El documental planteja per què la masculinitat està en crisi i s'accepta menys socialment
Dimarts, a les 22.05

"Sense ficció" estrena "On són els homes?", sobre les noves masculinitats, i "Red cunt, repensant la regla", sobre aquest "superpoder" encara menystingut i ocultat

Demà, a les 22.05, seguint amb la programació especial dedicada a les dones que el programa fa durant tot el mes, "Sense ficció" estrena "On són els homes?". El documental de l'equip del "Sense Ficció", dirigit per Carles Prats, és el resultat de la recerca dels homes que es volen desfer dels tics masclistes i aposten per una nova masculinitat.

Tot seguit, s'estrenarà "Red cunt, repensant la regla", documental que combat els mites i tabús interioritzats al voltant de la menstruació. El documental introdueix una història d'animació sobre l'estigma de la regla al llarg de 15 anys de la vida de la filla de la directora, Toti Baches.

"On són els homes?"

Les dones porten anys reclamant els seus drets, però la majoria d'homes fan com si sentissin ploure. Només una petita minoria comença a reaccionar. Qui són? Què fan?

El "Sense ficció" ha pogut entrar en els anomenats grups o cercles d'homes. Són espais exclusivament masculins on intenten desempallegar-se del seu masclisme. El periodista Carles Prats entrevista homes "en desconstrucció" com l'Eduard: "És dolorós, perquè jo no vull ser masclista i adonar-se que ho ets és difícil d'assumir. Jo crec que tots els homes són agressors." 

Tots els homes són agressors?

Molts homes tenen dificultats a reconèixer el masclisme propi. "Que no sigui evident, no vol dir que no passi", explica Neus Andreu, coordinadora de la cooperativa feminista Fil a l'agulla. No té sentit que siguin els mateixos homes els que decideixin si són masclistes o no: "Has de tenir converses honestes amb el teu entorn femení."

Fracàs de la prevenció

La violència és estructural a la nostra societat i desmuntar-la costa molt. Experts com Ritxar Bacete són molt crítics amb els tallers als instituts: "Quina feina hem fet amb els nois? Quins models de referència tenim per als nois? Arribem tard", segons el coordinador d'Equimundo España. També ho creu Gerard Coll-Planas, professor a la UVic: "Els tallers de temes de gènere a les aules, majoritàriament, no estan funcionant." "Les noies han fet un canvi molt fort. I ells les veuen venir", explica Teo Pardo, un professor d'institut molt singular. És un home trans que ha reflexionat molt sobre què vol dir "ser home".

La masculinitat està en crisi

La masculinitat tradicional cada dia s'accepta menys socialment. Això ha deixat molts homes descol·locats: "Abans estava molt clar què volia dir ser home. Ara no, ara està en qüestió. Què és ser home, avui no se sap", segons Coll-Planas, director del Centre d'Estudis Interdisciplinaris de Gènere a la UVic.

"Ja no podem tancar les orelles al masclisme que cometem. També ens comencem a adonar que aquest masclisme ens fa mal a nosaltres", diu Dani Rius, cofundador d'El Taller: masculinitats diverses. Per això, hi ha feministes que reclamen cada cop amb més insistència que els homes actuïn: "No crec que nosaltres ens alliberem sense que els homes s'alliberin. Si no s'alliberen de si mateixos, no hi ha combat contra el patriarcat", conclou la filòsofa i investigadora de la UB Clara Serra.

Fitxa tècnica

Direcció: Carles Prats Padrós
Realització: Xavier Garcia Balañà
Producció: Joan Carles Villacreces Rodríguez                    
Imatge: Marc Durà Pipo
Producció executiva TVC: Silvia Pairó Vila                           
2023

"On són els homes?" és una producció de TV3 elaborada per l'equip de "Sense ficció".

 

"Red cunt, repensant la regla"

La directora de "Red Cunt, repensant la regla", Toti Baches, comença a elaborar el fil del documental a través de l'experiència de la seva filla, a punt d'afrontar l'arribada de la menstruació amb els mateixos prejudicis socials que ella va patir dècades enrere: "Vaig voler explicar què era la regla a la meva filla i només em sortia avisar-la que és una pal", explica Baches.

El documental pretén ser una eina per a les dones que volen reconciliar-se amb la menstruació i normalitzar-la, superant tabús arrelats a la societat i, fins i tot, considerant la regla un "superpoder".

"Red Cunt, repensant la regla" pretén ser una eina per a les dones que volen reconciliar-se amb la menstruació i normalitzar-la. Per fer-ho, utilitza una història d'animació amb la Mensi com a protagonista, un ésser de sang que haurà d'acompanyar una nena, la Isabel, uns dies cada mes des dels 10 anys.

El documental planteja moltes preguntes i vol trencar els conceptes que relacionen la menstruació amb una cosa bruta que s'ha d'ocultar. Per a la ginecòloga i activista Dorothee Truck, una de les protagonistes, hauria de ser tot el contrari: "La qüestió és com gestionar la menstruació. És un senyal de bona salut. Un cicle regular vol dir que tot funciona bé, tret que estiguis embarassada".

Expertes i activistes de diferents països europeus denuncien la falta de recerca científica sobre la menstruació, qüestionen el paper de la indústria de l'anomenada higiene menstrual i plantegen alternatives radicals, com la tècnica del sagnat lliure. Alisa Eresina, experta en lideratge femení, ho planteja com una alternativa factible a les compreses, els tampons i les copes menstruals: "Es tracta de tenir accés als ritmes del propi cos i ser capaç de reconèixer les onades menstruals".

La cantant Clara Moraleda i altres protagonistes aprofundeixen en la discriminació que encara perdura perquè la regla no afecta els homes: "Sempre hi ha hagut una tendència a menystenir la regla. El món seria molt diferent si els homes tinguessin la menstruació".

Com anuncia el títol, "Red cunt" (cony vermell), el documental reivindica rehabilitar les designacions dels genitals en positiu. En la mateixa línia de repensar conceptes encara estigmatitzats, el documental és la primera part d'una trilogia de Toti Baches que, a banda de la menstruació, proposa repensar la masturbació i la menopausa.

Fitxa tècnica

Direcció, guió i realització: Toti Baches
Producció: Toti Baches, Toni Espinosa i Maria Àngels Amorós
Producció executiva TV3: Cristina Muñoz Clotet
Producció delegada TV3: Daniel Barea Delgado
Direcció de fotografia: Tuki Jencquel i Guillem Atienza
Muntatge: Marianne Florey
Direcció de producció: Svenja Freifrau Grote
Música: Andrew Krell i Pere Pèries
Lingüista: Jordi Mir
Grafisme: Ariadna Bassas i Aleksandr Izmalov
2022

"Red cunt, repensant la regla" és una producció de Toned Media en coproducció amb

Nächster Halt Filmproduktion, la participació de TV3 i la col·laboració de Nachtblau TV, La Fàbrica del Disseny i L'Escola d'Art i Disseny de St. Cugat.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut