"Balandrau, infern glaçat", de Guille Cascante

Tres documentals amb participació de TV3, candidats a ser nominats als Premis Goya

L'Acadèmia de Cinema espanyol va fer públics ahir els 15 títols designats per competir a la 36a edició dels Premis Goya en la categoria de millor documental. Entre ells hi ha "Balandrau, infern glaçat", de Guille Cascante, i "El retorn: la vida després de l'ISIS", d'Alba Sotorra, dos documentals coproduïts per TV3 per al "Sense ficció", i "Un blues per a Teheran", de Javier Tolentino, que compta amb participació de la cadena.

Tres títols amb participació de TV3 opten a estar entre els quatre finalistes de la 36a edició del Premis Goya, que es lliuraran a València el pròxim 12 de febrer. Dos d'ells, "Balandrau, infern glaçat" i "El retorn: la vida després de l'ISIS", són coproduccions de TV3 per al "Sense ficció", mentre que "Un blues per a Teheran", compta amb la participació de la cadena.

El documental de Guille Cascante "Balandrau, infern glaçat", que es va estrenar al maig al "Sense ficció", narra la tragèdia de muntanya més gran viscuda al Pirineu català, quan el desembre del 2000 una violenta tempesta es va endur la vida de deu excursionistes.

"El retorn: la vida després de l'ISIS", d'Alba Sotorra, segueix la història d'un grup de dones occidentals que van dedicar la seva joventut a Estat Islàmic, però que ara volen tenir l'oportunitat de reconstruir les seves vides als seus llocs d'origen. El documental s'estrenarà properament al "Sense ficció".

El docudrama musical dirigit per Javier Tolentino "Un blues per a Teheran" mostra diverses cares de l'Iran, on tradició i modernitat conviuen i es confronten.

Totes tres produccions han participat en diversos festivals nacionals i internacionals. "Balandrau, infern gelat", que va inaugurar l'última edició del Docs Barcelona, ha estat el documental més vist de la temporada al "Sense ficció" i ha estat guardonat amb el premi Mountain Experience del Festival de Cinema de Muntanya de Tegernsee, a Alemanya. "El retorn: la vida després de l'ISIS", ha estat guardonat amb la menció especial en la categoria de millor documental, a la 37a edició del Festival Internacional de Cinema de Varsòvia. I "Un blues per a Teheran" es va projectar a la secció Made in Spain del Festival de Sant Sebastià després d'estrenar-se internacionalment al Festival de Moscou, de participar al Festival Internacional de Cinema Documental de Copenhaguen, de clausurar el Festival de Gijón el novembre passat i de projectar-se al Festival Internacional de Cinema de Las Palmas de Gran Canària, al Festival de Màlaga, al Festival MiradasDoc de Guía de Isora, a la Filmoteca Española, la Filmoteca de Navarra i el Cineclub FAS de Bilbao, entre d'altres.

"Balandrau, infern glaçat"

El matí del 30 de desembre de l'any 2000, Josep Maria Vilà, un bioquímic de 27 anys, enfila cap al cim del Balandrau fent esquí de muntanya amb la seva xicota i tres amics. Com ells, el Pirineu està ple d'excursionistes, esquiadors i alpinistes que volen gaudir d'un dia esplèndid i de l'abundant quantitat de neu acumulada aquell final d'any.

Al migdia, una sobtada ràfega de vent de més de 100 quilòmetres per hora escombra el grup del Josep Maria i la resta de persones que hi ha a la muntanya. Ningú no s'espera una tempesta, les prediccions meteorològiques no ho anunciaven. Estirats a terra, pensen que aquella violència no pot durar: "Som al Pirineu, això no és l'Himàlaia". Però aquell vent no té intenció d'aturar-se i no ho farà en les dotze hores següents.

No saben que el pitjor encara ha d'arribar. Quan el vent comença a arrossegar la neu acumulada, es transforma en el torb. La sensació tèrmica cau fins als 30 graus sota zero i tot l'espai queda tenyit d'un blanc impecable i immers en un soroll ensordidor. Sense poder veure ni sentir res, els excursionistes es desorienten, mentre el vent i la neu no paren de colpejar-los violentament. Es congelen i, si no fan alguna cosa, moriran d'hipotèrmia. En un instant, el que havia de ser una plàcida activitat de muntanya es convertirà en una lluita extrema per la supervivència.

Aquell fatídic 30 de desembre, al Pirineu hi van morir deu persones i, en total, aquell fenomen en va matar dotze (un en parapent a l'Empordà i un altre en rem), en el que avui es recorda com un dels accidents més greus de la història del muntanyisme. "Balandrau, infern glaçat" és el relat en primera persona dels supervivents d'una tragèdia que els va canviar la vida per sempre. Més que sobreviure, aquell dia van tornar a néixer.

Fitxa tècnica

Direcció: Guille Cascante
Producció executiva: Tono Folguera, Sergi Moreno i Guille Cascante
Direcció executiva TV3: Montserrat Armengou
Producció executiva TV3: Sílvia Pairó
Guió: Enric Álvarez i Jordi Morató
Direcció de fotografia: Tomás Ybarra
Edició: Carlos Prieto

Basat en el llibre "Tres nits de torb i un Cap d'Any. Crònica d'una tragèdia al Pirineu", del meteoròleg Jordi Cruz (Símbol Editors).

"Balandrau, infern glaçat" és una producció de Televisió de Catalunya amb Goroka i Lastor Media, SL.

Us en podeu descarregar les fotos des d'aquest enllaç.

"El retorn: la vida després de l'ISIS"

Shamima Begum (Regne Unit) i Hoda Muthana (EUA) van marxar dels seus països manipulades per la propaganda terrorista i el discurs d'odi de les xarxes socials. Van ser demonitzades pels mitjans de comunicació i ara ningú no en vol saber res.

El seguiment de dos anys de la vida de la Shamima, la Hoda, la Hafida, la Nawal i la Kimberly mostra la crueltat, l'abús i la misogínia que han rebut. La sensibilitat de Sotorra per observar sense prejudicis posa en evidència la necessitat urgent d'establir un diàleg honest i empàtic entre cultures, religions, gèneres i cosmovisions diferents.

Fitxa tècnica

Directora: Alba Sotorra
Guió: Júlia Parés i Alba Sotorra
Productors: Alba Sotorra, Vesna Cudic i Carles Torras
Productors executius: Alba Sotorra, Vesna Cudic, Sam Collyns
Productors executius Sky: Poppy Dixon i Jack Oliver
Productor executiu TV3: Jordi Ambrós
Directors de fotografia: Lara Vilanova, Gris Jordana i Núria Roldós
So: Coni Docolomansky, Denis Darwish, Nadja Darwish, Àlex Albors i Anna Rajadell
Muntatge: Michael Nollet i Xavier Carrasco
Disseny de so: Jordi Ribas
Música: Mehmud Berazi i Josefina Rozenwasser

"El retorn: la vida després de l'ISIS" és una producció d'Alba Sotorra en coproducció amb TV3, amb el suport de Film Komina Rojava, Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Sky TV i Premis Laya.

Us en podeu descarregar les fotos des d'aquest enllaç.

"Un blues per a Teheran"

Diversos rostres mostren un Iran on tradició i modernitat conviuen i es confronten. L'Erfan, un jove kurd, divertit i irònic, que vol convertir-se en director de cinema, convida a descobrir un país tan misteriós com culte a través de la música i la gent. L'Erfan canta, escriu poesia, viu amb els seus pares i el seu lloro, però no sap res de l'amor. El periodista cinematogràfic Javier Tolentino debuta com a cineasta amb aquest llargmetratge filmat a l'Iran que homenatja el cinema iranià i proposa una altra mirada a la realitat social, musical i cultural del país.

Fitxa tècnica

Producció: Lluís Miñarro, Alejandra Mora
Producció executiva: Juan López, Sergio Sanisidro, Carmen Fernández
Direcció: Javier Tolentino
Guió: Javier Tolentino, Doriam Alonso
Música original: Tere Núñez
Direcció de fotografia: Juan López
Muntatge: Sergi Dies
Disseny de so: Verónica Font

"Un blues per a Teheran" és una producció de Quatre Films i Eddie Saeta, amb la participació de TV3 i À Punt Mèdia, que compta amb el suport de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), la Generalitat Valenciana i l'Institut Valencià de Cultura.

Us en podeu descarregar les fotos des d'aquest enllaç.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut