El jutge reobre el cas d'Helena Jubany, assassinada fa 20 anys
Helena Jubany en una imatge d'arxiu
Dijous, a les 23.05

TV3 emet el capítol doble de "Crims" sobre el cas de la bibliotecària Helena Jubany

Aquest dijous, 6 d'agost, a les 23.05, TV3 recupera el capítol doble de "Crims" sobre el cas de la bibliotecària Helena Jubany, que va ser trobada morta a Sabadell el desembre del 2001. El cas, que encara no s'ha pogut resoldre, s'ha reobert a petició de la família i de la Fiscalia.

La sèrie de no-ficció "Crims", dirigida i presentada per Carles Porta, relata crims reals que han passat fa pocs anys a Catalunya.

Capítol 1. La bibliotecària Helena Jubany

El primer capítol del cas comença la matinada de l'1 al 2 de desembre del 2001, a Sabadell, amb una noia de 27 anys morta. És Helena Jubany i el seu cos apareix en un pati interior, nu i ple de cremades.

L'Helena era de Mataró, havia estudiat periodisme, però després d'una sèrie de pràctiques en diversos diaris i televisions, va trobar feina a la biblioteca de Sentmenat com a responsable de la secció de literatura infantil. Arran d'aquesta feina va anar a viure tota sola a Sabadell on, per ampliar el seu cercle social, es va fer sòcia de la Unió Excursionista de Sabadell.

A l'Helena la van trobar morta al pati interior d'un edifici del carrer Calvet d'Estrella de Sabadell, despullada i amb unes estranyes cremades repartides per diferents parts del cos. En un primer moment, la hipòtesi principal de la policia va ser el suïcidi, però ben aviat els investigadors van descobrir que l'havien drogada amb somnífers i que algú l'havia llençada des del terrat de l'edifici.

Descartat el suïcidi, una de les seves millors amigues explica a la policia que havia rebut dos anònims misteriosos abans de morir. En un hi havia una referència a la Unió Excursionista de Sabadell. Els escrits van fer que la policia centrés les investigacions en els amics que l'Helena va fer a l'associació i sospités, sobretot, d'una de les seves amigues, Muntsa Careta, i de la seva parella, Santi Laiglesia. Però, tot i que Careta i Laiglesia eren personatges amb personalitats complicades, mai es va saber per què ho van fer ni si realment ho van fer ells.

 

Capítol 2. La bibliotecària Helena Jubany 

En el segon capítol del cas d'Helena Jubany, el jutge que instruïa el cas ordena la detenció de Muntsa Careta. La policia està convençuda que també hi ha prou motius per detenir la seva parella, Santi Laiglesia. És més, afirmen que probablement qui va matar la bibliotecària va ser ell i no pas ella.

Després de la detenció de la Muntsa, apareixen proves noves que acaben amb la detenció d'una altra sospitosa. Com la Muntsa, també és sòcia de la Unió Excursionista de Sabadell.

Tot i així, Muntsa Careta ingressa a la presó de Wad-Ras i comença a escriure un diari. Les seves cartes són el reflex d'un estat d'ànim molt fràgil. Careta es va suïcidar a la seva cel·la abans de ser jutjada. La família de la Muntsa, sobretot la seva germana Imma, fa tot el possible per treure-la i acaba enfrontant-se amb Santi Laiglesia. Passen els dies i encara ningú sap del cert qui va matar l'Helena Jubany ni per què. L'enfrontament entre la policia i el jutge instructor acaba en guerra.

 

"Crims", una sèrie de "true crime"

La versió televisiva de "Crims" és la primera sèrie de "true crime" de TV3: pura realitat per entretenir. Carles Porta presenta els casos des de l'estudi de Catalunya Ràdio amb una breu introducció abans de donar pas a cada capítol. La seva veu en off acompanya tota la trama, amb un to i un estil particular que atrapen l'espectador.

La sèrie té 11 capítols, que tracten 7 casos recents que han tingut un ressò mediàtic important i que formen part de l'imaginari de l'espectador. Casos reals com els de Brito i Picatoste, el zelador d'Olot, la bibliotecària Helena Jubany o l'assassí del Putxet, entre altres, explicats amb elements i recursos de ficció.

"Crims" neix del programa homònim de Catalunya Ràdio que explica crims reals a Catalunya de manera novel·lada.

 

tv3.cat/crims

twitter.com/crims_oficial

instagram.com/crims_oficial

 

Anar al contingut