TV3 estrena "La Xirgu"

El dijous 30 de juny, a les 22.40, TV3 estrena "La Xirgu". Aquesta coproducció de TV3, dirigida per Sílvia Quer i amb guió de Margarita Melgar, se situa a l'any 1927, en plena dictadura de Primo de Rivera. Laia Marull interpreta la gran Margarida Xirgu.

Barcelona, 1927. Margarida Xirgu, la gran dama de l'escena, està a punt d'estrenar "Mariana Pineda", obra del desconegut Federico García Lorca. Quan falten poques hores per alçar el teló, les autoritats de la dictadura desallotgen el magnífic teatre amb l'excusa que hi ha perill de despreniments. En realitat, volen censurar el que consideren propaganda republicana. Però la Xirgu, animada pel seu amic i mentor Ramón del Valle-Inclán, està decidida a representar-la aquella mateixa nit, encara que sigui en un cabaret de tercera al Paral·lel. Ni les desercions d'alguns membres de la companyia, ni la falta de vestuari i attrezzo ni, fins i tot, les amenaces de mort per part dels monàrquics la faran desistir del seu propòsit.
Però quan, sorprenentment, Valle-Inclán li prohibeix estrenar aquella porqueria per no fer malbé definitivament la seva reputació, i el mateix Federico dubta de la seva qualitat i que valgui la pena exposar-se a la presó o a l'exili per representar-la, la Margarida haurà de decidir si, com la mateixa Mariana Pineda, ho arrisca tot per la llibertat i l'home que estima.

"Una esclava, una servidora de la seva religió: el teatre."

El poeta Rafael Alberti va descriure així la Xirgu. Però la seva correspondència i el testimoni dels que la van conèixer fan evident que en la seva vida hi havia alguna cosa més important que la seva carrera: la seva humanitat i la lleialtat envers els amics. Per això al film no s'expliquen només els problemes tècnics i artístics per interpretar "Mariana Pineda": s'hi mostra, sobretot, el dilema entre el que és personal i el que és de la professió, entre deure i sentiments.

Laia Marull, actriu consagrada tant en cinema com en teatre, interpreta Margarida Xirgu. Ha estat premiada per la seva carrera amb la Concha de Plata del Festival de Cinema de Sant Sebastià i els Goya a la millor actriu revelació, repartiment i protagonista. També en són protagonistes Fran Perea, en el paper de García Lorca, i Luis Zahera, com a Valle-Inclán. Els acompanya Pau Durà ("Tots volem el millor per a ella", "El príncipe" i "Crematorio") com a Miquel Ortín, membre de la companyia Xirgu. Pere Ponce ("Cuéntame cómo pasó", "Macià contra Companys" i "Isabel") dóna vida a Faustino Borrades, empresari de l'obra. També hi participen Míriam Iscla, Antonio Dechent, Marc Rodríguez i Elena Tarrats.

Direcció: Sílvia Quer
Guió: Margarita Melgar
Productora: Miriam Porté
Productora executiva TVC: Cruz Rodríguez
Director de fotografia: Sergi Gallardo
Música: Pablo Cervantes
Intèrprets: Laia Marull (Margarida Xirgu), Fran
Perea (Federico García Lorca), Luis Zahera
(Ramón del Valle-Inclán), Pere Ponce (Faustino
Borrades), Míriam Iscla (Natàlia), Boris Ruiz
(Comissari Ribelles) i Pau Durà (Miguel Ortín)

Una coproducció de Distinto Films, TV3, Zenit TV, Tito Clint Movies amb la participació de Televisión de Galicia, Canal Sur Televisión i la col·laboració de l'ICEC, 2015

Anar al contingut