El llargmetratge "Estiu 1993"
El llargmetratge "Estiu 1993"
Divendres, a les 22.35

TV3 estrena "Estiu 1993", a "La gran pel·lícula"

Demà, a les 22.35, TV3 estrena "Estiu 1993", l'òpera prima de la badalonina Carla Simón, amb què va guanyar el Goya a millor directora novella. El film, amb la participació de TV3, va ser produïda per Valérie Delpierre i María Zamora, i té per protagonistes Laia Artigas, Paula Robles, Bruna Cusí, David Verdaguer, Isabel Rocatti i Fermí Reixach

La pel·lícula mostra com una nena de sis anys explora la pèrdua i la mort dels seus pares i com s'ha d'adaptar a una família nova i a una vida nova. Aquesta sensació de pèrdua, el dolor, la ràbia i la por aniran construint una sèrie de records que utilitza el principal recurs narratiu.

El film relata una història autobiogràfica en què es mostra, amb parts de ficció, com la directora va gestionar l'encaix en la seva família nova. Carla Simón explica que volia fer un relat sobre la seva infantesa i tractar el tema de la mort des del punt de vista d'un nen. Per això, a l'hora de fer el càsting, buscaven nenes que s'assemblessin als personatges: Laia Artigas (Frida), una nena urbanita de família desestructurada i amb caràcter, i Paula Robles (Anna), una altra de molt innocent, a qui tot està bé.

La idea original va sorgir recopilant records: fotos de la seva infantesa, el pas de marxar de la ciutat al camp, els espais on va viure, els llocs on va jugar i com va passar de perdre la mare a un estadi de supervivència i de provar d'adaptar-se a la nova vida, amb uns pares nous i una cosina petita, l'Anna, ara, germana. Per a la Carla, com en el film per a la Frida, els rols familiars no van ser al principi tan clars i l'encaix va resultar dificultós. Els encaixos es transformaven en malalties psicosomàtiques o trompades.

El  film ha estat un èxit i, entre d'altres, va ser guardonat pel FIC-CAT, després de ser la gran revelació de la Berlinale del 2017 i de guanyar la Bisnaga d'Or a la millor producció espanyola del festival de Màlaga del mateix any. També va guanyar el premi a la millor direcció del festival argentí BAFICI i premiada als Cannes Écrans Juniors. A més, va ser premiada als Premis Gaudí com a millor pel·lícula.

Carla Simón va ser la número 1 de la promoció del Màster de TV3 del 2010, que va suposar el seu primer contacte amb el camp professional. Tots els seus professors, Lluís Maria Güell, Lluís Arcarazo, Maria Almagro, Pep Armengol i Maria Jaén, entre d'altres, van coincidir a destacar el seu talent. El seu treball final va ser un pilot d'una sèrie de ficció que es deia "La clínica".

Sinopsi:

"Estiu 1993" explica la història de la Frida, una nena que ha d'aprendre a encaixar en un nou món rural mentre afronta la pèrdua de la seva mare. Durant aquest primer estiu junts, la Frida, l'Esteve (l'oncle), la Marga (la tieta) i l'Anna (la cosina) i la seva família adoptiva s'aniran descobrint. L'Esteve i la Marga han d'aprendre a estimar la nena com si fos la seva pròpia filla. La Frida, aparentment, accepta la nova situació: ràpidament els anomena papa i mama, però li costa més d'acceptar la seva nova germana, l'Anna. Malgrat que l'Anna l'estima amb devoció des del primer dia, la Frida té sentiments contradictoris amb la petita. Tots quatre han de transformar les seves relacions. No serà fàcil per a ningú de reorganitzar el nou nucli familiar.

Fitxa tècnica i artística:

Direcció i guió: Carla Simón Pipó

Producció executiva: Valérie Delpierre i María Zamora

Intèrprets: Laia Artigas (Frida), Paula Robles (Anna), Bruna Cusí (Marga), David Verdaguer (Esteve), Isabel Rocatti (àvia de la Frida) i Fermí Reixach (avi de la Frida), entre d'altres.

Direcció de fotografia: Santiago Racaj

Música: Ernest Pipó i Pau Boïgues

És una producció d'Iniciafilms, coproduïda per Avalon PC, amb la participació de TV3, TVE i la col·laboració de Media, l'ICAA i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut