Demà, a les 22.35

TV3 estrena "Pròxima estació", una docusèrie que s'endinsa en l'univers ferroviari

Es tracta d'un programa produït per TV3 i The Mediapro Studio que, a partir de demà, 6 d'agost, a les 22.35, descobreix la vida als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), coincidint amb el 40è aniversari de la seva creació.

"Pròxima estació" segueix el fotògraf, periodista i historiador Enric Lucena, que s'endinsa en l'univers dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per descobrir històries i anècdotes curioses dels treballadors i usuaris.

És una docusèrie de 5 episodis que explora aquest univers d'andanes, vagons, túnels, tallers i estacions de muntanya per mostrar una col·lecció de retrats dels protagonistes que intervenen en cada capítol. I és que entre els milers d'usuaris que cada dia viatgen en els ferrocarrils, també hi ha passatgers coneguts per la seva feina, com la periodista Elisenda Pineda, que es va adormir al tren i es va despertar en una via morta, o el cuiner Marc Ribas, que utilitza els Ferrocarrils com a oficina mòbil per a escriure les receptes del "Cuines" de TV3. Aquestes converses, i moltes d'altres, es poden veure a "Pròxima estació".

En el programa també hi tenen un gran protagonisme els treballadors de FGC. Des dels agents que atenen els passatgers a andanes, fins als mecànics i enginyers que cada nit treballen a les vies, "Pròxima estació" coneix de prop un ampli ventall de treballadors. N'hi ha que són autèntics desconeguts que fan una feina amagada, però imprescindible per al bon funcionament de la xarxa.

I finalment, hi ha una secció "fotomatón", on els viatgers expliquen en primer pla les seves anècdotes. Un mestre que va conèixer la seva exdona a la mateixa estació on anys més tard trobaria la seva parella actual. L'atac de riure incontrolable d'una periodista que va haver de baixar abans d'hora per anar al WC. El colpidor testimoni d'un suïcidi a les vies. Aquestes són algunes de les històries que també explica "Pròxima estació".

Enric Lucena

Enric Lucena és el conductor del programa. Llicenciat en Història de l'Art, és fotògraf i periodista. Especialitzat en retrats i en fotografia d'espectacles, ha publicat quatre llibres de fotografies i en diversos mitjans. Com a periodista, ha treballat de redactor, guionista, reporter i presentador en mitjans com TV3 ("Tarda oberta"), Catalunya Ràdio ("El matí de Catalunya Ràdio) i Localia TV ("52", Premi Ondas al millor programa de TV local).

FGC, un univers per on passen 90 milions de passatgers cada any

La xarxa de FGC cobreix una àrea on viuen 4 milions de persones i connecta Barcelona amb el Vallès i amb l'Anoia i el Bages passant pel Baix Llobregat. També gestiona la línia de Lleida a la Pobla de Segur. A més, FGC transporta mercaderies fins al Port de Barcelona des de la factoria SEAT a Martorell i des de les explotacions de sal i potassa de Súria i Sallent. A banda, gestiona els cremalleres de Montserrat i de Núria, dues línies de tren turístic (el Tren dels Llacs i el Tren del Ciment) i el més sorprenent: quatre estacions d'esquí al Pirineu: Núria, La Molina, Vallter2000 i Espot/Port Ainé. Gairebé un centenar d'estacions en un enorme engranatge que ha de funcionar com un rellotge perquè tothom arribi puntual al seu destí.

Alhora, els ferrocarrils han estat testimonis de la història del nostre país. Per això, el programa recupera moments on el tren ha estat protagonista o ha tingut un paper destacat en la vida política, socioeconòmica i cultural dels darrers 150 anys. Des de la mítica Avinguda de la Llum que ocupava una galeria subterrània de l'estació de plaça de Catalunya a Barcelona, passant per la decisió ferma d'un maquinista que va salvar desenes de vides durant les terribles riuades del 62 al Vallès fins a la lluita veïnal que, el 1977 va salvar la línia Martorell-Igualada, el "carrilet", amenaçat de tancament imminent.

Dirigida per Uri Garcia ("Joc de cartes", "Casal Rock", "El 23F des de dins", premi Ondas 2001) i produïda per Joan Úbeda, "Pròxima estació" presentarà a l'espectador unes vivències que, de tan quotidianes, passen desapercebudes.

"Pròxima estació" és una producció de TV3 amb la col·laboració de The Mediapro Studio i la participació de FGC que s'emet els dimarts, a les 22.35, després del també estrenat "Coolhunters".

tv3.cat/proxima-estacio