"Sense ficció" estrena "Ciutats a contrallum"

"Sense ficció" estrena "Ciutats a contrallum", un homenatge a Medellín, Sarajevo, Beirut i Kigali

Demà, 6 de març, a les 22.50, "Sense ficció" estrena, a TV3 i a tv3.cat, "Ciutats a contrallum" ("Ciudades a contraluz"), una coproducció de TV3 guardonada fa poc als Premis India Catalina amb el premi a millor documental per a televisió i el premi a millor editor. Aquest treball, dirigit per Francesc Relea, és un viatge cap a l'esperança a través d'una història de ciutats i ciutadans admirables que intenten superar les conseqüències del fanatisme.

"Ciutats a contrallum" és una pel·lícula documental que cartografia l'ànima de quatre ciutats, el nom de les quals evoca destrucció i dolor. Ciutats que, fa dues dècades eren un infern, ara mostren al món què significa la resiliència, la capacitat de ressorgir de les seves cendres.

El passat va estar marcat pel la violència del narcoterrorisme a Medellín, el setge a Sarajevo, el camp de batalla de Beirut i el genocidi de Kigali i Ruanda. A "Sense ficció" s'hi podrà veure la transformació d'aquestes ciutats a través d'alguns dels seus habitants i, a més, descobrirà que hi ha molt més que un canvi de cara. Les històries dels protagonistes serveixen d'exemple de la capacitat de l'ésser humà de superar obstacles i de renéixer amb més força, més vitalitat i més optimisme.

El hip-hop a Medellín, el cinema a Sarajevo, la marató a Beirut, i el ciclisme a Kigali, són molt més que activitats lúdiques. Avui són instruments del mapa urbà, que es dibuixa dia rere dia en els nous temps de pau i reconstrucció.

"Ciutats a contrallum" és l'últim llargmetratge documental de Francesc Relea, que també va dirigir "Serrat i Sabina. El símbol i el 'cuate'". El director torna a Medellín, Sarajevo, Beirut i Kigali, ciutats que va descobrir fa vint anys, quan era corresponsal del diari "El País", quan eren escenari de la més aferrissada violència, amb l'objectiu de mostrar una nova cara a través de les històries dels ciutadans que afronten el present amb esperança.

És una producció de What's Up Doc, amb la coproducció de TV3, Otrocuento, Arena Comunicación Audiovisual, TVE i Señal Colombia, i amb el suport d'Ibermedia.

Els personatges

Jeanne d'Arc és filla d'una supervivent del genocidi de Ruanda. La seva obsessió no és trobar els botxins, sinó ser una campiona ciclista.

Sejla va néixer a Sarajevo després de la guerra de Bòsnia. Vol ser directora de cinema i diu, convençuda, que no cal parlar de la guerra per fer-ne veure el rastre.

Hazim era un atleta amb futur a la seva Síria natal, fins que tot va esclatar. Refugiat a Beirut, s'entrena cada dia per pujar al podi de la marató.

El Jeke va créixer en un barri de Medellín colpejat per la violència i el narcotràfic. Seria, probablement, un delinqüent més si no hagués descobert el món del hip-hop.

Aquest treball ret homenatge a quatre ciutats màrtirs i a aquells habitants que, com els protagonistes del documental, no es rendeixen i somien. El ciclisme, el cinema, la marató i el hip-hop esdevenen eines per recuperar l'autoestima i canviar les ments en un temps de pau ple d'incerteses.

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Francesc Relea.
Producció: Isabel Jubert, Juan David Ortiz i Pablo Iraburu.
Direcció de producció: Ariadna Dot.
Producció executiva TVE: Andrés Luque.
Producció executiva TV3: Jordi Ambròs.
Direcció de fotografia: Alfonso Moral, Leonardo Castaño i Jordi Figueras.
Muntatge: Carlos Prieto Cabrera.
Música: Javier Rodero.
Disseny de so: Albert Manera.

Hi intervenen: Henry Arteaga, "El Jeke"; Jeison Castaño Jeihhco; Seijla Lajlani; Ines Tanovic; Hazim Al Ahmad; May Al Khalil; Jeanne d'Arc Girunbutu, i Jock Boyer.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut