"Sense ficció" estrena "To Kyma. Rescat al mar Egeu"

Avui, a les 21.55, "Sense ficció" estrena "To Kyma. Rescat al mar Egeu", una producció de La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb TVC rodada entre la tardor i l'hivern del 2015, que narra la proesa d'un equip de socorristes catalans que s'han instal·lat a l'illa grega de Lesbos amb un únic objectiu: salvar vides al mar Egeu.

Famílies senceres, amb nadons i avis, es juguen la vida diàriament per arribar a Europa fugint de la barbàrie de Síria, l'Iraq o l'Afganistan. Ho fan creuant els deu quilòmetres de mar que separen la costa turca de l'illa de Lesbos en precàries llanxes pneumàtiques o en vells vaixells de fusta en desús després d'haver pagat una fortuna als traficants. Les màfies turques han convertit l'èxode humanitari més gran des de la Segona Guerra Mundial en una indústria milionària davant la inoperància d'Europa. En un sol dia poden desembarcar a Lesbos fins a 8.000 persones. Durant tot el 2015, 800.000 persones han creuat l'Egeu.

Òscar Camps, fil conductor del documental, és l'alma mater de Pro-Activa Open Arms, la petita ONG que obre els braços als refugiats. Els socorristes, coneguts ja a tot el món gràcies a la seva vocació, al seu altruisme i la seva professionalitat, cobreixen diàriament els 17 quilòmetres de costa més perillosos de l'illa, allà on les roques i la mala mar poden engolir, en minuts, les vides dels refugiats que creuen el mar amb armilles salvavides falses o amb flotadors i sense cap coneixement nàutic. Alguns, fins i tot, no han vist mai el mar abans. Equipats únicament amb aletes i vestits de neoprè, aquests socorristes es llencen diàriament a l'aigua per salvar vides, però la seva ferma determinació i la seva professionalitat supleixen la falta de recursos.

L'auster hostal del nord de Lesbos on dormen, To Kyma –que significa "l'onada"– s'ha convertit en el cor de Lesbos. Des d'aquí surten cada dia a recórrer la costa amb els seus prismàtics i aquí, des que hi són ells, és on s'ha format una petita família que aplega periodistes i voluntaris vinguts d'arreu del món per fer front al drama dels refugiats. Els socorristes s'han guanyat el respecte de tothom, també dels guardacostes grecs i de la policia europea de fronteres, Frontex. Ells també saben que aquests socorristes són grans herois en una petita illa. Han commogut molta gent i han remogut consciències. I no en marxaran fins que Europa no garanteixi un passatge segur per als milers de persones que es juguen la vida fugint de la guerra i que no tenen res més a perdre que això, la seva pròpia vida.

Fitxa tècnica

Direcció: David Fontseca i Arantza Diez

Direcció de fotografia i imatge: David Fontseca

Guió: Arantza Diez

Realització i muntatge: Sergio Montesinos

Producció: Ester Viladecans

Grafisme: Xavi Guinot

Muntatge musical: Jordi Nicolau

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut