S'inicia el canvi de freqüència dels canals de TV3, amb l'aplicació del Segon Dividend Digital

A partir d'avui, 14 de novembre, es durà a terme el Segon Dividend Digital que permetrà el desplegament de les futures xarxes de telecomunicacions 5G. Com a conseqüència, a les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida, els canals de TV3 canviaran de freqüència

L'alliberament de l'espai radioelèctric per a les futures xarxes de tecnologia mòbil 5G, el que es coneix com a Segon Dividend Digital, comporta que els canals de Televisió de Catalunya (TV3, Super3/33, 3/24, Esport3 i TV3HD) hagin de modificar les freqüències d'emissió a les comarques de Girona, Tarragona i Lleida. Aquest ajustament obligarà els espectadors d'aquestes demarcacions, en algun moment, a ressintonitzar els canals o a fer ajustos a les antenes, en funció de la situació.

Què cal fer i quan, segons l'habitatge i el tipus d'antena?

Aquells espectadors que visquin en un bloc de pisos i tinguin una antena col·lectiva, serà imprescindible que adaptin l'antena per poder sintonitzar els canals amb el canvi de freqüència. Per fer-ho, cal posar-se en contacte amb un instal·lador de telecomunicacions homologat a través del seu administrador de finques o del president o presidenta de la comunitat de veïns. El Ministeri d'Economia i Empresa, mitjançant l'empresa pública estatal Red.es, ha establert una línia d'ajuts directes dirigits a les comunitats de propietaris per subvencionar els costos derivats de l'adaptació de les antenes.

D'altra banda, aquells espectadors que visquin en un habitatge unifamiliar i tinguin una antena individual, l'únic que hauran de fer és ressintonitzar els canals de TV3 quan perdin l'emissió, és a dir, quan ja no els vegin. Això passarà de forma progressiva en els pròxims mesos, ja que el canvi de freqüències de la TDT s'haurà d'haver completat abans del 30 de juny del 2020.

El Segon Dividend Digital afecta totes les emissions de la CCMA per TDT a través del seu múltiplex a les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona. Això inclou els canals de Televisió de Catalunya, les emissores de Catalunya Ràdio que es reben per televisió i les emissions d'IB3. Les emissions de la CCMA a les comarques de Barcelona no n'estan afectades i, per tant, no tindran cap canvi de freqüència ni necessitat de ressintonització.

L'aplicació del Segon Dividend Digital

La reubicació dels canals de TDT és una obligació establerta per la Unió Europea a causa del procés d'alliberament del Segon Dividend Digital, que es destinarà a la tecnologia 5G mòbil. Aquest pla comporta el canvi de freqüència, entre d'altres, dels canals de TV3 a les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida. Complint el mandat de la Unió Europea, la CCMA inicia, el 14 de novembre del 2019, el trasllat dels canals afectats a les freqüències noves assignades. Aquest ajustament obliga els espectadors de les zones afectades, en algun moment, a ressintonitzar els canals o a fer ajustos a les antenes.

Aquest canvi no implica l'aparició ni desaparició de canals de televisió, només fa que alguns es desplacin de freqüències. Tampoc implica l'obsolescència de televisors ni descodificadors TDT.

Informació detallada a l'audiència

Des d'avui mateix, la CCMA inicia una àmplia campanya informativa en què s'explica aquest procés.

Els espectadors també poden adreçar-se al Servei d'Atenció a l'Audiència de la CCMA (www.tv3cat/atencio) per resoldre qualsevol dubte relacionat amb el canvi de freqüències.

La Generalitat de Catalunya també inicia una campanya d'informació. En trobareu tots els detalls al web https://mitjansdecomunicacio.gencat.cat/ca/temes/televisio/segon-dividend-digital o trucant al telèfon 012.

tv3.cat

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut