"Tortell Poltrona, sense fronteres", a "El documental"

Del 29 de juny al 21 de setembre, cada dimecres, a les 22.00, "El documental" recupera produccions estrenades al llarg de la temporada en aquest programa i al "Sense ficció" de TV3. Demà, "Tortell Poltrona, sense fronteres", un treball de Marcel·lí Parés, amb coproducció de TV3, sobre Jaume Mateu, més conegut com a Tortell Poltrona, i la seva peculiar manera d'entendre el món.

Aquest estiu, a "El documental" del 33 es podrà veure una selecció de les produccions més interessants estrenades durant la temporada en aquest espai i al "Sense ficció" de TV3, agrupades en dues àrees temàtiques: personatges i maneres de viure. La primera se centrarà en personatges amb una consolidada trajectòria cultural o artística com el cantant, actor i poeta Ovidi Montllor, el geni del Renaixement Leonardo da Vinci, el fotògraf mallorquí Toni Catany, l'escriptor Enrique Vila-Matas, l'artista Miquel Barceló, Jaume Mateu, més conegut com el pallasso Tortell Poltrona, i el director de cinema Francesc Rovira-Beleta. D'altra banda, a la segona, el programa rescatarà històries de persones, comunitats o grups socials que viuen o han viscut d'una manera singular.

 

Tortell Poltrona, sense fronteres 

Un repàs professional i personal de la figura de Jaume Mateu, més conegut com a Tortell Poltrona, i la seva peculiar manera d'entendre el món. A partir del trencament estètic i de concepte que hi va haver a les arts escèniques arran de la fi de la dictadura, Jaume Mateu sorgeix amb una idea de pallasso i una concepció del circ absolutament revolucionàries, que contrasten fortament amb la grisor predominant a l'època. Manel Joseph, Lluís Pasqual, Jordi Jané, Rosa M. Malet, entre molts d'altres, ens expliquen l'evolució del pallasso i de l'home que hi ha al darrere, compromès amb la societat, i fundador de l'ONG Pallassos Sense Fronteres.

Guió i direcció: Marcel·lí Parés

Producció executiva: Sandra Forn

Producció executiva TVC: Jordi Ambròs

Director de fotografia: Ignasi Llobet

Muntatge: Paula Morelló

Disseny de so: Angelo Vernuccio

Hi intervenen: Lluís Pasqual, Montserrat Trias, Jordi Jané, Albert Pla, Manel Joseph, Iris Mur, Rosa Peláez, Claret Papiol, Manel Trias, Pep Callau, Jaume Mateu, Joan Rosés,  Marcel Barrera, Roc Mateu, Rosa Maria Malet, Laura Mateu, Blai Mateu, Camille Decourtye, Carles Requena, Jordi Saban "Sabanni", Joan Garriga.

"Tortell Poltrona, sense fronteres" (2016), una producció de Films de l'Orient en coproducció amb TV3 i Pallassos sense Fronteres, amb la col·laboració de l'ICEC.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

 

 

Anar al contingut