Ernest Lluch
Ernest Lluch

"Sense ficció" participarà en el Menorca Doc Fest amb la projecció d'"Ernest Lluch, lliure i atrevit"

A partir de demà, 29 d'octubre a fins l'1 de novembre, al municipi menorquí de Mercadal, se celebrarà la segona edició del Menorca Doc Fest, un festival que centra l'atenció en el cinema documental i el fotoperiodisme.

"Sense ficció" hi participarà amb la projecció del documental "Ernest Lluch, lliure i atrevit", de Josep Morell i Jordi Vilar. A la projecció, que es farà el dissabte 31 d'octubre a les 17.00, hi assistiran Jordi Vilar i Montse Armengou, directora del "Sense ficció". A més, el festival també comptarà amb una docuxerrada a càrrec de Carles Porta per reflexionar sobre els límits de l'ètica en el documental.

La segona edició del festival de cinema i fotografia documental Menorca Doc Fest arrencarà demà, 29 d'octubre, al municipi menorquí de Mercadal. Entre aquesta data i l'1 de novembre es desenvoluparà el gruix del festival, tot i que la trobada oferirà exposicions i projeccions arreu de l'illa fins al 18 de desembre.

En aquesta segona atípica edició, marcada també per la Covid-19, tant el cinema com la fotografia en seran els protagonistes. Enguany, el festival ha seleccionat quinze curtmetratges que competiran pel premi al millor curt documental i ha creat una secció competitiva nova per reconèixer els millors projectes de fotografia documental a nivell internacional. En l'àmbit fotogràfic cal destacar també que el festival acollirà l'exposició itinerant del 23è Premi Internacional Luis Valtueña de fotografia humanitària (2019), organitzat per Metges del Món.

"Sense ficció" hi participarà amb la projecció del documental "Ernest Lluch, lliure i atrevit", una coproducció d'Ottokar Editora Audiovisual i TV3, dirigida per Josep Morell i Jordi Vilar, que s'estrenarà al programa aquesta tardor, coincidint amb el vintè aniversari del seu assassinat. A la projecció i posterior col·loqui, que tindran lloc el dissabte 31 d'octubre a les 17.00 a la Sala Multifuncional de Mercadal, hi seran presents Josep Morell i Montse Armengou, directora del "Sense ficció".

El mateix dissabte, a les 20.30, i també a la Sala Multifuncional de Mercadal, es realitzarà la docuxerrada "Els límits i l'ètica en el documental", amb Carles Porta, director de la sèrie "Crims" de TV3 i Catalunya Ràdio i del podcast "El segrest". La xerrada també es podrà seguir en streaming a MDF TV.

El programa del festival d'enguany, que inclourà projeccions, exposicions, tallers i xerrades sobre cinema i fotografia documental, destaca per la rellevància nacional i internacional dels seus convidats.

El Menorca Doc Fest, el primer festival de cinema i fotografia documental de l'illa de Menorca i de les illes Balears, vol arribar a incidir en la sensibilització de la ciutadania a través de l'art audiovisual, crear concursos de cinema de curtmetratge i de fotografia documental que permetin provocar la reflexió sobre els canvis que experimenten les nostres societats i sobre la nostra situació al món, potenciar la creació audiovisual en llengua catalana, difondre les obres creades per productores i creadors de les illes Balears, i generar intercanvis amb festivals i productors i directors d'altres territoris.

Sinopsi d'"Ernest Lluch, lliure i atrevit"

Aquest documental, dirigit per Josep Morell i Jordi Vilar, vol ser un viatge personal i íntim a la figura política d'Ernest Lluch amb amics, companys, periodistes i familiars que el van conèixer.

Ernest Lluch va ser un agitador del pensament amb una gran capacitat d'enlluernar la gent amb noves idees. Va ser una de les persones que va ajudar a posar els fonaments per modernitzar Espanya amb la implementació de la sanitat pública universal i gratuïta i la primera llei de l'avortament. Aquesta reforma de la llei de sanitat li va costar tres anys de feina i negociacions i la redacció de 15 esborranys.

Durant la seva trajectòria humana i professional, Ernest Lluch va conèixer en profunditat la realitat política i social de València, Catalunya i Euskadi, va veure com es feia política a Madrid i va reflexionar sobre els seus problemes, molts dels quals encara hi són presents avui dia.

El documental també analitza el paper de Lluch dins del socialisme català i valencià, les seves divergències i la polèmica de la LOAPA, i també vol explicar què va impulsar-lo, en l'època àlgida del terrorisme d'ETA, a viure llargues temporades a Euskadi. Allà, va ser membre de l'Orfeó Donostiarra, soci de la Reial Societat i va formar part del moviment pacifista Elkarri, treballant sempre per construir ponts de diàleg per acabar amb la violència.

La paradoxa va voler que el comando Barcelona, fent ús de la violència amb la qual Lluch volia dialogar, l'assassinés, al pàrquing de casa seva, el 21 de novembre de l'any 2000.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio
Anar al contingut