Francesc Cano, Jordi Borda, Rosa Romà, Eugènia Balcells, Àngels Ponsa i Sigfrid Gras, amb l'obra gràfica commemorativa dels 40 anys de TV3 i Ca…
Francesc Cano, Jordi Borda, Rosa Romà, Eugènia Balcells, Àngels Ponsa i Sigfrid Gras, amb l'obra gràfica commemorativa dels 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio.

TV3 i Catalunya Ràdio celebren els 40 anys amb un programa d'actes que realça el llegat i abraça el futur

L'Espai 1902 del Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona, ha acollit avui la presentació dels actes de commemoració dels 40 anys de la CCMA, TV3 i Catalunya Ràdio, que se celebraran des d'aquest 30 de maig, just quan fa quatre dècades del naixement de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, fins a la primavera del 2024. El programa d'actes recordarà la història i la importància dels mitjans públics catalans, però també se centrarà en els reptes imminents de transformació que estan afrontant

Durant la presentació d'avui també s'ha revelat l'obra commemorativa de les quatre dècades la televisió i ràdio públiques catalanes, "Mirall de miralls 1", d'Eugènia Balcells. Aquesta mateixa tarda (19.00) hi haurà una recepció institucional al Parlament de Catalunya en record de l'aprovació per unanimitat de totes les forces polítiques de la Llei 10/1983 del 30 de maig, de creació de l'ens públic Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i de regulació dels serveis de radiodifusió i televisió de la Generalitat de Catalunya

Han participat en l'acte Rosa Romà, presidenta de la CCMA; Àngels Ponsa, vicepresidenta de la CCMA; Jordi Borda, director de Catalunya Ràdio; Sigfrid Gras, director de TV3; Eugènia Balcells, artista autora de l'obra gràfica dels 40 anys; i Francesc Cano, comissari de l'exposició dels 40 anys. També hi han assistit altres persones implicades en la commemoració dels 40 anys, com Xavi Bonastre, director de  La Cursa del 40è aniversari de TV3 i Catalunya Ràdio del 18 de juny; Montse Tió, directora de l'especial "Ruta 40" sobre Catalunya Ràdio del 21 de juny a TV3; Cristian Trepat, director de Continguts i Programació de TV3, o David Bassa, cap de Documentals de TV3.

Rosa Romà ha indicat que "la celebració dels 40 anys de la CCMA recordarà la història dels nostres mitjans públics, però, sobretot, tindrà la mirada posada cap al futur, cap als nous reptes que tenim al davant". També ha destacat que "la creació de la CCMA va ser una de les fites de la història recent més importants en el procés de recuperació de les institucions d'autogovern i de normalització cultural i lingüística de Catalunya", i ha reivindicat l'impuls i el desenvolupament de la indústria audiovisual catalana que porta a terme: "La CCMA sempre ha sabut adaptar-se a aquest món en constant evolució i, el més important, ho continuarà fent en els pròxims 40 anys i sempre, en la seva vocació de servei públic a la ciutadania".

L'obra commemorativa

Àngels Ponsa també ha parlat de tot el procés d'organització de la commemoració dels 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio, que ha definit com a "moment de mirada endavant, perquè d'aquí a 10 anys els continguts audiovisuals segur que seran diferents i la manera de distribuir-los, també". Per ella, la CCMA és un element essencial "d'impuls de la llengua i cultura catalanes i de cohesió del país".

Ponsa ha estat l'encerregada d'introduir l'artista visual Eugènia Balcells, autora de l'obra commemorativa del 40è aniversari "Mirall de miralls 1". Un conjunt d'imatges calidoscòpiques, que avui s'han vist per primera vegada, i que mostren la relació dels mitjans de comunicació públics catalans amb la ciutadania i la seva vinculació permanent amb la societat.

Eugènia Balcells l'ha definit d'aquesta manera: "Bandes de formes i colors componen un mosaic de 100 escenaris diferents. L'obra suggereix que totes les possibilitats coexisteixen i sempre estem decidint en quina realitat volem viure. Perquè un dels objectius dels mitjans públics és buscar els límits de la creativitat de tots".

Les celebracions de Catalunya Ràdio, aquest mes

Jordi Borda ha explicat que la celebració dels 40 anys de Catalunya Ràdio tindrà lloc el 20 de juny, just l'aniversari de la primera emissió de la cadena. Serà a les instal·lacions de l'emissora, on "veus històriques de la casa hi faran els seus antics programes acompanyats dels presentadors i presentadores actuals". Entre altres, passaran pels micròfons de Catalunya Ràdio Josep Cuní, Antoni Bassas, Manel Fuentes, Mònica Terribas, Miquel Calzada, Jordi Basté, Adelina Castillejo, Toni Clapés o Carles Cuní.

Borda ha afegit que "serà una celebració per a tota la gent de la ràdio, tot recuperant tant com es pugui els equips originals, sintonies i llenguatge sonor". La programació especial tindrà lloc tant a l'estudi 1 de Catalunya Ràdio com en un escenari habilitat al carrer, davant de l'emissora, on es faran part dels continguts i actuacions musicals.

Abans, l'1 de juny, Catalunya Ràdio estrenarà la sintonia dels 40 anys que ha fet Manu Guix. I, de l'11 al 16 de juny, primer "El suplement", amb Roger Escapa, a Palma, i després "La tarda de Catalunya Ràdio", amb Elisenda Carod, a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Igualada, es desplaçaran pel territori per celebrar l'aniversari a tot arreu.  

I, ja el 21 de juny, TV3 emetrà la road movie "Ruta 40", que amb tocs d'humor, destacarà els fets més rellevants d'aquestes quatre dècades de ràdio i reflexionarà sobre el futur. Hi participaran en Peyu, Elisenda Carod, Laura Rosel, Mònica Terribas, Josep Cuní, Antoni Bassas, Miquel Calzada i Juliana Canet, entre molts d'altres. La direcció és de Montse Tió.

Joan Pera, un programa especial en format xou i una exposició

Pel que fa a Sigfrid Gras, ha avançat que la celebració dels 40 anys de TV3 tindrà dos moments diferenciats. Al setembre s'emetrà el documental "Amb tots vostès, Joan Pera", que repassa la trajectòria personal i professional de l'actor, "la primera persona a aparèixer en pantalla a TV3".

Al gener, per commemorar l'inici de la programació regular, es farà una programació especial en format de gran xou al plató. "Serà la bomba", ha destacat Gras, que ha subratllat la importància tant de la primera emissió experimental (10 de setembre de 1983) com de l'inici de les emissions regulars (16 de gener).

I, la primavera del 2024, hi haurà una exposició commemorativa al Disseny Hub Barcelona, que Francesc Cano ha revelat que mirarà molt cap al futur: "Plantejarà un viatge cap al futur dels mitjans de comunicació per reflexionar sobre quin tipus de consum en farem d'aquí a 30 anys. Serà una exposició interactiva i de marcat caràcter immersiu, on especularem sobre els continguts, formats i tecnologies que s'imposaran durant els pròxims temps".

Cano també ha recordat que el 18 de juny hi haurà La Cursa dels 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio, de caràcter familiar, festiu i popular i un recorregut de 6 km, que unirà les instal·lacions de Catalunya Ràdio i TV3. Les inscripcions estan obertes fins al diumenge 11 de juny a les 23.59.

El programa d'actes

30 de maig del 2023

Recepció institucional al Parlament de Catalunya

Presentació de l'obra commemorativa

1 de juny del 2023

Sintonia dels 40 anys de Catalunya Ràdio

De l'11 al 16 de juny del 2023

Gira de Catalunya Ràdio

18 de juny del 2023

La Cursa dels 40 anys

20 de juny del 2023

Programació especial de Catalunya Ràdio

21 de juny del 2023 

Road movie "Ruta 40"

5 de setembre del 2023

Documental "Amb tots vostès, Joan Pera"

Gener del 2024

Especial dels 40 anys de TV3

Maig i juny del 2024

Exposició de TV3 i Catalunya Ràdio

Enllaç als detalls del programa d'actes

#40anysTV3CatRàdio
#LaCursaTV3CatRàdio

tv3.cat/lacursa
catradio.cat/lacursa

Anar al contingut