La basílica de Montserrat, il·luminada de vermell
La basílica de Montserrat, il·luminada de vermell
Diumenge, a les 10.10

TV3 emet "Del dolor a l'esperança", el concert d'inauguració de la temporada del Liceu a Montserrat

Diumenge, 27 de setembre, a les 10.10, TV3 oferirà el concert extraordinari que aquest any ha inaugurat la temporada del Liceu al monestir de Montserrat, "Del dolor a l'esperança", i que va tenir lloc diumenge, dia 20. Aquesta col·laboració connecta un temple d'espiritualitat enclavat en un espai natural protegit com Montserrat amb un centre d'art i música com el Liceu en una cerimònia que s'adreça a tota la humanitat. Televisió de Catalunya ha estat l'encarregada de la realització del concert, amb una producció que ha posat vuit càmeres al servei d'aquest esdeveniment, una il·luminació afegida que reforça l'habitual de la basílica, i un equip humà de més de trenta persones.

Dirigit per Josep Pons, "Del dolor a l'esperança" ha comptat amb les veus de Nadine Sierra, Elina Garanca, Xabier Anduaga i Tareq Nazmi, amb l'Escolania de Montserrat, l'Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu. Dos grans artistes del segle XX també han participat a la cerimònia: Arvo Pärt amb l'estrena de l'adaptació de "Virgencita" i Bill Viola amb les peces "Melina" i "Darrow", que han convertit en llenç l'atri de la basílica.

El Gran Teatre el Liceu va obrir la temporada diumenge, 20 de setembre a les 21.00 en col·laboració amb el monestir de Montserrat amb l'extraordinari concert "Del dolor a l'esperança", una cerimònia universal que va connectar natura, espiritualitat, art i consciència amb la qual es va enviar un missatge d'esperança a la humanitat.

Televisió de Catalunya va ser l'encarregada de la realització del concert, que TV3 emetrà diumenge, 27 de setembre, a les 10.10. Aquest enregistrament, dirigit per Lluís Cuevas, amb realització de Toni Juanet i producció de Mertxe Larumbe, ha representat un nou repte per a la cadena. S'ha desplegat un equip humà de més de trenta persones entre tècnics d'il·luminació i operadors de càmera, producció, realització i unitats mòbils. En la realització s'han tilitzat vuit càmeres de diversos tipus, per arribar a tots els racons de la basílica. També es va reforçar la il·luminació que ja té habitualment el temple. Durant uns instants, la llum dels colors de la tela que cobria l'altar es va tenyir de lila, vermell i blanc. Els comentaris han anat a càrrec d'Àlex Robles.

"Del dolor a l'esperança", dirigit per Josep Pons, ha comptat amb les veus de la soprano Nadine Sierra, la mezzosoprano Elina Garanca, el tenor Xabier Anduaga, el baix Tareq Nazmi, l'Escolania de Montserrat, l'Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu.

Un santuari d'espiritualitat enclavat en un espai natural protegit com Montserrat i un temple d'art i música com el Liceu s'han volgut trobar per donar sentit al complicat moment actual. Dues formes diferents d'arribar a l'ànima que volen convertir en una cosa positiva tot el dolor, la frustració i les incerteses viscudes durant aquests mesos.

Aquest acte de reflexió i gratitud s'adreça a tothom, sigui quina sigui la seva postura espiritual. Per aquest motiu, l'encarregat de vehicular la cerimònia i ajudar a sobreposar-se al trauma ha estat el llenguatge universal i potent de l'art, i més específicament la música. I ho han fet amb la transició des de les llàgrimes del "Rèquiem" de Mozart fins a la confiança en l'home del darrer moviment de la "Novena simfonia" de Beethoven, una expressió d'aquest camí del dolor a l'esperança.

Dos dels artistes més rellevants del segle XX també han volgut formar part d'aquesta cerimònia. D'una banda, l'atri de la basílica ha estat el llenç per a dues peces, "Melina" i "Darrow", d'un dels artistes més inqüestionables i que més ha treballat l'espiritualitat de forma visual, Bill Viola. I de l'altra, la peça que ha obert el concert ha estat l'estrena de l'adaptació de "Virgencita", d'un dels més importants compositors del nostre temps, Arvo Pärt. Dues col·laboracions que ajuden a transmetre aquest missatge rehabilitador i transformador i a establir un diàleg entre les arts com a pretext per reflectir el rol que té l'art en la societat i en el món.

Tots aquests grans noms de la lírica se sumen a un impressionant inici de la temporada del Gran Teatre del Liceu, que aquest any ha comptat amb estrelles de la talla de les sopranos Anna Netrebko i Sondra Radvanovsky, el tenor Piotr Beczala o la recent incorporació d'un dels més rellevants directors d'orquestra del món, el veneçolà Gustavo Dudamel.

tv3.cat
Anar al contingut