Imatge d'"El viatge de Kalilu. Emigrar o construir l'Àfrica"
Imatge d'"El viatge de Kalilu. Emigrar o construir l'Àfrica"
Dilluns, a les 23.15

Sessió doble sobre emigració i habitatge a "Latituds"

El dilluns 25 d'octubre, a les 23.15, "Latituds", el programa del 33 que fomenta la reflexió i el debat sobre activitats que poden millorar la societat, emetrà dos capítols més d'aquesta nova etapa.

"El viatge de Kalilu. Emigrar o construir l'Àfrica", sobre la traumàtica experiència de migrar de Gàmbia a Catalunya, i "El Clot: espai fora d'ordenació", que mostra la degradació de 168 habitatges i les opcions de futur dels que hi viuen.

El primer episodi que emetrà "Latituds", "El viatge de Kalilu. Emigrar o construir l'Àfrica", s'estrenarà a les 23.15 i té una durada de 30 minuts.

Kalilu Jammeh, un jove desocupat de Gàmbia, va decidir, fa quasi dues dècades, emigrar a Europa buscant feina i un futur millor. Després de tres intents, de 18 mesos i de 17.500 km a través de l'Àfrica, finalment va arribar a Catalunya i s'hi va establir.

L'experiència del viatge va ser molt traumàtica, i en Kalilu va decidir escriure un llibre i intentar convèncer altres joves com ell de quedar-se als seus pobles i ciutats, a l'Àfrica. Sense africans, no hi ha cap futur per al continent, i en Kalilu va decidir crear la seva ONG per fer ressorgir el poble on va néixer.

Després d'anys de feina i projectes de cooperació internacional, gràcies al suport de Sant Pere de Ribes i d'altres municipis, aquell poblat torna a tenir famílies que conreen la terra, canalla que va a escola i gent que no ha de marxar per tenir l'atenció bàsica de salut.  

"El viatge de Kalilu. Emigrar o construir l'Àfrica" és un documental de Laszlo Topanich Films i Contrast, que té el suport de la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes i la Fundació Kalilu Jammeh.

El segon episodi, "El Clot: espai fora d'ordenació", s'estrenarà immediatament després del primer, a les 23.45, i té una durada de 19 minuts.

Hi ha qui diu que els Blocs Portuaris, a la ciutat de València, concentren en un sol edifici el problema del barri del Cabanyal.

Són 168 habitatges molt degradats, 77 de públics i 91 de propietat particular. L'ajuntament xifra en 5,94 milions d'euros el cost de la seva rehabilitació, però molts defensen reedificar-los en un altre terreny pròxim.

Quin és el dia a dia dels seus habitants? Mentre els qui estan en propietat negocien el futur urbanístic, què passa amb els residents en lloguer i amb els que estan pendents de regularitzar? Queden moltes qüestions per resoldre per assegurar el dret de totes les persones a un habitatge digne.

"El Clot: espai fora d'ordenació" és un documental de Sistema del Solar Produccions, de la sèrie "Territori d'ACCIÓ" que mapeja "resistències al País Valencià". Té el suport de la Generalitat Valenciana i de l'Institut Valencià de Cultura.

"Latituds", la nova temporada

El programa fomenta la reflexió i el debat sobre activitats que poden millorar la societat a través de reportatges en què els protagonistes són els impulsors de projectes per superar els problemes que viuen. Amb un to positiu, especialistes de prestigi complementen la visió global del problema i les possibles solucions.

Als següents capítols, "Latituds" tractarà, entre altres, els següents temes: "Mujer minera: resistir en el Cerro Rico de Potosí", sobre dones mineres a Bolívia que pateixen una vulneració de drets humans i laborals, però que fa uns anys s'han associat i fan sentir la seva veu; "Marina Alta: en construcció", sobre Dénia i Xàbia, dos municipis veïns del País València, situats a tocar de dos espais naturals protegits, però que pateixen agressions ambientals per la construcció. Aquest documental és un dels d'aquesta nova temporada de "Latituds" que pertany a la sèrie "Territori d'ACCIÓ", que mapeja "resistències al País Valencià".

tv3.cat/latituds
facebook.com/latituds
twitter.com/latituds

Anar al contingut