DIMARTS, A LES 21.55

S'estrena la coproducció de TV3 "Les pal·liatives", a "Sense ficció"

Demà, a les 21.55, TV3 estrena "Les pal·liatives" d'Oriol Gispert i Marta Valls, una història sobre la dignitat, l'amor i l'esperança a través del seguiment d'un equip de cures pal·liatives de Nou Barris, format per set dones, que apliquen un programa pioner creat a Vic fa gairebé 30 anys i que s'ha convertit en referència mundial

Tot seguit, "Gestionar el final de la vida", del programa de la secció Internacional de TV3 "Món", dirigit i presentat per Joan Carles Peris, acostarà l'espectador com gestionen el final de la vida diferents països: els Estats Units, la Xina, Rússia, el Regne Unit i Bèlgica.

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Demà, a les 21.55, TV3 estrena "Les pal·liatives", d'Oriol Gispert i Marta Valls. Fa gairebé 30 anys, a Catalunya es va posar en funcionament un servei públic de cures pal·liatives a domicili. S'anomenen PADES (Programa d'Atenció Domiciliària, Equips de Suport) i actualment n'hi ha 72 equips.

Al PADES Nou Barris de Barcelona, un equip de set dones lluita dia rere dia per donar una mort més digna als malalts terminals a qui assisteixen. Són dones valentes, empàtiques, amb una feina molt dura que afronten amb optimisme i il·lusió. Viuen amb una consciència de la mort constant, la tenen molt assumida. Tanmateix, cadascuna ha hagut de trobar les seves vies d'escapament. A cavall entre la feina vocacional i la família, fan malabarismes per aconseguir el seu objectiu com a equip: que els seus estimats pacients pateixin el mínim possible abans de morir.

Aquest PADES dona cobertura a una població d'uns 130.000 habitants. Atenen a domicili una mitjana mensual de 50 a 60 persones que es troben en fase terminal. De 10 a 20 d'aquests pacients moren cada mes. Els casos que més s'allarguen poden arribar als sis mesos.

De les 60.000 persones que moren cada any a Catalunya, més de la meitat necessitarien cures pal·liatives. I dels 58 milions que moren cada any al món, gairebé la meitat necessitarien aquesta atenció. L'OMS (Organització Mundial de la Salut) considera que les cures pal·liatives són un dret humà fonamental. Per això en va crear una unitat específica i hi va posar al capdavant el metge català Xavier Gómez-Batiste, que la va dirigir durant un temps. Gómez-Batiste i el seu equip van començar a gestar aquest programa l'any 1984 a l'Hospital de la Santa Creu de Vic. La mort sovint és un tabú social. Aquest documental vol donar eines per afrontar-la de la manera més optimista possible, fins i tot divertida.

"Les pal·liatives" és una coproducció de TV3 i La Lupa Produccions, amb la col·laboració d'Obra Social "la Caixa" i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

#FinaldelaVidaTV3

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut