Diumenge, a les 21.55, a TV3

"Territori Os", a "30 minuts"

Diumenge, 8 de desembre, a les 21.55, "30 minuts" emetrà la producció pròpia, el reportatge de Jordi Regàs i Víctor Díaz "Territori Os" on es podrà veure com un conflicte que semblava superat ha tornat amb més força que mai. En el punt de mira dels pagesos hi ha dos ossos: Goiat i Cachou

El conflicte de l'os aquests últims dos anys ha pres més força que mai. En el punt de mira dels pagesos hi ha dos ossos: Goiat i Cachou. Tots dos han atacat cavalls de forma reiterada, un comportament anormal. Per això l'administració es planteja retirar-los, és a dir, que podrien matar-los. Diuen que posen en perill el projecte de reintroducció, engegat el 1996. Mentrestant, la població d'ossos continua creixent i recupera els seus territoris: ja en són 50 els que viuen al Pirineu. Un conflicte que semblava superat ha tornat.

Goiat va matar 9 cavalls el 2018. Cachou n'ha matat 5 aquest 2019 . "Tinc la sensació que hem tirat 20 anys enrere, oi, en aquest tema?", reconeix Marc Alonso, un dels pioners en la defensa de l'os al Pirineu i director de la Casa de l'os bru al poble d'Isil, al Pallars, davant del rebrot de la polèmica. Fins ara, els ossos atacaven cabres i ovelles, però els ramats cada cop s'han protegit millor. A la nit, els animals es tanquen, s'ha recuperat la figura del pastor i les baixes han caigut en picat. Gràcies a mesures com aquestes, que paga l'administració, aquest any, al Pallars, per exemple, l'os només ha mort 3 ovelles. Però evitar els atacs a vaques o cavalls, que continuen pasturant sense cap vigilància, és molt més complicat. De fet, els ramaders diuen que és impossible i que, si no es fa fora l'os, la ramaderia d'alta muntanya haurà de plegar.

A França, a l'Arieja, al vessant nord del Pirineu, la situació és encara més delicada. Els ramaders no apliquen mesures de protecció i aquest any ja han mort més de 1.000 ovelles. Un videocomunicat d'un grup d'encaputxats anònims, en nom de pastors i pagesos, amenaçava de reobrir la caça de l'os i animava a desobeir les autoritats. Al juliol, cremaven un cotxe oficial a uns agents rurals que visitaven la zona.

És possible conviure amb l'os? Al Cantàbric, els ossos multipliquen per 7 els que hi ha al Pirineu: n'hi ha 350. I el conflicte és pràcticament inexistent. Com que l'os mai va desaparèixer, a cap ramader li passa pel cap deixar anar el bestiar sol per la muntanya. A més a més, en algunes zones han convertit l'os en reclam turístic. Gràcies a l'os i al turisme de natura, la temporada turística s'ha allargat i els hotels i restaurants s'omplen com mai.

Fa prou l'administració en aquest conflicte? Tenen motius, els ramaders, per estar emprenyats? Com és que un conflicte que semblava superat torna un cop i un altre? Té solució? A aquestes i altres preguntes, el "30 minuts" "Territori Os" intentarà donar-hi resposta.

Un reportatge de: Jordi Regàs i Víctor Díaz
Imatge i muntatge: Txus Navarro / Producció: Jessica Montaner

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

 

Anar al contingut