Sessió doble de "Sense ficció", dedicada al món del vi, amb "Priorat" i "Obecanje. La promesa"

Demà dimarts el programa "Sense ficció" presenta una sessió doble dedicada al món del vi amb l'emissió de "Priorat", un documental que ens acosta a la transformació a les darreres dècades d'aquesta zona vinícola catalana, i "Obecanje. La promesa", que parla de la tradició vinícola a Rogljevo, un petit poble de Sèrbia, que anys enrere va ser famós pels seus vins

"Priorat", a "Sense ficció"

Demà dimarts, a partir de les 21.55, "Sense ficció" estrena "Priorat", la història de la transformació d'aquesta comarca a les darreres dècades, passant de ser una de les zones més deprimides del país a convertir-se en un pol d'atracció d'inversions. El documental, dirigit per David Fernández de Castro, és una producció de Lastor Media i Un Capricho de Producciones, en coproducció amb TV3.

"Priorat" explica l'èpica història dels que ja són popularment coneguts com els "Cinc Magnífics", René Barbier, Daphne Glorian-Solomon, Álvaro Palacios, Josep Lluís Pérez i Carles Pastrana, que, a principis dels anys vuitanta, van revolucionar el vi català. Però el documental també explica la història de la gent de la comarca vitivinícola del Priorat, que avui dia compta amb més de cent cellers i amb vins que són referència obligada en les cartes dels restaurants més exclusius.

No obstant això, fa tot just trenta anys, el Priorat tenia tan sols quatre cellers que embotellaven vi i es produïa, majoritàriament, vi a granel. Nou segles de tradició vinícola estaven a punt d'extingir-se i era una de les comarques més deprimides de Catalunya.

Aquesta transformació tan radical va ser possible gràcies a l'arribada, a finals dels setanta, d'un petit grup de joves somiadors. El seu talent i perseverança, combinats amb l'ofici dels vilatans en l'art de fer vi, van aconseguir transformar una regió en declivi en un cas d'èxit.

El documental, dirigit per David Fernández de Castro, ha rebut el Premi Ciutat de Reus i el Premi del Públic a Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, 2016 i el Premi Vi Català, creat per l'Incavi, Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, 2016.

 

"Obecanje. La promesa", a "Sense ficció"

Demà dimarts, després de "Priorat", la sessió doble de "Sense ficció", dedicada al món del vi, continuarà amb l'emissió d'"Obecanje. La promesa", un documental que viatja a Rogljevo, Sèrbia, on una família francesa s'instal·la amb la intenció de reprendre-hi la tradició vinícola que anys enrere va fer famós el poble pels seus vins.

Rogljevo és un poble remot al nord de Sèrbia que antigament havia produït vins molt coneguts i ben valorats. De sobte, passa un fet inesperat. Una família francesa s'instal·la al poble moguda per la convicció que han trobat una de les terres vinateres més bones d'Europa per al cultiu de la vinya i l'elaboració de vi. Però al poble només hi troben persones grans, desconfiades i amb vells hàbits, i la seva presència desperta tant esperances com reticències. Aviat el xoc de cultures i de maneres de fer posen en perill l'objectiu comú de francesos i serbis de revifar la tradició vinícola d'aquest petit racó de Sèrbia. Podrà aquesta parella apassionada dels vins complir el seu desig i la seva promesa? Podrà Rogljevo viure de nou del seu vi?

De tornada a França els espera un nou repte: com poden persuadir els sommeliers que es pot elaborar un vi superior en una regió desconeguda i problemàtica? Poden tenir alguna esperança de refer una vida en un vell poblet?

"Obecanje. La promesa", està dirigit per Zeljko Mirković. Els treballs d'aquest realitzador han estat guardonats amb 43 premis internacionals i el documental "The second meeting", emès al programa "60 minuts", va estar nominat als Oscars 2013 com a Millor Pel·lícula Documental.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut