Només queda un edifici, a la platja, del poble palestí de Tantura. La resta van ser enderrocats per les tropes israelianes
Dimarts, a les 22.05

"Sense ficció" estrena "Tantura", la massacre silenciada per construir el passat heroic d'Israel

Demà, a les 22.05, "Sense ficció" estrena "Tantura", un documental d'investigació de Alon Schwarz que demostra com s'ha ocultat i manipulat la història per crear un passat acceptable per a la societat israeliana. "Tantura", el nom d'un poble palestí arrasat per l'exèrcit israelià el 1948, parla d'una massacre silenciada, però sobretot dels mecanismes de negació, personals i de l'estat, per distorsionar la veritat o intentar enterrar-la.

Els anys 90, a la Universitat de Haifa, Teddy Katz va escriure la seva tesi de màster sobre la massacre de Tantura durant l'anomenada guerra de la Independència per a Israel. Per als palestins, la Nakba: la catàstrofe. Katz va entrevistar i enregistrar en cintes més d'un centenar de testimonis, població àrab i soldats israelians de la brigada Alexandroni, la que va conquerir Tantura després de la proclamació de l'Estat d'Israel.

Sorprenentment, alguns d'ells admeten a les gravacions els terribles crims de guerra que es van cometre a la població: saquejos, tortures, violacions i assassinats a sang freda dels presoners desarmats: "Hi havia una mena de recintes amb tanques de filferro espinós. Hi van portar els homes i els van fer seure a terra. Va venir algú amb una metralladora i va buidar el carregador i després va tornar a carregar."

La tesi va obtenir una bona qualificació, va ser premiada i va ser publicada, però quan la premsa la va difondre va començar una gran polèmica a Israel i es va engegar una campanya de desprestigi contra Teddy Katz, que fins i tot va perdre un judici per difamació, acusat pels veterans de guerra.

Katz va ser desposseït dels seus títols i va ser titllat de mentider i traïdor de la nació. Finalment, davant la pressió, es va retractar de les seves investigacions. Després, Teddy Katz se'n va penedir, però era massa tard: "Vaig trobar set testimonis jueus que em van dir que hi havia hagut una massacre. Però després van canviar la versió i ho van negar tot. La major part del que va passar el 1948 o se silencia o s'ha destruït."

Vint anys després, el director del documental "Tantura", Alon Schwarz, troba i entrevista Teddy Katz, molt debilitat físicament però obert a desenterrar, de nou, la veritat. Schwarz recupera les cintes, les analitza detingudament, reconstrueix la massacre i, amb l'ajuda d'un expert, arriba a poder determinar la probable ubicació de la fossa comuna de Tantura. Però el més important: troba alguns dels veterans de guerra entrevistats dècades abans per Katz, ja molt vells, i els torna a entrevistar. Alguns, pocs, són capaços d'admetre el que van fer o van veure fer als companys. D'altres continuen negant la massacre de Tantura i d'altres la justifiquen: "Nosaltres no som així. Disparar algú al cap amb una Parabellum... això és el que feien els nazis. No m'ho crec."

Tots, però, mostren com és de dur confrontar un passat fosc sobre el qual s'ha construït un país, com explica Ilan Pappe, historiador de la Universitat de Haifa: "L'Estat vol protegir per tots els mitjans el mite fundacional d'Israel, que és que som la societat i l'exèrcit més ètics del món. Per als israelians és molt dur admetre que també hem comès crims de guerra. Els jueus van haver de fugir d'Europa per trobar un refugi segur, però no es pot construir un refugi provocant una catàstrofe a altra gent."

El documental "Tantura" planteja per què la neteja ètnica contra el poble palestí és encara un tabú a la societat israeliana, que ha integrat el discurs sobre els orígens d'Israel, basat en conceptes com l'èxode voluntari dels àrabs o la teoria que defensa que els fundadors del país van arribar a una "terra sense poble".

Desmuntar el relat instaurat sobre el passat és molt dolorós, perquè la realitat que sorgeix està molt lluny de ser heroica i dinamita la versió "pura, bella i ètica" del naixement d'Israel.

Imatges d'arxiu reveladores, fotografies inèdites i els àudios originals de les entrevistes de Katz ajuden a reconstruir una història silenciada i manipulada, que, finalment, surt a la llum amb el documental "Tantura", perquè, com diu el professor Hillel Cohen, de la Universitat Hebrea de Jerusalem, "la veritat és molt poderosa" i per Teddy Katz és un deure afrontar-la: "És molt trist i és una vergonya, però la generació més jove no entén que, quan caminen per aquesta part de Tantura, caminen sobre les fosses comunes on van enterrar els antics veïns del poble. El més fàcil és mirar cap a una altra banda, perquè llavors tens la consciència tranquil·la. Jo no puc."

Fitxa tècnica

Direcció: Alon Schwarz
Producció: Shaul Schwarz, Alon Schwarz, Maiken Baird
Guió: Alon Schwarz, Shaul Schwarz, Halil Efrat
Edició: Halil Efrat, Amir Sevilla Sagi Bornstein
Música original: Ophir Leibovitch

"Tantura" és una producció de Reel Peak Films en associació amb TIME Studios i Chicago Media Project.

tv3.cat/senseficcio

#TanturaTV3

facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut