"Sense ficció" dedica una nit a l'Alzheimer amb l'estrena de "La música és vida" i "Un monstre al cap"

Demà, 8 de maig, "Sense ficció", a TV3, aprofundeix en la malaltia de l'Alzheimer amb l'estrena de dos documentals. A les 21.55, la producció de TV3 "La música és vida" descobrirà l'esclat d'emocions i sentiments que surt de la barreja d'un grup d'adolescents, un grup de pacients d'Alzheimer i la música. Un treball dirigit per Santiago Torres que també es podrà seguir a tv3.cat.
A continuació, a les 23.00, "Un monstre al cap" ("Monster in the mind"). Als anys 80, la periodista Jean Carper començava a parlar a la CNN d'una malaltia desconeguda per al gran públic: l'Alzheimer. Al cap de 30 anys, i octogenària, descobreix que té un dels principals factors per contraure aquesta malaltia. Per primera vegada s'embarca en l'odissea de realitzar un documental, afrontar les seves pors i trobar respostes. El que descobreix trenca amb tot el que creiem comunament sobre l'Alzheimer. Aquest treball també es podrà veure a la carta, a tv3.cat, durant trenta dies, amb drets d'emissió a Espanya.

"La música és vida"

El documental, dirigit per Santiago Torres i realitzat per Ramon Vallès, recull l'experiència d'uns estudiants de Batxillerat de Sabadell que fan el seu treball de recerca sobre els efectes que pot tenir la música en els pacients d'Alzheimer. Els alumnes han estat assessorats per la Fundació Pasqual Margall, dedicada a la investigació d'aquesta malaltia.

Les càmeres de "Sense ficció" han estat testimoni de les sessions entre els estudiants i els pacients, que s'han dut a terme a la fundació de l'Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) de Sabadell.

El projecte consisteix en la confecció d'una banda sonora per a cada pacient amb aquelles cançons que han pogut tenir un significat especial a la seva vida. Un cop elaborades les "llistes d'èxits", estudiants i malalts han interactuat rient, cantant, ballant i explicant històries, mentrestant, els joves han anat observant l'efecte de la música en els pacients.

Els resultats han estat evidents: els alumnes han pres nota de com la música millorava immediatament l'estat d'ànim dels pacients, com els estimulava una sèrie de records, i com els transportava a l'estat emocional del record.

Els estudiants destaquen que l'Alzheimer és una malaltia familiar, és a dir, que implica tots els que envolten el pacient. El documental, a més, recull el testimoni d'alguns dels familiars més propers dels malalts que han participat en el projecte.

A "La vida és música" també hi participen José Luis Molinuevo i Nina Graumunt, director científic i neuropsicòloga de la Fundació Margall, així com Anna Morera, neuropsicòloga de la fundació AVAN. 

"Un monstre al cap" ("Monster in the mind")

Jean Carper és una veterana periodista de la CNN especialista en temes mèdics, guardonada per una sèrie sobre el càncer cerebral i autora de més de vint llibres sobre salut, nutrició envelliment i sobre el cervell. Quan als any 80 va tractar el tema de l'Alzheimer a la CNN no era una malaltia coneguda com avui. Trenta anys després descobreix que té l'apoE4. Aquest al·lel associat al gen de l'apoE és el principal factor genètic de risc d'Alzheimer. 

La periodista nord-americana s'enfronta als seus pitjors malsons: tenir una de les malalties més temudes a la societat. Emprèn un viatge en què s'entrevistarà amb els millors investigadors internacionals en la matèria, farà de conillet d'Índies per confirmar si pot desenvolupar Alzheimer, i descobrirà tot el que pot ajudar a contraure-la.

El documental arrenca amb unes estimacions científiques alarmants: es calcula que l'any 2050 hi haurà 135 milions de pacients d'Alzheimer. Un apocalipsis que fa sentir la Jean com si visqués en una pel·lícula de ciència-ficció i terror. Per aquest motiu, la seva història es va teixint amb velles pel·lícules d'aquests gèneres, amb una mirada audaç, honesta, desenfada i sorprenentment optimista.

Jean Carper anirà formulant les preguntes clau per entendre què és l'Alzheimer, com s'investiga, com es tracta o si es pot prevenir. El doctor Alois Alzheimer va identificar la malaltia el 1906, però, per què fins a finals dels 70 no es va posar al mapa científic? Es diagnostica correctament? El factor genètic és determinant per desenvolupar la malaltia, o també hi pot incidir l'estil de vida?

Durant la seva recerca, la Jean s'entrevista amb experts dels Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, Alemanya, Hawaii i Austràlia per esbrinar, finalment, si té un monstre al cap.

El treball, dirigit per la mateixa Jean Carper, és una producció de Jean Carper Productions.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio