DIVENDRES, A LES 20.00

S'estrena la pel·lícula documental "Peret: Yo soy la rumba" al teatre Monumental de Mataró

Demà, divendres, a les 20.00, s'estrena la coproducció de TV3 "Peret: Yo soy la rumba" al teatre Monumental de Mataró. Participaran a l'acte la directora del documental, Paloma Zapata, i actuaran La Payoya i els nets de Peret, Dani i Santa Pubill.
"Peret: Yo soy la rumba"

"Peret: Yo soy la rumba"

El 1968, un nou so va conquerir els escenaris de mig món: la cançó "Borriquito" es va escoltar aquell any en emissores de tot Europa i l'Amèrica Llatina i va arribar a estar fins a set setmanes a les llistes de grans èxits d'Alemanya i Holanda. Els seus intèrprets: tres gitanos catalans, que, amb tan sols una guitarra a ritme de ventilador i dos palmeros, entonaven un nou gènere musical que mesclava l'ímpetu del rock, el sabor dels ritmes caribenys i el seu estil d'arrel: flamenc, o gitano.

Aviat, els mitjans de comunicació batejaven el nou gènere com a "Rumba catalana". El seu artífex, un gitano català conegut com a Peret, nascut a les barraques de Mataró, i crescut al carrer de la Cera, un dels guetos gitanos de Barcelona, lloc on la comunitat romaní es va establir per primera vegada a la península Ibèrica fa més de 400 anys.

Però, quan estava al cim de l'èxit, per sorpresa, Peret abandona la música per dedicar-se durant 9 anys a exercir de pastor de l'església evangelista de Filadèlfia, una doctrina que s'estén molt ràpidament entre l'ètnia gitana. En aquella època es comença a difondre la idea que Peret no és en realitat el creador de la rumba catalana i sorgeixen altres teories.

L'any 2014, Peret, ja ancià, pateix una malaltia respiratòria. En una conversa íntima amb la seva neta Santa, li parla d'aquesta polèmica sobre la creació de la rumba, la seva tristesa al respecte, i d'un material audiovisual que ha estat recopilant. Poques setmanes més tard mor, i la Santa decideix que ha d'aixecar un documental sobre la creació de la rumba catalana.

Durant aquells dies al carrer de la Cera es reuneixen per recordar vells temps alguns dels gitanos que van acompanyar Peret en el seu periple a l'èxit, i recorden com era abans la vida en aquell mateix barri, quan els gitanos es dedicaven a la venda ambulant, i com els artistes anònims demostraven talent de manera espontània a les farres que sorgien en bodes i celebracions.

Mentrestant, la família de Peret s'aboca en els preparatius per a la boda de l'Amy, besneta del músic, i, a través de diferents trobades entre Barcelona i Mataró, recorden a un Peret de gran saviesa al final de la seva vida, ple de contradiccions, que es debatia entre dos mons: el paio i el gitano, i que va marcar les seves vides per sempre.

"Peret: Yo soy la rumba" és una coproducció de TV3 i la Fábrica naranja.

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Paloma Zapata
Producció executiva: Jordi Canora
Direcció de producció: Reinaldo Rojas
So: Enrique Bermejo

tv3.cat/documentals