"L'escletxa", de David Fernández de Castro
"L'escletxa", de David Fernández de Castro
DIMARTS, A LES 22.05

"Sense ficció" estrena "L'escletxa", sobre la primera i breu victòria del 15M contra la banca

El dimarts 30 de novembre, a les 22.05, "Sense ficció" estrenarà "L'escletxa", un documental de David Fernández de Castro que narra la història de com Simona Levi, activista i fundadora del col·lectiu Xnet, va idear el 2012 l'estratègia que va permetre cinc anys després la condemna a presó de Rodrigo Rato, màxim responsable de la fallida de Bankia. "L'escletxa" recorda la història d'aquella primera victòria de l'activisme digital.

Tot seguit, a les 23.15, s'emetrà una edició especial de "Món", el programa de la secció d'Internacional de TV3. Sota el títol "Ciberguerres. El combat invisible", el programa analitzarà la possibilitat, cada cop més real, de l'existència d'una tercera guerra mundial, que té lloc de manera virtual a les xarxes. Com afecta aquest combat invisible el món i els ciutadans?

El 2012, un petit grup d'activistes digitals, inspirats per l'esperit del 15M, van iniciar una lluita contra l'èlit econòmica i política espanyola del moment. Rodrigo Rato, un dels homes més poderosos d'Espanya -exministre, exvicepresident del govern, exdirector del Fons Monetari Internacional- va acabar sent condemnat a quatre anys i mig de presó el 2017, gràcies a les proves aportades pels activistes digitals de XNet, en concret sobre les anomenades "targetes black", una de les més escandaloses irregularitats comeses per la cúpula de Bankia. La fallida d'aquest banc, el quart d'Espanya en aquell moment, va arrossegar milers de petits accionistes, que hi van perdre els estalvis, i va costar a l'Estat un rescat de més de 23 milions d'euros.

Aquest modern David contra Goliat és un cas únic al món, en què un petit grup d'activistes aconsegueix, aprofitant la mateixa lògica del sistema, no tan sols la condemna del president de l'entitat fallida, sinó també la de 64 banquers i polítics implicats, 14 dels quals van anar a la presó. Al capdavant d'aquest col·lectiu, la gent d'Xnet i la plataforma 15MpaRato, hi ha la figura de Simona Levi, italiana de naixement i barcelonina d'adopció des de 1990.

Dramaturga, estratega tecnopolítica, promotora cultural i docent en diverses universitats catalanes, Simona Levi va ser inclosa l'any 2017 per la revista nord-americana Rolling Stone entre les 25 personalitats mundials que donaran forma al futur. Ella és, liderant aquest grup d'activistes, l'autora de l'audaç estratègia que va acabar amb part de l'elit bancària espanyola als tribunals.

Aquest documental, dirigit per David Fernández de Castro i produït per Bettina Walter, se centra en la batalla judicial -complexa, llarga i costosa- que Xnet va lliurar en plena crisi econòmica mundial contra els gestors d'un fracàs escandalós, tremendament fosc, que implicava no tan sols banquers, polítics i empresaris, sinó que també va esquitxar el Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors. I que va arruïnar molts petits inversors, que hi havien deixat els estalvis animats per l'enganyosa propaganda de l'entitat.

Una batalla valenta i imaginativa de més de cinc anys, començada en una concentració del 15M a la plaça Catalunya de Barcelona, on Simona Levi va anunciar la querella; un anunci rebut amb certa incredulitat. D'acord amb l'estratègia dissenyada, els activistes van recollir fons per a les accions judicials amb campanyes de micromecenatge popular, culminades amb enorme èxit, i van obrir una bústia de denúncies anònimes a la qual van acabar arribant milers de correus incriminatoris amb proves de les activitats irregulars dels directius de Bankia.

El cribratge i la investigació rigorosa d'aquests correus va permetre a Xnet descobrir les "targetes black", principal prova incriminatòria contra la cúpula de l'entitat, encapçalada per Rodrigo Rato, que l'any 2017 va rebre una condemna de quatre anys i mig de presó. 14 directius més van ser sancionats amb penes de presó inferiors, i 64 directius més, castigats amb condemnes econòmiques: un escàndol mundial inèdit.

L'escletxa que Simona Levi i el seu grup havien detectat al sistema el 2012, però, no va trigar a tancar-se. L'ofensiva política, econòmica i judicial contra aquelles condemnes va ser immediata: recursos, nous judicis i, finalment, el 2020, l'Audiència Nacional va acabar absolent Rato i la resta de directius de Bankia per la fallida del banc. La pèrdua de 23.500 milions d'euros públics va quedar sense responsables.

La plataforma popular creada per Xnet va retirar-se del cas quan els milers d'afectats per les accions de Bankia i les preferents d'altres entitats bancàries van poder recuperar els estalvis, uns 9.000 milions d'euros. "Hi ha un moment que veus que no paga la pena lluitar contra un enemic tan poderós si no tens possibilitats de guanyar. Hi ha molts altres camins per continuar la lluita, i no cal continuar per aquell en què la derrota és segura", diu Simona Levi.

Però, tal com reflecteix el documental, la lluita continua: allà on el mateix sistema tanca una escletxa, se'n pot obrir una altra. I Xnet continua treballant, sempre des de l'activisme digital, "com un petit reducte de lluitadors per arribar a una democràcia digna d'aquest nom", en paraules de Levi. I paral·lelament a la història d'aquesta batalla, de resultat agredolç, "L'escletxa" fa un retrat d'aquesta activista de prestigi internacional entregada des de la primera joventut a la lluita per la justícia i la democràcia real.

"L'escletxa" és una producció de Televisió de Catalunya produïda per Bettina Walter Productions i amb el suport de Creative Media Development.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

#SenseFiccióTV3

Anar al contingut