"La batalla per les xarxes"
"La batalla per les xarxes"
DIMARTS, A LES 21.55

"Sense ficció" estrena la coproducció de TV3, "La batalla per les xarxes"

Demà, a les 21.55, TV3 emetrà el "Sense ficció" amb l'estrena de "La batalla per les xarxes", una coproducció de La Kaseta Ideas Factory i TV3. La batalla pel control de la veritat ja ha començat. Al documental es mostra com ciutadans anònims fan servir les xarxes socials com una eina nova de lluita contra el que ells consideren injustícies, però alhora cal estar alerta, perquè la desinformació circula pels mateixos canals. El combat està servit.

"La batalla per les xarxes" arrenca amb el relat de Jordi Fusté, un dels milers de votants anònims del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 que va gravar les actuacions policials en un institut de Barcelona amb el seu telèfon mòbil. El documental explica com, després que en Jordi compartís el vídeo a través de les xarxes socials, en menys de tres hores ja havia fet la volta al món i obria els informatius de les principals televisions internacionals.

Actualment, més de 5.000 milions de persones arreu del món tenen un telèfon mòbil personal. D'aquests, més de la meitat són telèfons intel·ligents amb càmera i connexió a internet. A través d'aquests dispositius cada dia circulen milions de notícies, imatges o vídeos a través de les xarxes. Els protagonistes d'aquest documental expliquen com la combinació de mòbils i xarxes socials ha esdevingut l'arma perfecta per a l'organització social, tant en països democràtics com en règims totalitaris. La Primaveres Àrabs, el moviment Armilles Grogues a França o el referèndum català són exemples d'aquests moviments organitzats a través de les xarxes. Les imatges gravades durant les mobilitzacions socials, com en l'1 d'octubre, es fan virals ràpidament a través de les xarxes socials i, en aquest moment, és quan les informacions falses apareixen i es difonen, també massivament, i dificulten distingir entre contingut real i contingut fals. Qui ho fa i per què crea informacions falses? Aquest tipus de desinformació col·labora en la desacreditació de la mobilització social?

Les xarxes socials hi juguen un paper doble: informar i desinformar. I la desinformació, segons alguns experts, cada dia té més pes. Hi ha estudis que afirmen que a partir del 2022 la meitat de les notícies que hi haurà a internet seran falses.

A "La batalla per les xarxes" es mostra la fragilitat d'alguns governs que veuen com estan perdent el control sobre la informació, i també sobre la ciutadania, i comencen a buscar mesures restrictives per aturar aquestes mobilitzacions organitzades a través d'internet. Ara mateix, en països com la Xina o l'Iran hi ha persones empresonades per la difusió de contingut a les xarxes socials. Però també, a l'estat espanyol o als Estats Units, hi ha usuaris denunciats per les seves publicacions a les xarxes.

El documental, dirigit per David Fontseca, és una coproducció de La Kaseta Ideas Factory i TV3. "La batalla per les xarxes" ha despertat l'interès mundial i ja ha estat adquirit per mitjans internacionals a Austràlia, als Estats Units, a Irlanda, al Regne Unit, a Alemanya, a Croàcia o a Portugal. L'equip, format també pels guionistes Cris Castilla i Marc Comas, ha viatjat a diversos punts del planeta a la recerca dels millors especialistes en la matèria.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut