"Sense ficció" estrena "Filosofia a la presó"

Premi Doc.España com a millor documental a la SEMINCI 2015

Demà, a les 21.55, TV3 estrenarà a "Sense ficció" el documental "Filosofia a la presó", converses sobre filosofia entre estudiants de dret d'Esade i interns del Centre Penitenciari Lledoners. Un diàleg contra prejudicis dirigit per Gilbert Arroyo i Marc Parramon, i coproduït per Televisió de Catalunya i Media 3.14.

Cada divendres, durant onze setmanes, set interns del Centre Penitenciari Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada, el Bages) i set estudiants de Dret d'Esade participen en una sessió de diàleg socràtic de dues hores. La iniciativa és de Sira Abenoza, filòsofa i professora d'RSC (Responsabilitat Social Corporativa) i d'Ètica d'Esade, que proposa als catorze participants dialogar sobre els grans temes de la vida: la felicitat, l'amor, la por, la justícia, el sentit de la vida o la veritat. Tot i que cada sessió té com a punt de partida la filosofia, l'experiència vital dels participants pren ben aviat el protagonisme i es crea un espai de comunicació únic que permet aprofundir en el coneixement mutu i que enriqueix el debat públic sobre el delicte, els seus desencadenants, la reparació dels danys i la reinserció dels presos.

El documental "Filosofia a la presó" recull aquest viatge basat en la paraula i en l'expressió sincera dels participants. És el testimoni de l'efecte transformador que té oferir un espai i un temps a dos col·lectius contrastats que parlen sense limitacions: d'una banda, els estudiants, joves i la seva majoria procedents de famílies benestants, que tenen l'oportunitat de descobrir tot allò que aprenen als llibres a través de l'experiència directa; i de l'altra, els interns, d'edats i trajectòries molt diverses, que gaudeixen d'un espai de llibertat per dir obertament què pensen i què senten.

A través d'aquest diàleg descobrim com evoluciona l'actitud de cada participant, des de les reticències i els prejudicis inicials fins a la comprensió i l'acceptació que la realitat és complexa i no es pot reduir a estereotips. "Filosofia a la presó", és el retrat sense màscares d'aquesta aposta immersiva liderada per Sira Abenoza per generar espais de diàleg que ens permetin escoltar les veus oblidades de la societat i superar els prejudicis sobre els quals anem construint les nostres vides. I també és el retrat de dos col·lectius valents que accepten trencar la seva bombolla i entendre les raons de l'altre.

El documental ha guanyat el premi Doc.España com a millor documental a la SEMINCI 2015, el Festival Internacional de Cinema que s'ha celebrat recentment a Valladolid.

SIRA ABENOZA

Filòsofa i professora de Responsabilitat Social Corporativa i d'Ètica a ESADE, també imparteix cursos a diverses universitats. Proposa el diàleg com a mitjà per entendre les raons de l'altre i revelar la nostra pròpia visió del món.

ELS ESTUDIANTS, alumnes del Grau de Dret d'ESADE Law School

Arnau Baulenas, Andrea Camps, Cristina Figueras, Santiago García, Natalia Gorri, Ernest Morales, Alexandra Ruiz.

ELS INTERNS, condemnats per diversos delictes

Geraldo d'Ambrosio, Francisco del Barco, José Luis Blanco, León Parra, Leonardo García, Pedro Roa, Andrés Pérez.

LOCALITZACIONS

Centre Penitenciari Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada; Manresa; Barcelona; Sant Cugat del Vallès, i Caldes de Montbui.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut