Logo 40 anys TV3 i Catalunya Ràdio

TV3 i Catalunya Ràdio celebren el 40è aniversari amb la mirada al futur

Catalunya Ràdio i TV3 celebren aquest any el 40è aniversari amb una sèrie d'actes especials per commemorar les primeres quatre dècades com a mitjans públics de qualitat i de referència per als catalans. La recepció institucional al Parlament de Catalunya i la presentació de l'obra commemorativa "Mirall de miralls 1" d'Eugènia Balcells, el 30 de maig, són el punt de partida d'una agenda d'activitats que tindrà continuïtat amb La Cursa del 18 de juny. Inclourà programes especials, documentals i una exposició amb la mirada posada en la comunicació del futur, en plena transformació de la CCMA per donar resposta als nous hàbits de consum audiovisual

La celebració dels 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio serà una oportunitat per recordar la història dels mitjans públics catalans i, al mateix temps, mirar cap al futur i als nous reptes que està assumint la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

El programa d'actes té l'inici el 30 de maig, just quan fa quatre dècades del naixement de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals amb l'aprovació d'una de les primeres lleis del Parlament aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques. L'aleshores Corporació Catalana de Ràdio i Televisió va ser un punt de referència en el procés de recuperació de les institucions d'autogovern i, durant quatre dècades, ha estat clau en el desenvolupament de la indústria audiovisual catalana.

 

La commemoració serà especialment intensa durant el mes de juny, amb La Cursa del 40è aniversari del 18 de juny i el record de l'Inici de les emissions de Catalunya Ràdio, el 20 de juny del 1983, amb la celebració d'una programació especial durant tota la jornada d'aquest dia 20 i l'emissió, l'endemà dia 21, de la road movie "Ruta 40".

El setembre del 2023 i el gener del 2024 també seran dates clau, tot coincidint amb les efemèrides de les primeres emissions experimentals i regulars de Televisió de Catalunya. I la primavera del 2024 arribarà una exposició al Disseny Hub de Barcelona, que permetrà reflexionar sobre el futur dels mitjans de comunicació i el seu paper en la societat dels pròxims anys en un moment de profunda transformació de la CCMA.

 

El programa d'actes

30 de maig del 2023

Recepció institucional al Parlament de Catalunya

El Parlament de Catalunya acollirà una recepció institucional per commemorar el 40è aniversari de la publicació de la Llei 10/1983, de creació de l'ens públic Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i de regulació dels serveis de radiodifusió i televisió de la Generalitat de Catalunya.

Presentació de l'obra commemorativa

Presentació de "Mirall de miralls 1" d'Eugènia Balcells, obra commemorativa del 40è aniversari de TV3 i Catalunya Ràdio. Eugènia Balcells és una artista visual catalana, pionera en l'ús de les tecnologies al món de l'art, que va rebre el Premi Nacional d'Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya l'any 2010.

"Mirall de miralls 1" és una obra que remet als mitjans com un joc de miralls on la realitat es veu reflectida i recreada simultàniament. La serigrafia, que celebra els 40 anys de la creació de Catalunya Ràdio i TV3, inicia una sèrie d'obres entorn del poder de les imatges en els processos de comunicació i anuncia una reflexió sobre la capacitat dels mitjans per emfatitzar visions de la realitat diverses.

Bandes de formes i colors componen un mosaic de 100 escenaris diferents, que permeten intuir com el llenguatge audiovisual és una constant recomposició energètica de la realitat i de la interpretació que en pot arribar a fer. "Mirall de miralls 1" suggereix que totes les possibilitats coexisteixen i les persones sempre estan decidint en quina realitat volen viure.

1 de juny del 2023

Sintonia dels 40 anys de Catalunya Ràdio

Estrena de la sintonia dels 40 anys de Catalunya Ràdio, que ha fet Manu Guix, músic, compositor, productor musical, director i professor de música reconegut per la seva habilitat com a pianista i per la seva veu suau, a més de la seva capacitat per treballar amb diferents estils musicals.

De l'11 al 16 de juny del 2023

Gira de Catalunya Ràdio

El programa de Catalunya Ràdio "El suplement", amb Roger Escapa, s'emetrà l'11 de juny des del Teatre Auditori de Palma. Durant tota la setmana següent, de dilluns a divendres, "La tarda de Catalunya Ràdio", amb Elisenda Carod, també sortirà de l'estudi 1 i s'emetrà des d'altres indrets. Cronològicament, des de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Igualada. A la tardor, és previst que els programes de Catalunya Ràdio també visitin el País Valencià i la Catalunya del Nord.

16 de juny del 2023 

Estrena de "La peixera" a Instagram 

Catalunya Ràdio estrenarà a Instagram la nova web sèrie "La peixera". Una selecció de 12 capítols, de noranta segons de durada, que cada divendres, a les 13.00, mostrarà, en clau d'humor, tot allò que no se sent a la ràdio nacional de Catalunya. La web sèrie, creada i dirigida per Jordi Ramoneda, convidarà a visitar tots els racons de Catalunya Ràdio i trobar-se amb els professionals que la fan possible. 

18 de juny del 2023

La Cursa dels 40 anys

La Cursa dels 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio serà un dels actes centrals de celebració del 40è aniversari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. La prova esportiva, de caràcter familiar, festiu i popular, se celebrarà el diumenge 18 de juny amb recorregut de 6 km, els que separen les instal·lacions de Catalunya Ràdio i TV3. Les inscripcions estan obertes fins al diumenge 11 de juny a les 23.59.

El tret de sortida es donarà a les 8.30 davant de Catalunya Ràdio, a l'avinguda Diagonal, 614. Corredors i corredores enfilaran la Diagonal fins a la meta de Sant Joan Despí, situada als voltants de TV3.

La cançó oficial de La Cursa és "Full Festa", el nou single dels quatre components de "Beta" del SX3, la Lola, la Kai, el Grau i el Jan. Produït per Guille Milyway, el tema musical parla de l'actitud de superació per avançar, de superar entrebancs per arribar a una fita i de la necessitat de fer equip.  

20 de juny del 2023

Programació especial de Catalunya Ràdio

Catalunya Ràdio celebrarà els 40 anys a les instal·lacions de l'emissora, amb una programació especial durant el 20 de juny. Veus històriques faran els seus antics programes acompanyats dels presentadors i presentadores actuals. Entre altres, passaran pels micròfons de Catalunya Ràdio Josep Cuní, Antoni Bassas, Manel Fuentes, Mònica Terribas, Miquel Calzada, Jordi Basté, Adelina Castillejo, Toni Clapés o Carles Cuní. Es recuperaran els equips originals, les sintonies i el llenguatge sonor d'aquells programes, tenint com a eix principal l'emblemàtic estudi 1 de Catalunya Ràdio, a més d'un escenari situat davant de l'emissora, on es faran part dels continguts especials i actuacions musicals.

Catalunya Ràdio, l'any 1984

21 de juny del 2023  

Road-movie "Ruta 40"

També amb motiu dels 40 anys de Catalunya Ràdio, TV3 emetrà després del "Telenotícies vespre" la road-movie "Ruta 40", protagonitzada per les principals veus de la història de la ràdio. Un recorregut per tot Catalunya, amb tocs d'humor, que destaca els fets més rellevants d'aquestes quatre dècades en antena. Tot aprenent del passat, els professionals de la ràdio miren cap al futur en un moment de canvi vital.

De la mà d'en Peyu i Elisenda Carod, "Ruta 40" es preguntarà què vol dir fer 40 anys. Una època de canvi analitzada per Laura Rosel i Mònica Terribas, Josep Cuní, Antoni Bassas o Miquel Calzada i Juliana Canet, entre molts d'altres, ja que hi apareixeran les cares més conegudes de la història de Catalunya Ràdio. La direcció és de Montse Tió.

 

5 de setembre del 2023

Documental "Amb tots vostès, Joan Pera"

L'actor Joan Pera va ser la primera persona a aparèixer en pantalla a TV3. Tot coincidint amb les vigílies de l'efemèride, el canal emetrà el documental "Amb tots vostès, Joan Pera", que repassa la seva trajectòria tant des d'una perspectiva personal com professional.  

La primera emissió de TV3, amb Joan Pera

Gener del 2024

Especial dels 40 anys de TV3

Programació especial amb motiu del començament de les emissions regulars de TV3, en format de gran xou al plató.

Maig i juny del 2024

Exposició de TV3 i Catalunya Ràdio

Inauguració de l'exposició de TV3 i Catalunya Ràdio al Disseny Hub de Barcelona, que plantejarà un viatge cap al futur dels mitjans de comunicació per reflexionar sobre quin tipus de consum audiovisual es farà d'aquí a 30 anys. Serà una exposició interactiva i de marcat caràcter immersiu que especularà sobre els continguts, formats i tecnologies que s'imposaran durant els pròxims temps.  

#40anysTV3CatRàdio
#LaCursaTV3CatRàdio

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut