DIMARTS, A LES 22.20

"Sense ficció" estrena "Reiniciar el món" i recupera "Paper mullat"

Demà, a les 22.20, "Sense ficció" estrenarà "Reiniciar el món", un documental que,a partir del testimoni de persones anònimes i de les reflexions de professionals d'arreu del món, aprofundeix en quins són els principalsreptes a què s'ha d'enfrontar la humanitat després d'aquesta pandèmia. Dirigit per Juanma Arizmendi i Marc M. Sarrado, el documental és una producció de Televisió de Catalunya produïda per The Mediapro Studio. Tot seguit, a les 23.25, el programa recuperarà "Paper mullat", un treball dirigit per Albert Elfa i Ricard Belis i produït per TV3,que dona veu a diversos infants que, amb les seves experiències personals, denuncien la vulneració dels seus drets, recollits a la Convenció sobre els Drets dels Infants.

"Reiniciar el món" (dimarts, a les 22.20)

L'11 de març, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va encendre totes les alarmes per fer front a la pandèmia de la Covid-19 arreu del món. En la seva intervenció, va advertir del risc de la propagació del virus i va avisar que alguns països no tenien recursos suficients o no estaven prou capacitats per fer-hi front, mentre que d'altres, per raons diverses, mostraven una falta de determinació preocupant. La seva declaració va marcar l'inici d'una aturada planetària insòlita en la nostra història recent i va suposrr despertar brutalment a una sèrie de veritats doloroses.

"Reiniciar el món" és un recull d'històries gravades per ciutadans i professionals d'arreu del mónque s'han hagut d'enfrontar o han patit de diverses maneres aquesta emergència sanitària. Així, el documental trasllada l'espectador al cor de l'Ebola, a la República del Congo, per conèixer la Massika, la darrera pacient d'aquesta malaltia, just quan comencen a detectar-se els primers casos de coronavirus. També viatja a Nova York, on segueixTeo Méndez, un cirurgià ortopèdic esportiu convertit en voluntari per combatre la malaltia, i a Barcelona, amb Leo Anglès, que ha vist com el final de la seva recuperació de càncer ha coincidit amb l'inici d'una crisi econòmica que l'ha deixat a ella i al seu company a l'atur.

També viatja fins a Colòmbia seguint el pas d'un grup de migrants veneçolans que tornen al seu país a peu i segueix una jornada deMujganAlishaji, una dona de Teheran que, en plena pandèmia, ajuda dones drogodependents, sense llar i prostitutesacollint els seus fills. Històries que mostren un món que no ha pogut protegir-se de la mateixa manera, amb ferides profundes i desigualtats que el virus ha tornat a deixar al descobert.

El documental es completa amb les veus de sanitaris, filòsofs, historiadors, advocats, periodistes, artistes, escriptors i economistes, veus internacionals que han volgut compartir les seves reflexions sobre un món que no sembla capaç de reiniciar-se superant els reptes que té pendents. Martín Caparrós, María Neira, Josep Ramoneda, Martha Nussbaum, el Premi Nobel Wole Soyinka, Yuval Noah Harari,John Thackara, Alain Deneault, Sira Abenoza, o Serge Latouche són algun dels experts que reflexionen sobre els grans reptes a quèla humanitat s'haurà d'enfrontar tan aviat com la nova normalitat s'imposi.

Juanma Arizmendi i Marc M. Sarrado són els autors d'una peça realitzada durant sis setmanes en condicions excepcionals, recopilant històries autogravades o produïdes en circumstàncies de gran dificultat. Una producció deTelevisió de Catalunya, produïda per The Mediapro Studio, queha comptat amb la complicitat i la feina dels responsables de la revista 5W, Anna Surinyach i Agus Morales, i la producció d'Eva Peris.


I després de "Reiniciar el món", s'emet "Paper mullat" (dimarts, a les 23.25)


Al món hi ha més de 200 milions de nens i nenes que no estan registrats, no tenen nacionalitat, no existeixen. Són infants que deambulen per mercats i abocadors de les grans ciutats d'Àfrica i Àsia, sense família i sense cap dret; exposats al control de màfies que els utilitzen per treballar, per prostituir-los o per vendre'n els òrgans.Ho denuncien les ONGs i se'n fan ressò les Nacions Unides, que va celebrar el 2019 el 30 aniversari de la Convenció sobre els Drets dels Infants, firmada per pràcticament tots els països del món.

A Espanya, un de cada tres nens està sota el risc de pobresa o exclusió social, i la inversió pública en protecció de la infància està molt per sota de la mitjana dels països de la Unió Europea.

"Paper mullat" posa en evidència l'incompliment dels estats dels seus compromisos adquirits amb la signatura de la Convenció. Famílies amb nens i nenes que han de viure al carrer perquè no poden permetre's pagar un lloguer, i les administracions són incapaces de donar-los una solució, com és la seva obligació.

Barris a les grans ciutats catalanes on les circumstàncies de pobresa extrema retallen les esperances de vida dels infants i limiten les seves possibilitats educatives. Zones on els menors s'han de quedar a casa perquè no tenen on anar. Són els coneguts com a "nens i nenes de la clau", que es passen el temps lliure a casa veient la televisió.Infants que creixen obesos per culpa de la mala alimentació i desnodrits perquè no tenen assegurat un àpat al dia.

Al seu voltant, centenars de militants socials i ONGs es fan càrrec de suplir les mancances de les administracions en un moment en què la pobresa empeny per quedar-se enquistada en àmplies capes de la societat catalana i a les portes d'una anunciada nova crisi que farà ploure sobre mullat.


tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut