Diumenge 21 d'octubre, a les 21.55

"Témer la policia", el diumenge 21 d'octubre, a "30 minuts"

El diumenge 21 d'octubre, a les 21.55, "30 minuts" estrena la producció aliena "Témer la policia", on s'analitza com la creixent militarització de les policies nord-americanes està tenint uns efectes devastadors sobre la població que diu que protegeix.

Als Estats Units d'Amèrica cada cop és més habitual veure la policia patrullant amb uniformes militars, dins de vehicles blindats i helicòpters de combat, i portant armament de guerra.

Un programa del Departament de Defensa, el 1033, permet que el Pentàgon faciliti, pràcticament de franc, un munt de material en desús a unes 8.000 unitats policials de les 18.000 que hi ha arreu del país. Traduït en diners, vol dir 6.000 milions de dòlars cedits en material militar a la policia. La creixent militarització de les policies nord-americanes està tenint uns efectes devastadors sobre la població que diuen que protegeixen i cada dia estan socialment més qüestionades. L'any 2017, mil persones van morir per trets de la policia, un 20% més que la mitjana d'un país europeu, i només en 13 casos s'ha obert una investigació judicial.

La legislació nord-americana autoritza els policies a disparar en el cas que se sentin amenaçats i en algunes formacions s'inculca als agents la idea que, si cal, han de disparar a matar per protegir-se.

El període de formació d'aquests agents és només de 7 mesos, molts menys que a la majoria de països europeus, i el resultat de tota aquesta dinàmica és tan pervers que, a vegades, el simple gest de treure's la cartera de la butxaca del darrere et pot costar la vida.

Un reportatge de Sébastien Gilles
Imatge: Jean-Pierre Guillerez
Una producció de: Les Films de l'Odyssée

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

 

Sant Joan Despí, 19 d'octubre del 2018

 

Anar al contingut