"Sense ficció" estrena "Ell em va dir Malala"

El dimarts 18 d'abril, a les 22.45, "Sense ficció" estrena "Ell em va dir Malala", un retrat íntim de la guanyadora del Premi Nobel de la Pau el 2014, la pakistanesa Malala Yousafzai. Malala, que va ser víctima d'un atemptat terrorista talibà quan tenia 15 anys, és coneguda avui en dia com una ferma defensora de l'educació de les noies d'àmbit internacional.

Davis Guggenheim, autor del documental guanyador d'un Oscar "Una veritat incòmoda", és el director d'aquest documental biogràfic sobre Malala Yousafzai que, quan només tenia 15 anys, va ser assenyalada com a objectiu dels talibans, juntament amb el seu pare, per haver-se manifestat a favor de l'educació de les joves. Així, el 9 d'octubre del 2012, quan tornava a casa seva, a la vall de Swat, al Pakistan, en un autobús escolar, va ser víctima d'un atac en què li van fer greus ferides per arma de foc. Miraculosament, va sobreviure, i actualment és una destacada defensora de l'educació de les noies a tot el món, com a cofundadora de la Fundació Malala.

La pel·lícula narra la història de Malala sense ajustar-se a la cronologia biogràfica. D'una banda, mostra el present d'una jove al Regne Unit, on resideix actualment, que alterna la vida familiar amb els estudis i amb la seva projecció pública. I, d'altra banda, fa un viatge al passat, a Mingora, la localitat pakistanesa on viva, on, amb l'ascens del poder talibà, es va instaurar un clima de terror i repressió.

A Mingora, quan tenia només tretze anys, Malala va aconseguir notorietat escrivint un blog per a la BBC sota el pseudònim Gul Makai. En els seus textos detallava la vida sota el règim del Tehrik i Taliban Pakistan (TTP), que va obligar a tancar les escoles privades i va prohibir l'escolarització de les nenes. La seva popularitat va anar en augment com a defensora del dret de les noies en l'educació i, finalment, es va convertir en l'objectiu d'un atac terrorista, i va salvar la vida de miracle. L'atac a Malala va provocar la protesta de les persones que li donaven suport arreu del món.

Malala, que va rebre el Premi Nobel de la Pau el 2014, és una jove extraordinària, que ha tingut en la figura del pare una font d'inspiració. Ziauddin Yousafzai era propietari d'una xarxa d'escoles i un gran activista al Pakistan en la defensa els drets de les noies, el medi ambient i la justícia social. Malgrat aquesta influència, Malala ha construït la seva vida amb les seves pròpies decisions. Des de la seva fundació continua lluitant per escolaritzar els més de 130 milions de noies al món que no tenen accés a l'escola.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut