Dilluns 24 de febrer, a les 23.00

"Trencacors a la xarxa" i "En nom de l'honor", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i a l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

"60 minuts" presenta dos treballs. A les 23.00, estrena "Trencacors a la xarxa", sobre l'estafa sentimental, la reina de les estafes a internet. Després, a les 23.55, recupera "En nom de l'honor". Al Pakistan, més de mil dones moren assassinades cada any, víctimes dels anomenats "crims d'honor", sovint a mans d'homes de la seva pròpia família.

"Trencacors a la xarxa"

L'estafa sentimental és la reina de les estafes d'internetd'internet. Les xarxes socials i els webs de contactes són el territori de caça favorit dels estafadors que s'amaguen darrere de perfils falsos d'occidentals per enganyar homes i dones que busquen una relació. Hi ha una infinitat de víctimes, i als fòrums abunden els testimonis.

Bernard somiava amb un futur tendre al costat d'una jove francesa, Julie, que va conèixer per internetinternet. Julie va creure que havia trobat l'amor amb aquestalemany tan ben plantat i atent. Però tots dos han estat víctimes d'una estafa sentimental, una estafa devastadora que deixa al seu pas homes i dones arruïnats i especialment desconcertatsLadesconcertats. La majoria dede les vegades des del'Àfrica, els estafadors s'amaguen darrere de falsos perfils occidentals per seduir les seves preses a les xarxes socials o llocs de cites. La justícia és impotent contra aquestes estafes.

Els autors del reportatge parlen obertament amb les víctimes i amb els mateixos estafadors.

La majoria d'estafes sentimentals es fan des de Nigèria o la Costa d'Ivori. A Abidjan, les estafes sentimentals són un negoci molt rendible des de fa anys. Els estafadors formen part del teixit econòmic local.

"Això d'estafador... Sí, de vegades. De vegades, però... Sí, de vegades hi penso, i em sap greu. Però el mal ja està fet.Quan parles amb el client i et diu el que ha patit per culpa teva, et sap greu. Fins i tot et cauencauen llàgrimes. Però llavors penses:'Si ho deixes, com t'ho faràs per portar diners a casa? Com menjarà, la família?' Estem obligats a continuar, perquè ja hem començat", diu ",un dels estafadors.

"El meu professor cobra 600 euros al mes. Jo, en una setmana, en puc guanyar 1.500. Creieu que puc respectar el professor que m'ensenya? No. Trobo que l'escola és una pèrdua de temps", argumenta un altre.

La persecució policíaca i judicial d'aquesta estafa a gran escala és molt difícil.

Dirigit per Olga Baillif i Isabelle Ducret

 

"En nom de l'honor" 

Al Pakistan, més de mil dones moren assassinades cada any, víctimes dels anomenats "crims d'honor", sovint a mans d'homes de la seva pròpia família que les acusen d'haver-los deshonrat.

El 2016, una dona, Qandeel Baloch, va revolucionar tot el Pakistan. Era l'estrella de les xarxes socials. Bonica, atrevida i sexi, va desafiar les estrictes convencions morals i socials del país i el va commocionar de dalt a baix.

Però al Pakistan, un país musulmà molt conservador, les accions d'una dona poden tenir conseqüències fatals.

"A una noia la poden matar només per haver parlat amb un noi", diu l'Attia, una de les protagonistes del documental. "Cada mes, un germà mata la seva germana", afegeix la Safdar, un altre dels testimonis.

El resultat és que més de 1.000 dones són assassinades cada any acusades d'haver portat la deshonra a les seves famílies.

El dramàtic cas de la Qandeel, per la seva popularitat, naturalitat i atreviment, va situar el conjunt del país davant del seu propi mirall. I la imatge resultant és devastadora: intolerància, fanatisme religiós, masclisme, abusos...

"La Qandeel era esperança, perquè estava plena de vida. Crec querepresentava aquest canvi al Pakistan: que tothom pugui fer servir qualsevol mitjà que tingui a l'abast i ser qui vulgui ser", diu Amber Shamsi, una de les periodistes que va seguir el cas.  

Dirigit per Rubia Dar

tv3.cat/60minuts

Anar al contingut