"Pompeu Fabra, diccionari d'un home sense biografia"
"Pompeu Fabra, diccionari d'un home sense biografia"
DIMARTS, A LES 21.55

"Sense ficció" estrena, per la Diada de Sant Jordi, "Pompeu Fabra, diccionari d'un home sense biografia"

La Diada de Sant Jordi, a les 21.55, "Sense ficció" estrena "Pompeu Fabra, diccionari d'un home sense biografia", un documental que parla sobretot de llengua, però també de compromís. El llargmetratge de d'Arnald Viladomat i Jordi Ventura explica la importància que Fabra va tenir en la història de Catalunya i com, encara ara, el seu llegat està present a la societat catalana.

Tot seguit, s'emetrà el segon documental, "Miró contra Miró", sobre l'empremta profunda que Miró ha deixat en l'art, el disseny i la iconografia moderna.

"Pompeu Fabra, diccionari d'un home sense biografia" és un documental que parla de llengua, de compromís i de 80 anys cabdals de la història de Catalunya. I ho fa través de la vida d'un personatge irrepetible: Pompeu Fabra, el pare del català modern.

Pompeu Fabra va ser la persona que va recosir una llengua fragmentada per convertir-la en una eina apta per a tots els usos. Però lluny de la imatge de rigidesa lingüística a què s'associa la seva figura, Fabra va ser un personatge modern, intel·lectualment brillant i connectat amb els corrents intel·lectuals de la seva època.

L'escriptor i acadèmic de la llengua Màrius Serra és el presentador del documental i conversa amb experts que expliquen alguns dels obstacles que va superar Fabra per dur a terme la seva obra: les reticències dels sectors conservadors, la seva mítica enemistat amb mossèn Alcover o els conflictes polítics de principis del segle XX, entre d'altres.

Però també ens descobreix el Fabra personal: el noi que als 14 anys s'inventava idiomes per als seus soldadets de plom o que cada cap de setmana ho deixava tot per jugar a tenis amb la seves filles.

I, evidentment, no hi pot faltar el protagonisme de les paraules. Al llarg del documental, uns quants mots clau i les seves definicions posen el contrapunt perfecte per entendre la seva vida i obra.

"Pompeu Fabra, diccionari d'un home sense biografia", d'Arnald Viladomat i Jordi Ventura, és una producció de TV3 en col·laboració amb Som Batabat, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Fundació Vincle, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), la Fundació Catalunya i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC).

"Miró contra Miró" (dimarts, a les 23.00)

La figura i l'obra de Joan Miró són tan potents que no només tenen una influència decisiva en la iconografia i el disseny contemporanis, sinó que han marcat decisivament la vida de qui l'ha envoltat.

És ben conegut el Miró lluminós, el de la recerca del nen interior i el surrealista que va anticipar l'abstracció amb l'explosió de colors, però el cert és que existeix un Miró de figures torturades, com ho van ser els temps en què va viure, un Miró obsessionat per reinventar-se constantment i no ser absorbit per la institucionalització del seu art.

Un dels objectius de "Miró contra Miró" és entendre l'empremta profunda que ha deixat en l'art, el disseny i la iconografia moderna, una empremta que es fa cada cop més gran i que cada vegada abraça més disciplines artístiques. A més, també posa el focus en la seva figura, capaç de destruir la seva pròpia obra, la d'un artista genial que, sovint, temia que el seu art perdés la capacitat de provocació.

Gràcies a la participació decidida de la família del pintor, disposada a parlar-ne obertament, s'entén també per què una personalitat tan potent ha marcat la vida de tothom que ha estat al seu voltant. De la mateixa manera que ja va passar en altres dinasties importants, com la dels Picasso o la dels Onassis, la vida de la família va estar marcada per la tragèdia: la seva filla i els seus dos nets més grans van desaparèixer en tràgiques circumstàncies.

"Miró contra Miró" és una producció de Minimal Films i la Compagnie des Phares et Balises. I coproduïda per TV3, IB3, ARTE France, AVROTROS i RMN-Grand Palais.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut