El "Sense ficció" "Els meus ulls" parla del "bullying"
El "Sense ficció" "Els meus ulls" parla del "bullying"
DIMARTS, A LES 21.55

"Sense ficció" estrena "Els meus ulls" i "Harry s'escriu amb H"

Dimarts, 25 de febrer, a les 21.55, TV3 estrenarà, dins del "Sense ficció", "Els meus ulls", un documental escrit i dirigit per Núria Vila, que s'endinsa en el delicat món de l'assetjament escolar. Tot seguit, a les 23.10, s'estrenarà "Harry s'escriu amb H", un documental que segueix la lluita del Harry, un nen d'onze anys, analfabet, per millorar acadèmicament i creure en ell mateix, en un Regne Unit on la bretxa social és cada vegada més ampla.

"Els meus ulls" (dimarts, a les 21.55)

El 24 de desembre del 2015, Alan Montoliu Albert, un adolescent transsexual de Rubí, víctima d'assetjament escolar a l'institut, es va suïcidar. Aquest desafortunat incident va ser el punt de partida que la directora Núria Vila va prendre per iniciar una investigació sobre la problemàtica del "bullying", un problema social de gran magnitud que, sovint, s'amaga i es desconeix.

A partir d'aquí, Vila va contactar amb associacions que lluiten contra l'assetjament escolar i, a través d'aquestes associacions, amb testimonis directes de casos de "bullying". Tant amb pares i mares de fills que són o que havien estat víctimes d'assetjament a l'escola o a l'institut, com amb adults que n'havien estat al passat.

El resultat és "Els meus ulls", un documental que s'endinsa en el tema de l'assetjament escolar, un tema tabú que encara s'intenta amagar o negar en alguns centres educatius. El documental dona veu als afectats; alhora que reflexiona sobre la manca de recursos i formació que moltes vegades tenen els docents que s'han de fer càrrec de gestionar aquests casos i sobre la manca de consciència general quant a les conseqüències emocionals que aquests tipus de maltractament poden causar, no només a la víctima, sinó també a l'assetjador i a la resta de companys de classe.

 

"Harry s'escriu amb H" (dimarts, a les 23.10)

"Harry s'escriu amb H" és la història del Harry, un nen d'onze anys que arriba a l'Acadèmia Reach de secundària, a Feltham, sense saber llegir ni escriure. Amb l'ajuda de la Sophie, la seva professora, intenta superar l'analfabetisme que ha marcat la seva família durant generacions.

Durant dos anys, aquest documental segueix la lluita del Harry per millorar acadèmicament i creure en ell mateix, en un Regne Unit on la bretxa social és cada vegada més ampla. El documental segueix el dia a dia del Harry a l'escola; la relació especial que estableix amb la Sophie, la seva professora, i els esforços del seu pare, el Grant, per aconseguir que el seu fill no segueixi el seu exemple. El Harry és un noi conflictiu i el Grant viu amb frustració el fet de no poder-lo ajudar més, creient, a més, que l'escola és l'única que pot salvar-lo de l'analfabetisme i, per tant, de la pobresa.

El documental, dirigit per Ed Owles i Jaime Taylor, retrata, amb angoixa i humor, el viatge íntim del Harry cap a l'edat adulta des del punt de vista del nen, mostrant l'impacte, sovint inadvertit, que la manca de recursos materials i la falta d'objectius i propòsits poden tenir en el futur d'un nen. "Harry s'escriu amb H" és una mostra de les creixents desigualtats socials.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio
Anar al contingut