"Gamper, l'inventor del Barça"

"Sense ficció" recorda dues figures emblemàtiques del Barça: Hans Gamper i Josep Suñol

Demà, el programa "Sense ficció" de TV3 recupera dues figures importants que han fet del Barça més que un club. Per una banda, el programa estrena, a les 21.55, a TV3 i a tv3.cat, el documental "Gamper, l'inventor del Barça", que narra com va sorgir el club, quan el 1899, un jove suís resident a Barcelona trobava a faltar una colla per jugar a futbol. És una producció de Lavinia Audiovisual i Point Prod, amb la coproducció de TV3, Teleclub, RTS (Radio Télévision Suisse), i el FC Barcelona, dirigida per Jordi Ferrerons.

A continuació, "Sense ficció" oferirà la reemissió de "Suñol, un crit valent", que recorda Josep Suñol, president del FC Barcelona durant els anys de la República. El documental, dirigit per Francesc Escribano, és una producció del FC Barcelona, amb la col·laboració de Minoria Absoluta.

"Gamper, l'inventor del Barça"

El Barça és, avui, el club esportiu més gran del món. Milions de persones estan pendents de les seves estrelles, però no sempre ha estat així. Quan es va fundar, el Barça estava format per un grup d'amics que, simplement, volien jugar a futbol. El líder d'aquell grup, la persona que va encendre aquella flama i que es va preocupar per mantenir-la viva, va ser un jove suís de 22 anys acabat d'arribar a Barcelona: Hans Gamper.

Actualment dona nom a la ciutat esportiva del club, al trofeu d'estiu i a un carrer del barri de les Corts, però tot i la gran importància que va tenir la seva figura, poc se'n sap, de Joan Gamper, el fundador del Barça. Quins van ser els seus orígens suïssos? Què el va portar a Barcelona? Com es va forjar la fundació del Barça? Quin llegat va deixar com a president? Per què va haver de marxar de Catalunya? En quines circumstàncies va morir? Quins dels valors de l'actual Barça tenen origen en la seva figura?

El documental viatja en el temps, entre el passat i el futur, en gran part amb els seus tres nets: Manuel, Xavier i Emma Gamper. Per primera vegada, obren els àlbums fotogràfics de la família, confeccionats pel mateix fundador del Barça, plens d'imatges inèdites. Emma, la més jove, ha dedicat part de la seva vida a redescobrir el seu avi. Juntament amb els seus cosins, evoca la figura de Joan Gamper i tots tres reflexionen sobre les raons per les quals se'ls va ocultar qui havia estat fins que van ser grans.

Entre Suïssa i Catalunya, "Gamper, l'inventor del Barça" ressegueix els anys en què el futbol va néixer com a esport reglamentat, com va arribar a Barcelona amb Gamper i altres joves entusiastes, quins problemes socials i polítics va trobar a la Catalunya de l'època, per què un suís va abraçar la causa catalanista i de quina manera el seu caràcter i la seva empenta van impregnar de manera decisiva la personalitat del Barça.

El documental també narra diversos episodis de la història del club, com el de la pròpia fundació, la crisi institucional de 1908 en què Gamper va salvar el club de la seva desaparició, o la gran xiulada de l'himne espanyol de 1925, que va suposar un gran punt d'inflexió en la vida de Joan Gamper.

Un seguit d'experts i testimonis catalans i suïssos ajuden a omplir els nombrosos buits d'informació al voltant d'algú que va arribar a Barcelona com a Hans, va morir com a Joan i va deixar el llegat immens d'haver inventat el Barça.

"Suñol, un crit valent"

"Suñol, un crit valent" és un retrat precís i vibrant de la figura i l'obra de Josep Suñol i Garriga, empresari, polític, periodista i president del FC Barcelona. El documental reflecteix un país i una època, els anys 20 i 30, que entre altres coses, van ser decisius per donar forma i sentit a moltes de les estructures i de les institucions de la Catalunya moderna. Un exemple és el Barça. En aquesta època, i gràcies a la feina i a la visió de persones com Josep Suñol, el club va saber convertir-se en una institució capaç d'esdevenir tot un símbol a Catalunya.

El llargmetratge és el retrat d'una vida excepcional, i és també el relat d'una mort injusta. Josep Suñol, com a diputat a les Corts Espanyoles i com a president del Barça, en una visita que va fer a les tropes republicanes que estaven defensant Madrid va ser detingut i afusellat de manera sumaríssima.

La força de la seva vida i la tragèdia de la seva mort haurien d'haver justificat que formés part de l'imaginari català i barcelonista per sempre. No obstant aixpo, la figura de Josep Suñol va ser pràcticament esborrada per la dictadura i no ha estat fins fa poc temps que, gràcies a la iniciativa del Barça, se n'ha començat a recuperar la memòria.

"Suñol, un crit valent" té com a principal objectiu fer justícia a la figura i a l'obra de Josep Suñol. La manera de fer-ho, original i innovadora, és a través del seguiment del treball que fa l' actor Pere Arquillué, que ha rebut l'encàrrec de posar-se en la pell de Suñol. A través de les converses amb diferents experts i de la seva tasca de documentació, es coneixerà aquest personatge que, de mica en mica i a través d'un acurat exercici d'interpretació, va prenent forma en el cos i en l'ànima d'Arquillué.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut