolten històries i es disfressen de drac sense foc i de princesa valenta. Aquest any, a més, el programa "MIC" presenta en paper el seu projecte d'endevinalles audiovisuals, "Endevina, endevineta" per als infants més petits amb l'edició, al costat de La Galera, de dos volums per mirar, endevinar i jugar en família

I l'espai musical "Les aventures de Riff i Flat" també oferirà continguts relacionats amb Sant Jordi amb els capítols "La llegenda de Flat Jordi", "Un Sant Jordi de llibre", "Fogonet, el petit drac" i "Un Sant Jordi ple de contes"; a més d'un videoclip musical amb un petit drac, en Fogonet, que arriba al cau del "Rat Rank". El programa també estrenarà una votació online amb una llista musical especial de Sant Jordi, amb videoclips que enamoren. I al web s'hi podrà veure una col·lecció de vídeos amb tots el programes especials i videoclips dedicats a la diada de Sant Jordi.

Al llarg d'aquests dies, el programa "Una mà de contes" oferirà, en l'horari habitual, una selecció de contes tradicionals, com "El Patufet", "El soldadet de plom", "La caputxeta vermella" o "En Pere sense por".

El web del Super3, super3.cat, també farà Sant Jordi d'una manera molt especial i animarà els súpers a la lectura. Un any més, a la "Superbiblioteca" del web del Super3 s'hi podran trobar les novetats editorials publicades en català per la diada de Sant Jordi. Durant tot l'any, els súpers i les seves famílies hi poden entrar i trobar recomanacions literàries per a totes les edats, però és per Sant Jordi quan llueix més.

A la "Superbiblioteca", hi ha llibres per a totes les franges d'edat: des dels més petits que encara no saben llegir i fan lectura compartida amb un adult, fins a novel·les juvenils per als que ja han arribat a la preadolescència.

Enguany, es publiquen ressenyes de més de 90 editorials que publiquen en català i totes tenen representació a la "Superbiblioteca", des dels grans grups editorials a les editorials petites que només publiquen un o dos llibres l'any.

La "Superbiblioteca" també és un espai on els súpers tenen veu i ells mateixos recomanen llibres que han llegit a la resta de súpers. Pretén ser un espai de lectura compartida on tothom pugui recomanar i llegir alhora.

Per Sant Jordi, poesia a "Quan arribin els marcians"

La cita cultural setmanal de "Quan arribin els marcians" dedicarà el programa de Sant Jordi, el divendres 22 d'abril, a la poesia. 

En un reportatge especial, allargarà la festa literària sentint versos i amb les intervencions dels poetes Jaume C. Pons Alorda i Anna Gual, que l'1 de maig presenten el recital poètic "Llegats vivents" al Palau de la Música Catalana. També recitarà el poeta Enric Casasses, un dels participants estrella en el mateix escenari d'aquest gran recital.

El programa entrevistarà el poeta Josep Pedrals, codirector del Festival Barcelona Poesia, una altra gran cita poètica imprescindible, que també se celebra al maig. Una altra de les poetes que hi participarà és Maria Sevilla, que actualment coordina el bar l'Horiginal, un referent de la poesia catalana en viu.

"Quan arribin els marcians" parlarà amb Heura Marçal, filla de la poeta Maria-Mercè Marçal, que explicarà la vigència del llegat de la seva mare en les noves generacions. I finalment, hi haurà la cantant Gemma Humet, que acaba de publicar el seu primer llibre, "Els dies que m'habiten" (Rosa dels Vents), un recull de poemes i textos introspectius. Ella mateixa tancarà el reportatge cantant uns versos que ha musicat de Maria-Mercè Marçal. 

 

#ImpulsemCultura
#ObrimSantJordi

Anar al contingut