Presentació "Causa especial 20907/2017"
Presentació "Causa especial 20907/2017"
DIMARTS, A LES 21.55

"Sense ficció" estrena "Causa especial 20907/2017"

Dimarts, 18 de desembre, a les 21.55, "Sense ficció" de TV3 estrenarà "Causa especial 20907/2017". El documental, dirigit per Jaume Roures, analitza, a través de jutges, fiscals, juristes i catedràtics en dret penal i processal, el "procés al procés", el llarg camí judicial que es va iniciar fa una dècada amb un recurs al Tribunal Constitucional contra la reforma de l'Estatut d'Autonomia aprovat pel Parlament de Catalunya i votat en referèndum el 2006. L'emissió coincideix amb el dia en què la Sala Penal del Tribunal Suprem ha fixat la primera vista del judici de l'1-O.

La producció es podrà veure arreu del món a través de TV3 a la carta. A continuació, a les 23.15, s'emetrà un "Més 3/24" especial a TV3 que debatrà sobre el documental.

La sentència del 2010 que declarava inconstitucionals alguns articles de l'Estatut va iniciar l'esclat del moviment independentista, que va anar creixent fins a arribar al referèndum de l'1 d'octubre del 2017, la proclamació de la República Catalana i el judici contra 18 dels 25 polítics i líders socials encausats.

El documental "Causa especial 20907/2017", dirigit per Jaume Roures i produït per  Mediapro, parteix del "procés al procés" per anar més enllà i fer la dissecció a un sistema judicial cada cop més desprestigiat i per mirar de respondre algunes preguntes essencials: Hi va haver realment rebel·lió? Té base jurídica aquesta acusació? Les altes instàncies judicials són un instrument en mans dels partits polítics? Quins interessos es mouen en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Suprem? Hi ha hagut realment transició en la cúpula judicial? Ens trobem a les portes d'una "injustícia suprema"?

Montse Armengou, directora de "Sense ficció", ha destacat que "en el treball es parla de la 'postveritat' i es defineix com la indiferència davant dels fets. Tu tens les teves idees i els fets no te les refutaran. Davant d'aquests intents de construcció del relat, crec que el periodisme hi té un paper molt important". I fent referència al programa "Sense ficció", en què s'emetrà el documental: "Fa deu anys que emetem un documental al primer canal i en 'prime time', una 'rara avis' en el panorama audiovisual europeu." "Una vegada més, ens posem al servei del que demana la ciutadania a una televisió pública: Una mirada d'autor, però amb rigor. Sense oblidar mai que la ciutadania és l'autèntica propietària d'un mitjà públic."

Jaume Roures, director del treball, ha explicat: "Un dels motius per crear el documental era donar elements de reflexió a tothom per formar-se una opinió i poder seguir millor les informacions judicials d'aquests mesos. Es presenten opinions de diferents juristes reconeguts de diversos aspectes."

Lluís Arcarazo, realitzador i guionista​ de "Causa especial 20907/2017", ha quantificat el treball: "Hem estat 3 mesos treballant-hi, amb més de 60 fonts diferents i més de 20 hores d'entrevistes. L'obligació nostra era explicar els fets, endreçar-los i donar-hi sentit."

Fitxa tècnica

Direcció i productor: Jaume Roures
Guió i realització: Lluís Arcarazo
Producció executiva: Bernat Elias
Producció: Ariadna Terribas
Muntatge: Marc Mitjà
Documentació: Rita Solà
Música original: Xavier Capellas
Una producció de Mediapro

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut