TV3 estrena "Èxode", a "La gran pel·lícula"

Demà, a les 23.10, TV3 estrenarà "Èxode", una pel·lícula per a la televisió dirigida per Roman Parrado, protagonitzada per Marcel Borràs, Roser Tàpias, Joan Amargós i Òscar Muñoz . És una producció de Set Màgic Audiovisual, en coproducció amb TV3 i la col·laboració d'Aragó Televisió, l'Icec, MHM EBRO 1938 i el CECAAC. A les 00.45, es podrà veure "Ebre, del bressol a la batalla"

"Èxode, de la batalla a la frontera" és una pel·lícula que se situa a finals del 1939, després de la desfeta a la batalla de l'Ebre, quan la població civil republicana va començar una fugida massiva cap a França. A dones, nens i vells, van unir-s'hi els milers de soldats republicans que, a poc a poc, i veient que s'acostava la derrota, anaven desertant. Aquesta és la història d'un viatge emprès per més de 460.000 persones, és la història de tots aquells fugitius que van deixar enrere la seva vida a la recerca d'una nova llar.

Sinopsi

Finals de 1939. Després de la derrota a la batalla de l'Ebre l'exèrcit republicà és al llindar de la desfeta. Veient la difícil situació militar, la població civil republicana comença una fugida massiva cap a França i a poc a poc els militars, de forma ordenada o desertant, s'hi van unint. Els nacionals guanyen terreny dia a dia i la caiguda de la II República es preveu imminent.

"Èxode" és la història d'amor del Guillem i la Maria, però també la dels més de 460.000 refugiats que van creuar la frontera francesa aquell hivern. Tot el que van viure en aquell viatge fins a "la línia" forma part del recorregut vital de cadascun d'ells però també de la memòria col·lectiva.

Fitxa tècnica

Director: Román Parrado

Productor: Oriol Marcos

Producció executiva TV3: Oriol Sala-Patau i Esther Dueñas

Guionista: Eduard Solà

Director de foto: Adrià Pastor

"Ebre, del bressol a la batalla"

A partir de les 00.45 es podrà tornar a veure "Ebre, del bressol a la batalla", és el capítol anterior a "Èxode", també dirigit per Roman Parrado, en què es parla de la lleva de joves soldats que van haver d'empunyar un arma i anar a la batalla de l'Ebre l'any 1938, i que va aconseguir el premi a millor pel·lícula per a televisió als Premis Gaudí.

A més del guardó com a millor pel·lícula per a televisió als IX Premis Gaudí, també ha obtingut altres reconeixements, com el premi a millor director per a Román Parrado al Festival Zoom d'Igualada i a la millor música original per a Pablo Cervantes als Premis ASECAN, que atorga l'Associació d'Escriptors de Cine d'Andalusia.

Sinopsi   

El film explica la batalla més sagnant de la Guerra Civil Espanyola, en què en 115 dies van morir unes 195.000 persones, moltes de les quals eren joves que havien estat reclutats obligatòriament, els coneguts com la "lleva del biberó". Després de quatre mesos de lluita, la derrota en aquella batalla marcaria el destí de la Segona República.

La ficció se situa a l'abril del 1938, quan molts nois d'entre 17 i 18 anys són reclutats per l'exèrcit republicà per lluitar contra les tropes de Franco, en un moment en què la Guerra Civil sembla que es decanta a favor d'aquests últims. D'una banda, Manuel Azaña, president de la República, intenta aconseguir una pau que estalviï més morts; però, de l'altra, Juan Negrín, president del govern, vol allargar la resistència fins a aconseguir una ajuda internacional que sembla poc probable.

Fitxa tècnica i artística

Direcció: Román Parrado

Guió: Eduard Solà

Producció executiva: Oriol Marcos i Agus Jiménez

Producció executiva TV3: Elisa Plaza

Intèrprets: Oriol Pla, Enric Auquer, Àlex Monner, Emilio Palacios, Artur Busquets, Roser Tàpias i Manuel Morón

Direcció de fotografia: Xavier Camí

"Ebre, del bressol a la batalla" és una coproducció de Setmàgic Audiovisual, TV3 i Enciende TV, amb la producció associada de Compacto, la participació de Canal Sur, el patrocini de la Conselleria d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència i del Memorial Democràtic. Compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Terra Alta, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, el Museu de la Batalla de l'Ebre (Faió), l'Associació Lo Riu, l'Associació La Cana i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre.

tv3.cat/ficcio-i-cinema

Anar al contingut