"Altsasu: ferides obertes"Eneko Mendiluze i Aritz Leoz, de la plataforma Altsasukoak aske
Eneko Mendiluze i Aritz Leoz, de la plataforma Altsasukoak aske
DIMARTS, A LES 21.55

"Sense ficció" estrena "Altsasu: ferides obertes"

Demà, a les 21.55, "Sense ficció" estrena "Altsasu: ferides obertes". El documental d'Albert Segura i Anna Sanmartí recull el testimoni de familiars i amics dels joves condemnats pel cas Altsasu i de víctimes del terrorisme d'ETA.

Tot seguit, a les 23.10, s'emetrà "23 disparos", un thriller documental que explica el cas d'una família que reclama justícia des de fa quaranta anys per una mort violenta sense resoldre.

Ja fa prop de 800 dies que l'Adur, l'Oihan i el Jokin estan empresonats per una baralla de bar. El cas Altsasu mostra les ferides que continuen obertes malgrat el procés de pau basc: ETA s'ha dissolt i desarmat i fa gairebé nou anys que no comet cap assassinat, però no tothom sembla disposat a passar pàgina i a facilitar la reconciliació i la convivència.

Una batussa amb guàrdies civils fora de servei, de paisà, una matinada de festa en un poble de la vall de Sakana, a Navarra, ha acabat amb condemnes de fins a 13 anys de presó per a vuit joves. La jutgessa Lamela i la Fiscalia de l'Audiència Nacional els van acusar de terrorisme, tot i que en els anys de plom d'ETA encara no havien ni nascut. Es resisteixen, alguns poders de l'Estat, a deixar d'explotar els rèdits de la doctrina del "tot és ETA", si cal, fins i tot, forçant el Codi Penal? Segueix una lògica de revenja una part de la societat? És possible una pau sense vencedors ni vençuts?

El documental conviu, durant les festes del poble d'Altsasu, amb les mares i pares, amics i veïns dels joves condemnats i amb les víctimes del terrorisme d'ETA. El documental, dirigit i realitzat per Albert Segura i Anna Sanmartí, analitza des d'Altsasu el futur del procés de pau basc, els atacs a drets i llibertats fonamentals i els molts paral·lelismes amb Catalunya, i entrevista destacats experts, dirigents polítics i socials, ex-presos d'ETA, sindicats policials i mediadors.

Quants anys, quantes generacions han de passar per tancar les ferides, segons els precedents internacionals? Responen la pregunta l'advocat Brian Currin, mediador en el processos de pau de Sud-àfrica, Irlanda del Nord i Colòmbia; Jonan Fernández, secretari general de Drets Humans i Convivència del govern basc, o el metge forense Francisco Etxeberria, entre altres experts. Era certa la promesa que, sense violència, es pot parlar de tot? Hi reflexionen els portaveus de les plataformes pro procés de pau i drets humans Foro Social Permanente i Sare, Agus Hernán i Joseba Azkarraga, també exconseller de Justícia d'Ibarretxe.

"Altsasu: ferides obertes" recull el testimoni de les víctimes del terrorisme d'ETA, com Consuelo Ordóñez, part demandant en el cas Altsasu, i Concepción Fernández, vídua d'un guàrdia civil assassinat i que va haver de marxar del poble. Però també la veu dels que han patit tortures i repressió, com Galder González, Juan Kruz Aldasoro o Félix Altzelai, ex-pres condemnat per pertinença a ETA. El documental visita la ikastola d'Altsasu, amb la professora dels joves empresonats Nekane Zubizarreta, i la caserna de la Guàrdia Civil al poble, amb el representant sindical Ramon Rodríguez i la plataforma Ospa, que reclama que les forces i cossos de seguretat de l'Estat marxin de Navarra.

"Altsasu: ferides obertes" és una producció de TV3, produïda per Broadcaster Audiovisual Services.

Fitxa tècnica:
Direcció i realització: Albert Segura i Anna Sanmartí
Direcció producció executiva: Valti Roda
Direcció executiva: Noe Cuní
Direcció executiva TV3: Montse Armengou
Producció executiva TV3: Muntsa Tarrés
Recerca: Albert Segura

"23 disparos" (dimarts, a les 23.10)

El 4 de desembre del 1977, el jove de divuit anys Manuel José García Caparrós va morir en rebre un tret en una manifestació a Màlaga. Tots els indicis apuntaven que el tret el va efectuar un policia armat, però les pistes no van arribar a imputar ningú i el crim no va ser mai resolt. Quaranta anys després, les germanes de Manuel José continuen lluitant per saber la veritat.

Aquest thriller documental intenta aclarir-ne els fets, molts anys després d'haver prescrit el cas. Compta amb un col·laborador essencial, Juan Antonio O'Donell, inspector de policia i testimoni present en la manifestació, que ha acumulat informació del cas al llarg d'aquests quaranta anys, i el testimoni inèdit de moltes persones que van presenciar els fets.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut